Ministarstva bacaju milijune na plaće vanjskih suradnika

du_nl280110_naslov

ZAGREB – Vlada, Sabor, ali i Vladine agencije, uredi i pojedina ministarstva krše zakone koje su oni sami donijeli ili pripremili, pa za poslove za koje država plaća tisuće službenika angažiraju dodatne ljude na ugovoru o djelu. Nije rijetkost da takve dodatne ugovore potpisuju s ljudima koji su već zaposleni u državnoj službi i za to primaju plaću. novilist_logoI kad zapošljavaju vanjske suradnike za poslove za koje im to zakon dopušta, državne institucije u brojnim slučajevima krše zakon i na to troše više od 2 posto sredstava za zaposlene, koliko im je maksimalno dopušteno. Događa se i to da se na takve poslove potroši skoro desetina ili čak trećina godišnjih sredstva predviđenih za plaće zaposlenih u pojedinoj instituciji, a radi se o milijunskim iznosima.

Za takvo ponašanje direktorima u državnim poduzećima posljednjih mjeseci prijete smjene i otkazi, ali ministrima i šefovima agencija još se ništa nije dogodilo. Na nezakonito ponašanje onih koji zakone donose i trebali bi brinuti o njihovom provođenju upozorava i Državna revizija koja je ustanovila da je čak 11 od 16 Vladinih ureda zapošljavalo ljude na ugovore o djelu. Međutim, revizija upozorava na to da su tri Vladina ureda – za odnose s javnošću, za ljudska prava i zlouporabu opojnih droga na ugovore o djelu potrošila sredstva koja značajno premašuju maksimum koji se po zakonu može potrošiti za tu svrhu.

du_nl280110_okvir1Tako je primjerice Ured za odnose s javnošću na plaće svojih zaposlenih, uključujući i doprinose te prekovremeni rad, u 2008. godini potrošio nešto više od tri milijuna kuna, a za ugovore o djelu 1,12 milijuna kuna. U tom su u redu troškovi vanjskih suradnika premašili 30 posto ukupnih troškova za zaposlene, a zakonski maksimum je dva posto, što znači da je taj Vladin ured premašio dopuštenje iz zakona najmanje 15 puta. Slično je i s Uredom za ljudska prava koji na plaće troši 1,7 milijuna kuna a ugovore o djelu 400 tisuća kuna, odnosno oko 25 posto, deset puta više od zakonskog maksimuma. Ured za sprječavanje zlouporabe droga na plaće godišnje troši 1,5 milijun kuna, a na vanjske suradnike oko 600 tisuća kuna odnosno 20 puta više od zakonskog limita.
Naravno, svi ti uredi u svom su se očitovanju branili da nemaju dovoljno službenika, da nisu popunili sva predviđena radna mjesta, te da su baš u toj godini imali dodatne poslove. No, teško da time mogu objasniti kako su premašili dopuštenje iz zakona za deset ili 20 puta.
du_nl280110_okvir2U Ministarstvu prometa, mora i razvitka na ugovore o djelu potrošeno je »samo« tri puta više novca nego što to zakon dopušta, ali taj je iznos u 2008. godini dosegnuo šest milijuna kuna. Iako se to ministarstvo brani objašnjenjem da je najveći dio novca potrošilo na angažiranje vanjskih službi čišćenja, jer je to jeftinije od zapošljavanja djelatnika na tim poslovima, revizija je ipak ustanovila da su u Kalmetinom ministarstvu zapošljavali vanjske suradnike i za poslove za koje imaju službenike a te poslove po zakonu mogu raditi samo državni činovnici.
Uz sve te primjedbe Državna je revizija primjerice u Ministarstvu regionalnog razvoja utvrdila čak i to da su ugovori o djelu sklapani s ljudima koji su zaposleni u tom resoru i za to primaju redovitu plaći. To Ministarstvo potrošilo je na ugovore o djelu više novca nego što to zakon dopušta, a ukupan iznos u 2008. bio je čak 20 milijuna kuna. Međutim, barem im se mora priznati da su u svome očitovanju obećali reviziji kako će nastojati ispraviti nepravilnosti.
One se i danas u brojnim uredima i agencijama i dalje događaju, a naši sugovornici iz jednog ministarstva svjedoče da nije rijetkost da vanjski suradnik koji radi na ugovor o djelu dobiva dvostruko veću plaću od državnog službenika koji je zaposlen u nekom ministarstvu. Ali priznaju i to da se potpisivanjem ugovora o djelu pojedinim zaposlenicima na taj način značajno povećava plaća. Tako se godišnje iz državnog proračuna izvuku, tvrde naši izvori, i stotine milijuna kuna. Jagoda MARIĆ

du_nl280110_kuhar