MINISTAR RONČEVIĆ NEUGODNO IZNENADIO SINDIKATE U MORH-u

MINISTAR RONČEVIĆ NEUGODNO IZNENADIO SINDIKATE U MORH-u

Roncevic181206_1

(SDLSN, 19. prosinca) Ministar obrane Berislav Rončević održao je jučer poslijepodne sastanak s predstavnicima triju sindikata koji djeluju u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH.

Na dnevnom redu jedina točka bio je prijedlog Sporazuma između Ministarstva obrane i trgovačkog društva “Pleter – usluge” d.o.o. o preuzimanju više od 800 djelatnika Službe za gospodarenje nekretninama, koje bi se prema Rončevićevoj najavi trebalo dogoditi odmah nakon Nove godine.

[symple_box color=”white” fade_in=”false” float=”left” text_align=”left” width=”40%”]
Govoreći o razlozima za promjenu stava o otpremninama Rončević je rekao kako razlozi za to nisu financijske naravi već u poruci: “Zašto davati novac onima kojima je osiguran posao” i dodao: “Nitko se nema razloga bojati, ali svi trebaju raditi“.
[/symple_box]Otvarajući sastanak ministar Rončević je pohvalio odličnu suradnju Ministarstva i sindikata, bez koje ne bi bilo ni ovog sporazuma, te dodao kako je tekst Sporazuma u visokoj mjeri usuglašen i sa sindikatima, čiji su prijedlozi u najvećoj mjeri prihvaćeni i postali sastavni dio sporazuma.

Iznoseći detalje Sporazuma, tajnik ministarstva Petar Barač rekao je kako je njegov tekst prošao usuglašavanje u Uredu za socijalno partnerstvo, te kako je pisane primjedbe na Sporazum dostavio Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, dok Sindikat vojnih službenika i namještenika nije imao primjedbi u opisanom obliku.

Sporazum bi uz MORH i trgovačko društvo “Pleter – usluge” d.o.o. trebali, kao suglasne strane, potpisati i SDLSN i SVSN, a njime se svim djelatnicima Službe za gospodarenje nekretninama garantira nastavak rada u Pleteru, na rok od najmanje dvije godine.

Oni pak koji ne pristanu na prelazak u Pleter rasporedit će se u roku od 60 dana na slobodna radna mjesta u MORH ili OSRH, odnosno bit će stavljeni na raspolaganje Vladi RH ukoliko takva slobodna radna mjesta ne postoje.

Njima će se po isteku roka raspolaganja isplatiti otpremnina u visini jedne prosječne bruto plaće isplaćene u prethodna tri mjeseca za svaku godinu službe u MORH i OSRH.

Upravo je ova odredba, kojom je Ministarstvo obrane izmijenilo vlastiti prijedlog  Sporazuma na štetu službenika koji ne pristanu na prelazak u Pleter, izazvala neugodno iznenađenje sindikalnih predstavnika.

Roncevic181206_3Naime, ranije dostavljeni tekst Sporazuma sadržavao je odredbu po kojoj će Ministarstvo svim službenicima i namještenicima koji ne pristanu na prelazak u Pleter ponuditi poticajne otpremnine za prestanak državne službe po posebnoj odluci ministra obrane, a na posljednjem sastanku Rončevića i sindikata 24. listopada govorilo se o 50 postotnom uvećanju otpremnine.

Govoreći o tome Rončević je rekao kako razlozi za promjenu stava Ministarstva obrane o otpremninama nisu financijske naravi već u poruci: “Zašto davati novac onima kojima je osiguran posao” i dodao: “Nitko se nema razloga bojati, ali svi trebaju raditi“.

Ministar smatra kako je trenutno važeća odluka o visini otpremnine još uvijek za 35 % veća od otpremnina koje dobivaju državni službenici i namještenici sukladno kolektivnom ugovoru u drugim državnim tijelima, te da se i u ovom slučaju može govoriti o poticajnim, odnosno uvećanim otpremninama.

