MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA: 24 službenika i namještenika ostaje bez posla

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA: 24 službenika i namještenika ostaje bez posla

privatizacija_374

(SDLSN, 12. svibnja) 24 službenika i namještenika ne mogu se rasporediti nakon preustroja Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Sindikat je o tome obavijestio tajnik ministarstva Miljenko Pavlaković. Među službenicima koji se ne mogu rasporediti je i majka dvoje djece, koja se trenutno nalazi u bolnici sa zabrinjavajućom dijagnozom i izglednim dugotrajnim liječenjem. Ministarstvo koje vodi brigu o položaju administracijaaradnika time je na najbolji način pokazalo poslodavcima kako se riješiti bolesnih zaposlenika, a bolesnoj službenici poslalo ohrabrujući “brzojav podrške”. Tajnik Pavlaković u svom je dopisu spomenuo i devet službenika i namještenika (daktilograf, telefonista, recepcioner, konobar, servirka) za koje se “još vrše pregovori o preuzimanju” s tvrtkama AKD Zaštita, Forset i Cuisine iz Zagreba. Radi se o shemi koja je već viđena u bivšem Ministarstvu pomorstva, prometa i veza kada je privatizacijom pomoćno-tehničkih poslova obuhvaćeno 30-tak namještenika, a posao je Granic_Racanndobila tvrtka u natječajnom postupku koji se odvijao pod sumnjivim okolnostima. Sindikat je i tada upozoravao na činjenicu da je Zakonom o sustavu državne uprave i Zakonom o državnim službenicima i namještenicima jasno propisano tko u državnim tijelima obavlja poslove državne uprave (službenici), a tko pomoćno tehničke-poslove (namještenici). Budući da ni jedan ni drugi zakon kao izvršitelje pomoćno-tehničkih poslova ne poznaje privatne tvrtke, to nas ovaj privatizacijski hrkljuš podsjeća na najviše dosege nelegalne privatizacije iz kabineta potpredsjednika Gorana Granića, koji je svog stranačkog kolegu Ronalda Žuvanića ovlastio za sklapanje ugovora s privatnom tvrtkom koja je svoje dobro poslovanje pokazala u Institutu “Hrvoje Požar” kojem je na čelu, HSLS-u i privatnoj tvrtki još jednog istaknutog člana Libre – MAGMI.

Nadamo se da će odgovorni u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, kad već nisu upoznati sa Zakonom o sustavu državne uprave i Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, barem pročitati Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike i izraditi obvezni program zbrinjavanja viška namještenika.

Također, nije zanemariva činjenica da je Uredbom o ustrojstvu Ministarstva propisan okvirni broj od 255 službenika i namještenika, a da će se Pravilnikom o unutarnjem redu na radna mjesta rasporediti njih 246. Sindikalni povjerenik u Ministarstvu Tomislav Ugrin u svom je očitovanju na Pravilnik ukazao i na činjenicu da u ministarstvu postoje odsjeci bez izvršitelja, te da sistematizacija obiluje rukovodećim radnim mjestima koja koordiniraju rad malog broja izvršitelja.

Pročitajte više:

Testirajte svoju službeničku inteligenciju
Privatizacija u MPPiV: Sve je bilo tako zakonito…
Svijet je prepun slučajnosti I
Svijet je prepun slučajnosti II
Svijet je prepun slučajnosti III

SINDIKAT: U MINISTARSTVU GOSPODARSTVA DVADESET I ČETIRI NERASPOREĐENA SLUŽBENIKA

hina_logo

ZAGREB, 12. svibnja 2004. (Hina) – Nakon preustroja Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva na nova radna mjesta neće moći biti raspoređena dvadeset i četiri službenika, priopćio je danas Sindikat državnih službenika i namještenika.
Sindikat traži od ministarstva da izradi obvezni program zbrinjavanja viška zaposlenih, što je dužno učiniti temeljem Kolektivnog ugovora za državne u službenike i namještenike.
Pritom upozorava da je među neraspoređenim službenicima i majka dvoje djece, koja se trenutno nalazi u bolnici sa zabrinjavajućom dijagnozom.
Ministarstvo koje bi trebalo voditi brigu o položaju radnika time “na najbolji način” pokazuje poslodavcima kako se riješiti bolesnih radnika, upozorava sindikat. (Hina) pp/xmvr ymd