Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka: Marko Šarić otišao u legendu

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka: Marko Šarić otišao u legendu

(SDLSN, 2. rujna) Imenovanjem Luke Živanovića na mjesto tajnika Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka završila je kratka ali sjajna dužnosnička karijera Marka Šarića, gorljivog izvršitelja plana bivšeg potpredsjednika Vlade Gorana Granića s ciljem “konačnog rješenja” pitanja pomoćno-tehničkog osoblja u državnoj upravi. Nakon što je plan o otkazu namještenicima koji nisu u funkciji “osnovne djelatnosti” (Jeste li se ikad zapitali zašto vozači dužnosnika nikad nisu privatizirani? Pa oni također nisu u funkciji “osnovne djelatnosti” državnih tijela!) državnih tijela skovan u najvišim vladinim krugovima, njegovo oživotvorenje započelo je u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza. Zašto baš ovo ministarstvo, a ne neko drugo? Ne znamo, ali nismo mogli ne primijetiti da mu je u to vrijeme čelnik bio stranački kolega Gorana Granića liberalnih nazora – Roland Žuvanić, kao što smo primijetili da je posao čiščenja preuzela tvrtka s velikim brojem liberalnih partnera.

Dopis koji je proslavio tajnika Šarića i očitovanje Šime Krasić na njega...
Dopis koji je proslavio tajnika Šarića i očitovanje Šime Krasić na njega…

Marko_Saric_Sima_isjecak

A Roland je u tajniku ministarstva i, tako kažu, šogoru, imao pouzdanog suradnika koji je privatizaciju pomoćno-tehničkih poslova proveo bezobzirno i s neskrivenim uživanjem čovjeka kojemu prija moć poigravanja ljudskim sudbinama. Pri tomu se Marko nije obazirao na fomalnosti, a po onoj da cilj opravdava sredstvo, stvari bi malo “prefarbao”, pa je tako jednom zgodom Sindikatu otpisao da je otpuštanje čistačica naredila Državna revizija. Sindikat je kasnije od glavne državne revizorice dobio potvrdu da je Marko iznio neistinu, da ne kažemo lagao, ali to Vladi premijera Račana nije bila prepreka da ga zbog njegovih zasluga ostavi na mjestu tajnika do kraja svog mandata. Kako se dobar glas daleko čuje i nova je Vlast prigrlila mladog tajnika, pa čak u jednom trenutku i odaslala u javnost vijest da je Marko Šarić imenovan novim tajnikom Ministarstva mora, turizma , prometa i razvitka.

Nova Vlada u početku je najozbiljnije računala s perspektivnim tajnikom...
Nova Vlada u početku je najozbiljnije računala s perspektivnim tajnikom…

Kalmeta_Saric

No, nakon što je Sindikat javnost obavijestio o sklonosti Šarića da loše poteze Vlade opravdava neistinama, njegovo je imenovanje odgođeno, ali mu je svejedno omogućeno da kao neformalni tajnik ministarstva ostane na tom položaju sve do imenovanja Luke Živanovića.

No, trag koji je ostavio Marko Šarić kao dužnosnik novog kova, sjajne pojave i visokih dosega u oživotvorenju državne politike neće nam dati da ga lako zaboravimo. Zbog toga Sindikat predlaže da nagrada za uspješne i mlade (takvi nam trebaju u državnoj upravi) dužnosnike nosi upravo njegovo ime. Nagrada “Marko Šarić s lažnim priopćenjem i pečatom ministarstva” dodjeljivala bi se jednom godišnje rođacima i dužnosnicima koji su u kratko vrijeme svoga mandata učinili i više nego što su od njih zatražili njihovi politčki mentori.

Krije li se u tajniku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva nasljednik Marka Šarića?
Krije li se u tajniku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva nasljednik Marka Šarića?

MGRiP_program_inspekcija1

MGRiP_program_HZZ

Kako je ova godina na izmaku, kao najizgledniji kandidat za dodjelu ovog visokog priznanja nametnuo se također jedan tajnik, ali onaj u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, koji je Uredu za socijalno partnerstvo i Sindikatu, u najboljoj maniri Marka Šarića, ustvrdio da je njegovo ministarstvo izradilo fantomski program zbrinjavanja viška državnih namještenika, za koji nitko nije čuo ni u Središnjem državnom uredu za upravu kojem je navodno dostavljen, ni na Zavodu za zapošljavanje kojem je trebao biti dostavljen.

Ukoliko u Vašoj sredini djeluju dužnosnici koji se po svojim postignućima mogu mjeriti s Markom i Miljenkom, javite nam kako bi nagrada otišla u prave ruke.