[symple_box color=”white” fade_in=”false” float=”left” text_align=”left” width=”40%”]
Ivica Ihas je Rončevića podsjetio na njegovo obećanje zaposlenicima Službe za gospodarenje nekretninama od 25. listopada 2005. godine, kako će se svima koji se odluče za dragovoljni odlazak iz sustava sukladno odluci o uvećanim otpremninama to i omogućiti.
[/symple_box]Rončević je dodao kako i Pleter očekuje transformacija, ali će se i pri tome voditi računa o ljudima, te zaključio: “Bit će na tržištu i morat će se boriti za svoju plaću. Želio bi da tako bude i u državnoj upravi“, najavivši tako i svoj doprinos u tom smislu pri izradi Zakona o plaćama državnih službenika.

Direktor Pletera Denis Skubic ilustrirao je ovu Rončevićevu konstataciju primjerom Knina u kojem 26 zaposlenika Službe priprema 80 obroka dnevno, dodavši kako će se u takvim slučajevima tražiti prenamjena objekata, kako bi se usluge ponudile građanstvu ili, kao u slučaju Knina, korisnicima budućeg studentskog kampusa.

Rončević je predložio potpisivanje Sporazuma u idućih nekoliko dana, kao i zajednički obilazak terena predstavnika MORH-a, Pletera i sindikata između Božića i Nove godine tijekom kojeg bi se zaposlenici upoznali s opcijama koje im stoje na raspolaganju te ponudi Ministarstva da nastave s radom u Pleteru, koji bi obuhvatio Zagreb, Osijek i Split.

Roncevic181206_2

Predsjednici SDLSN i SVSN Ivica Ihas i Rade Delić pozvali su ministra Rončevića da još jednom razmisli o mogućnosti isplate uvećanih otpremnina, poput onih koje su isplaćivane službenicima tijekom 2005. godine u iznosu uvećanja od 50 i 100%.

Ivica Ihas je pri tome Rončevića podsjetio na njegovo obećanje zaposlenicima Službe za gospodarenje nekretninama od 25. listopada 2005. godine, kako će se svima koji se odluče za dragovoljni odlazak iz sustava sukladno odluci o uvećanim otpremninama to i omogućiti.

Naime, dio je službenika još tada podnio zamolbe za dragovoljni izlazak iz sustava uz uvećanje otpremnine.

[symple_box color=”white” fade_in=”false” float=”right” text_align=”left” width=”40%”]
Postavlja se pitanje koji je tekst Sporazuma prošao usuglašavanje u Uredu za socijalno partnerstvo, budući da je Ministarstvo obrane u posljednji trenutak izmijenilo odredbu sporazuma o poticajnim otpremninama za one koji odbiju prelazak u Pleter
[/symple_box]Ihas je još predložio, kao kompromisno rješenje, da se umjesto poticajnih otpremnina eventualno razmotri mogućnost povećanja dvogodišnjeg roka u kojem se garantira sigurnost zaposlenja na tri godine.

Dodao je i kako djelatnici koji imaju najviše tri godine do ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu trebaju, kojima državna služba ne može prestati sukladno odredbi članka 66. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, mogu prijeći u Pleter samo uz vlastiti pristanak, na što je Rončević odgovorio da će se o tome voditi računa.

Na kraju sastanka dvije su strane zaključile kako će još jednom razmisliti o na sastanku iznijetim stavovima.

Za ministra Rončevića to znači eventualno preispitivanje Sporazuma u dijelu koji se odnosi na uvećanje otpremnina, a sindikati će morati odlučiti hoće li ili ne potpisati danas ponuđeni Sporazum.

No najveći je izazov pred djelatnicima Službe za gospodarenje nekretninama koji se u nedugom razdoblju između Božića i Nove godine trebaju odlučiti između prelaska u Pleter koji, kako je najavio ministar Rončević, čekaju “transformacije”, i nevelikih otpremnina, uz spoznaju da je njihovim kolegama koji su iz sustava izlazili 2005. godine Ministarstvo nudilo 50 i 100 posto uvećane otpremnine.

Pročitajte još…