MINISTARSTVO FINANCIJA O SDP-OVIM TVRDNJAMA U VEZI S POŽEŠKO-SLAVONSKOM ŽUPANIJOM

MINISTARSTVO FINANCIJA O SDP-OVIM TVRDNJAMA U VEZI S POŽEŠKO-SLAVONSKOM ŽUPANIJOM

ZAGREB, 10. listopada 2006. (Hina) –  Ministarstvo financija reagiralo je danas na SDP-ove tvrdnje u vezi s razrješenjem blokade računa Požeško-slavonske županije ističući da su sve izjave ministra financija Ivana Šukera s tim u vezi istinite i utemeljene.
Budući da je Županija samostalno dala jamstvo Županijskoj upravi za ceste, Vlada ne daje suglasnost za reprogram zaduženja, ističe se u priopćenju za javnost.
suker_otvorenoPodsjeća se da Županija može dati jamstvo pravnoj osobi u većinski izravnom ili neizravnom vlasništvu i ustanovi čiji je osnivač  za ispunjenje obveza pravne osobe i ustanove. Za davanje takvog jamstva županiji nije potrebna suglasnost Vlade.
Županijska uprava za ceste i Županija mogle su se i mogu se sa Slavonskom bankom dogovoriti za reprogram zaduženja Županijske uprave za ceste bez suglasnosti Vlade.
Županijska uprava za ceste je ta koja može, kao dužnik, reprogramirati zaduženje kod Slavonska banke. Požeško-slavonska županija, odnosno Skupština, ne donosi odluku o reprogramu kredita, već zbog svoje uloge jamca može dati suglasnost Županijskoj upravi za ceste za njegov reprogram, pojašnjava se u priopćenju.
Interpretacija izjave ministra Šukera o tome da se županija ne može blokirati potpuno je pogrešna, jer je ministar naveo da županija u slučaju blokade treba promptno reagirati podnoseći prigovor nadležnom sudu, a u skladu s člancima 204. i 205. ovršnog zakona.
Prema tom zakonu ovrha na novčanim sredstvima na računu države, jedinica lokalne samouprave i uprave kod pravnih osoba koje obavljaju poslove platnoga prometa te na kunskoj vrijednosti deviznih sredstava koje te osobe imaju na deviznom računu, ne može se odrediti, ako su ta sredstva nužna za obavljanje osnovnih zadaća tih pravnih osoba.
Navod o tome kako je ministar Šuker davao jamstva Požeško-slavonskoj županiji pokazuje opće nerazumijevanje problematike zaduživanja na razini lokalnih jedinica, navodi se u priopćenju i naglašava da ministar financija ne daje jamstva niti suglasnosti za zaduživanje jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i/ili pravnim osobama u njihovu vlasništvu.
Problemi do kojih je došlo zbog aktiviranja danih jamstava trebali su se početi rješavati odmah na isti način kako je tek sad, pola godine nakon, učinjeno. Prijetnje tužbom državi s razine županije apsurdne su.
Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ne mogu rješavanja financijskih problema u kojima su se našle prebacivati na središnju državu, umjesto da samostalno iznalaze kvalitetna rješenja za nastavak funkcioniranja, stoji, uz ostalo, u priopćenju Ministarstva financija.