MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA NIJE DEMANTIRALO TVRDNJE SINDIKATA O NERASPOREĐENIM SLUŽBENICIMA

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA NIJE DEMANTIRALO TVRDNJE SINDIKATA O NERASPOREĐENIM SLUŽBENICIMA

(SDLSN, 14. svibnja) Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva jučer je medijima uputilo demanti tvrdnje Sindikata da će jedna njihova službenica, majka dvoje djece koja se trenutno nalazi u bolnici s teškom dijagnozom, ostati neraspoređena. Ministarstvo još navodi kako “postoji prijedlog pomoćnika ministra iz pojedinih resora po kojem 24 službenika nisu raspoređena, ali da nitko još nije dobio službeno rješenje“.

Budući da demanti implicira kako se Sindikat u svojim tvrdnjama služi netočnim podacima, pa ih se stoga odbacuje, ne preostaje nam ništa drugo nego li citirati dopis Ministarstva, klasa: 080-01/04-01/48, urbroj: 526-02-04-04 od 11. svibnja 2004. godine.

MGRiP1_374_final
Nismo sigurni o čemu su razmišljali u Ministarstvu dok su sastavljali ovaj dopis, ali mi ga nismo pročitali kao zauzetost za zbrinjavanje službenika. Birane riječi i briga kojom obiluje demanti ne može se iščitati iz dopisa koji je potpisao tajnik Miljenko Pavlaković.

 

Stupanjem na snagu Pravilnika o unutarnjem redu ministarstva, nakon preustroja Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, izvršen je raspored službenika i namještenika na radna mjesta predviđena pravilnikom. Nakon izvršenog rasporeda utvrđeno je da neke državne službenike i namještenike nije moguće rasporediti dok se za određen broj djelatnika još vrše pregovori o preuzimanju.“, kaže se u dopisu koji je sindikalnom povjereniku u ministarstvu uputio tajnik ministarstva Miljenko Pavlaković.

Sastavni dio dopisa je i tablični prikaz neraspoređenih službenika i namještenika, među kojima je i spomenuta majka dvoje djece koja se trenutno nalazi u bolnici.

Bolesna majka dvoje djece nalazi se na popisu onih koji su neraspoređeni (ime i prezime precrtani zelenom bojom). Da ne bi pomislili kako se u nastavku dopisa možda ipak nešto govori o zbrinjavanju i uvažavanju svih okolnosti, a posebice socijalnog statusa, u nastavku možete pogledati i posljednju stranicu dopisa.
Bolesna majka dvoje djece nalazi se na popisu onih koji su neraspoređeni (ime i prezime precrtani zelenom bojom). Da ne bi pomislili kako se u nastavku dopisa možda ipak nešto govori o zbrinjavanju i uvažavanju svih okolnosti, a posebice socijalnog statusa, u nastavku možete pogledati i posljednju stranicu dopisa.

MGRiP3_374_final

U dopisu se ni jednom rječju ne spominje da se radi o nekakvom neformalnom prijedlogu “pomoćnika ministra iz pojedinih uprava“, kao ni da se takvi prijedlozi “još analiziraju i traže rješenja o zbrinjavanju, pri čemu se uzimaju u obzir sve okolnosti, posebice socijalni status“. Naprotiv, govori se samo o službenicima i namještenicima koje nije mogu rasporediti, a da bi bilo jasno o kojim se osobama radi i poimence su navedeni.

Nakon ovog demantia koji to nije, može se zaključiti da su odgovorni u Ministarstvu počeli iskazivati socijalnu osjetljivost spram službenika i namještenika, a posebice prema bolesnoj majci dvoje djece, tek kad je o tome javno progovorio Sindikat. Jer da im je bilo stalo do njihove sudbine sigurno bi Središnjem državnom uredu za upravu dostavili podatke o djelatnicima koji se neće moći rasporediti na radna mjesta, koje je na traženje Ureda od 11. ožujka trebalo žurno dostaviti putem faxa do idućega dana.

Da im je bilo stalo do stanja bolesne djelatnice i uvažavanja njezinog socijalnog statusa vjerojatno ju ne bi za vrijeme borbe s bolešću stavljali na popis službenika koje nije moguće rasporediti.

A da su, kako kažu, uzeli u obzir sve okolnosti, pa tako i okolnost da se službenici kojima se ne dopušta boravak u prostorijama ministarstva već ih se šalje na godišnji odmor, možda osjećaju diskriminiranima i unaprijed otpisanima, možda danas ne bi morali trošiti vrijeme na pisanje demantia.

Možda su mogli bolesnoj majci dvoje djece poslati i brzojav ohrabrenja i nade u brzi oporavak i povratak u radnu sredinu.

No, bez obzira na sve, ukoliko doista analiziraju i traže rješenja o zbrinjavanju djelatnika, Sindikat im u tome pruža punu podršku.

Što se pak tiče vjerodostojnosti dužnosnika bivše, a nažalost i sadašnje vlasti, podsjećamo na ne tako davni slučaj kada nas je jedan drugi tajnik ministarstva, mr. Marko Šarić, pokušao uvjeriti kako namještenici tadašnjeg Ministarstva pomorstva, prometa i veza moraju ostati neraspoređeni jer je tako naredila Državna revizija. Nažalost, usluge gospodina Šarića očito su potrebne i sadašnjoj vladi, budući da i nakon što je “demantiran” zbog iznošenja neistina obavlja dužnost tajnika, ali sada u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka.

Prisjetimo se "bisera" iz niske tajnika Marka Šarića i lošeg iskustva Sindikata s "dobrim namjerama" dužnosnika...
Prisjetimo se “bisera” iz niske tajnika Marka Šarića i lošeg iskustva Sindikata s “dobrim namjerama” dužnosnika…

Marko_Saric_Sima_isjecak

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA DEMANTIRA TVRDNJE SINDIKATA O NERASPOREĐENIM SLUŽBENICIMA

hina_logo

ZAGREB, 13. svibnja 2004. (Hina) –  Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva odbacilo je danas tvrdnje Sindikata državnih službenika i namještenika da će jedna njihova službenica, majka dvoje djece koja se trenutno nalazi u bolnici s teškom dijagnozom, ostati neraspoređena. Sindikat je jučer priopćio da nakon preustroja toga ministarstva na nova radna mjesta neće moći biti raspoređena dvadeset i četiri službenika, a među njima i majka dvoje djece, koja se trenutno nalazi u bolnici.
Ministarstvo u priopćenju navodi da postoji prijedlog pomoćnika ministra iz pojedinih uprava po kojem 24 službenika nisu raspoređena, ali da nitko od njih još nije dobio službeno rješenje. Ističe da se ti prijedlozi još analiziraju i traže riješenja o
zbrinjavanju, pri čemu se uzimaju u obzir sve okolnosti, posebice socijalni status. U ministarstvu također naglašavaju da će postupiti u skladu s obvezama koje proizlaze iz kolektivnog ugovora za službenike i namještenike.
(Hina) xmvr ymd