Ministar pravosuđa s predstavnicima SDLSN o reformi pravosuđa

Ministar pravosuđa s predstavnicima SDLSN o reformi pravosuđa
OZBILJNA REFORMA SA “SOFT” UČINCIMA PO ZAPOSLENE

miljenic1_140114

Pomoćnik ministra Ivan Crnčec, predsjednik SDLSN Boris Pleša, predsjednik Odbora pravosuđa SDLSN Darko Lesar i ministar Orsat Miljenić

(SDLSN, 14. Siječnja 2014.) Ministar pravosuđa Orsat Miljenić danas je, odmah nakon prezentacije za medije održane u Banskim dvorima, s planiranom reorganizacijom sustava pravosuđa upoznao i predstavnike Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

sdlsn_www220Miljenić je pri tome istaknuo kako bi reforma, za koju se pohvalio kako nije djelo stranih konzultanata već plod ljudskih potencijala unutar sustava, trebala imati ozbiljne učinke po građane kao korisnike pravosuđa, u smislu učinkovitijeg i bržeg pravosuđa, ali i “soft” učinke po zaposlene, koji se ne trebaju bojati otkaza, ali bi u budućnosti, i to tek kad se odlaskom određenog broja službenika u mirovinu (punu starosnu i prijevremenu mirovinu uz primjenu instituta dokupa mirovine – sukladno finnacijskim mogućnostima) i racionalizacijom pravosudne mreže i organizacije rada za to stvori materijalna podloga, mogli malo duže putovati do radnoga mjesta.
Miljenić je naglasio kako je riječ o reformi koja će sama financirati svaki sljedeći korak, što znači da svaka od njezinih etapa podrazumijeva uspješno implementiranje prethodne faze reforme.

miljenic2_140114

Reforma će se, rekao je Miljenić, odvijati u četiri pravca – 1. teritorijalni preustroj, odnosno nova karta pravosudnih područja; 2) organizacijski preustroj – poboljšanje učinkovitosti pratećih službi u pravosudnim tijelima; 3) preuređenje žalbenog postupka odnosno elektronička dodjela drugostupanjskih predmeta za teritorij cijele Republike Hrvatske te 4) dovršetak procesa informatizacije u svim pravosudnim tijelima.

Od 208 pravosudnih tijela, njihov broj smanjit će se na 95, od kojih će ostati 18 općinskih sudova, umjesto sadašnjih 67, 15 prekršajnih sudova, u odnosu na sadašnjih 61 i 15 općinskih državnih odvjetništva, umjesto njih 33, ali će građani po “pravdu” ići i nadalje u mjestu gdje su ju i dosad tražili.

Predstavnici SDLSN zahvalili su se ministru Miljeniću na informacijama iz prve ruke i izrazili zadovoljstvo socijalnom osjetljivošću u odnosu na način smanjenja broja zapolsenih, uz jedno “ali” koje je potvrdio i ministar pravosuđa, koji o outsourcingu i “objedinjavanju poslovnih procesa” nije mogao preciznije govoriti, budući da njihov tijek i dinamiku određuje Vlada. S. Kuhar

Pročitajte još…