MINISTARSTVO FINANCIJA: Šuker i Ihas o državnim službenicima i namještenicima

MINISTARSTVO FINANCIJA: Šuker i Ihas o državnim službenicima i namještenicima

Ministar Šuker zatražio je od Sindikata strpljenje i razumijevanje dok se ne izradi državni proračun, ali i upozorio na ograničavajuće gospodarske okolnosti i zaduženja koja je nova vlada naslijedila od prethodne
Ministar Šuker zatražio je od Sindikata strpljenje i razumijevanje dok se ne izradi državni proračun, ali i upozorio na ograničavajuće gospodarske okolnosti i zaduženja koja je nova vlada naslijedila od prethodne

(SDLSN, 6. veljače) Ministar financija Ivan Šuker razgovarao je danas u ministarstvu  s predstavnicima SDLSN o položaju svih državnih službenika i namještenika, a posebno onih u Poreznoj i Carinskoj upravi Ministarstva financija. Predsjednik Sindikata Ivica Ihas i predstavnici sindikalnih odbora carinske i porezne uprave informirali su ga o teškom materijalnom i socijalnom položaju zaposlenih u državnim službama, kao i potrebu započinjanja pregovora za novi kolektivni ugovor za jedinstveno područje državnih službi. Posebno je istaknut problem sudskih potraživanja određenih materijalnih prava poput božićnice i dara za djecu za 2000. godinu i drugih, te je Ihas i od ministra Šukera zatražio podršku da se ova pitanja riješe sporazumno tj. izvansudskom nagodbom. Upozorio ga je na niska primanja državnih službenika i namještenika i nepravedan sustav koeficijenata koji je donijela prethodna vlada, te podržao ponovno uvođenje financijske policije.

Ministar Šuker izrazio je razumijevanje za opravdane sindikalne zahtjeve, ali i upozorio na gospodarske i financijske mogućnosti od kojih izravno ovise plaće proračunskih korisnika. U uvjetima 23,7 milijardi dolara vanjskog duga, stagnacije BDP-a, činjenice da je prethodna vlada novac trošila unaprijed i preuzimala ugovorne obveze kojima je probijen proračun, uključujući i obveze iz kolektivnih ugovora kojima je masa plaća probijena za 800 milijuna kuna, potrebno je mnogo obostranog strpljenja i razumijevanja, barem do izrade novog državnog proračuna koji će odrediti  okvire socijalnog dijaloga zasnovanog na materijalnim i financijskim mogućnostima.

Reagirajući na tvrdnju Ihasa o neprihvatljivo niskim primanjima državnih službenika upravi, koja za SSS iznose između 2.600,00 i 2.800,00 kuna, Šuker je naglasio problem sive ekonomije zbog koje država ne ubire dostatne porezne prihode kao izvor iz kojeg se isplaćuju plaće državnih službenika, te dodao da po prosječnoj godišnjoj prijavi obrtnika od 33.000,00 kuna ispada da je u privatnom sektoru još gora situacija, ocijenivši neprihvatljivim da netko tko se vozi u Mercedesu ima prijavljen tako mali prihod. Glede stanja u Carinskoj i Poreznoj upravi Šuker je najavio da će uskoro osobno obići veći broj graničnih prijelaza od Bajakova do Debelog Brijega, kao i područnih ureda Porezne uprave, kako bi se i osobno uvjerio u uvjete rada i probleme zaposlenih. Složio se da je sustavom koeficijenata od prije tri godine napravljena šteta koju će objektivno biti teško ispraviti u dogledno vrijeme.

MINISTAR FINANCIJA POZIVA SINDIKATE NA STRPLJENJE DOK SE NE IZRADI DRŽAVNI PRORAČUN

hina_logo

ZAGREB, 6. veljače 2004. (Hina) – Ministar financija Ivan Šuker na današnjem je sastanku s predstavnicima Sindikata državnih službenika i namještenika zatražio od sindikalaca strpljenje i razumijevanje dok se ne izradi državni proračun, te upozorio na ograničavajuće gospodarske okolnosti i zaduženja naslijeđena od prethodne Vlade. Predsjednik sindikata Ivica Ihas informirao je Šukera o teškom materijalnom i socijalnom položaju zaposlenih u državnim službama, te zatražio početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru za državne službe, priopćio je Sindikat državnih službenika. Posebno je istaknuo problem sudskih potraživanja materijalnih prava, poput božićnice i dara za djecu za 2000. godinu i drugih, te od Šukera zatražio podršku da se to pitanje riješi izvansudskom nagodbom.
Ihas je upozorio na niska primanja državnih službenika i namještenika i nepravedan sustav koeficijenata koji je donijela prethodna Vlada, te podržao ponovno uvođenje financijske policije.
Šuker je izrazio razumijevanje za sindikalne zahtjeve, ali i upozorio na gospodarske i financijske mogućnosti od kojih izravno ovise plaće proračunskih korisnika. U uvjetima 23,7 milijardi dolara vanjskog duga, stagnacije BDP-a, činjenice da je prethodna Vlada trošila novac unaprijed i preuzimala ugovorne obveze kojima je probijen proračun, uključujući i obveze iz kolektivnih ugovora kojima je masa plaća probijena za 800 milijuna kuna, treba mnogo obostranog strpljenja i razumijevanja, barem do izrade novog državnog proračuna koji će odrediti okvire socijalnog dijaloga.
Reagirajući na tvrdnju Ihasa o neprihvatljivo niskim primanjima državnih službenika u upravi, koja za srednju stručnu spremu iznose između 2.600 i 2.800 kuna, Šuker je naglasio problem sive ekonomije zbog koje država ne ubire dostatne porezne prihode kao izvor za plaće državnih službenika. Po prosječnoj godišnjoj prijavi obrtnika od 33.000 kuna ispada da je u privatnom sektoru još gora situacija, dodao je ocjenivši neprihvatljivim da netko tko se vozi u Mercedesu prijavljuje tako mali prihod. Glede stanja u Carinskoj i Poreznoj upravi Šuker je najavio da će uskoro osobno obići veći broj graničnih prijelaza od Bajakova do Debelog Brijega, kao i područnih ureda Porezne uprave, kako bi vidio uvjete rada i probleme zaposlenih. (Hina) pp/md md

Suker_VL

Vjesnik, 7. veljače

Suker_VJ_final