MINISTAR OREPIĆ DIŽE PLAĆE POLICAJCIMA “Izjednačit ćemo prihode službenika i carinika. Policajci su ipak na ulici, izloženi riziku”

VEĆA PLAĆA ZA GOTOVO 6000 POLICAJACA
MINISTAR OREPIĆ DIŽE PLAĆE POLICAJCIMA “Izjednačit ćemo prihode službenika i carinika. Policajci su ipak na ulici, izloženi riziku”

Plaće policijskih službenika ministarstvo unutarnjih poslova izjednačit će s plaćama carinika treće vrste, najavio je u RTL Direktu ministar Vlaho Orepić.

orepic_jl090316

(JUTARNJI LIST/SDLSN, 9. ožujka 2016.) Naime, dosad je vladalo nezadovoljstvo policajaca sindikata da su neravnomjerno raspoređene plaće između onih na prvoj liniji i u kancelariji.

jl_logo300512– Sad ću vam dati jednu ekskluzivu – kad promatramo plaće policijskih službenika i plaće srodnih djelatnosti (npr. carinik treće vrste), primijetit ćemo da je velika razlika u tim primanjima, što je neodrživo. Policijski službenik je ipak na ulici, izložen je svakodnevnom riziku po zdravlje i život te smatram da je to potrebno žurno izjednačiti. Mi ćemo napraviti prvi korak. Cilj nam je izjednačiti primanja policijskog službenika početnika s carinikom treće vrste. Tu je velika razlika. Ići ćemo s koeficijenta 0.76 na 0.8, što znači da će to obuhvatiti 5.911 policijskih službenika, u prosjeku 226 kuna će biti veća primanja – kazao je Orepić.

OREPIĆ: “Izjednačit ćemo plaće policijskih službenika s carinicima treće vrste”

orepic_n1090316

(N1/SDLSN, 9. ožujka 2016.) Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić zakazao je press konferenciju o izbjegličkoj krizi na kojoj, međutim, o istoj nije bilo ni riječi.

Ministar je odlučio ne govoriti o toj temi uz obrazloženje da će o tome govoriti u prisutnosti premijera Oreškovića na press konferenciji u Vladi u 14.sati.

n1_logo300315Govorio je o radu MUP-a, navevši kako ima prostora u proračunu da se izvrši obveza racionalizacije te da je to njegova zadaća.

“Radit ćemo racionalnije bolje i operativnije, a sav višak ćemo nastojati odmaknuti od svakodnevnice”, kazao je Orepić.

Govorio je i o povećanju plaće policijskim službenicima dodavši kako smatra da je nepravedno da neki imaju manju plaću od carinika treće vrste.

“Ne radi se o podizanju plaća nego kad sam došao na dužnost sam vidio nepravedan nesrazmjer plaće policajca i carinika 3. vrste. Nećemo posezati u državni proačun, ali ćemo pravdenije rasporediti našu masu unutar proračuna.

Težimo izjednačiti plaću policijskih službenika s carinicima treće vrste.

Prvi korak ćemo napraviti reorganizacijom primanja i dodataka, a oko 1. svibnja ćemo imati taj skok na koeficijent od 0.8. To obuhvaća 5.911 službenika i to je 226 kuna povećanje. Cilj je izjednačiti primanja jer smatram da je to jedna razina koja treba biti jednaka”, kazao je Orepić.