Ministarstvo pomorstva, prometa i veza: U LAŽI SU KRATKE NOGE!

Ministarstvo pomorstva, prometa i veza: U LAŽI SU KRATKE NOGE!

(SDLSN, 29. rujna) Iako se tajnik Ministarstva pomorstva, prometa i veza  Marko Šarić na upit Sindikata temeljem čije odluke se provodi privatizacija službi čiščenja, održavanja i restorana državne uprave, u gotovo svakom svom dopisu poziva na nalaze Državne revizije i odluke i rješenja Vladinog ureda za državnu imovinu, to, po svemu sudeći, ne odgovara istini.

Jesu li institucije kojima je upućena ova obavijest istinito informirane?
Jesu li institucije kojima je upućena ova obavijest istinito informirane?

Sindikat je naime došao u posjed nalaza Državne revizije provedene u Ministarstvu iz kojeg je razvidno da revizija Ministarstvu čak predbacuje plaćanje usluga čiščenja vanjskim servisima, budući da u njemu postoji odgovarajući broj čistačica, kako je to i propisano Pravilnikom o unutarnjem redu.

Predbacivanje revizije zbog neopravdanog plaćanja vanjskih usluga čiščenja s obzirom na broj zaposlenih čistačica u Ministarstvu su "pročitali" kao nalog da ih otpuste
Predbacivanje revizije zbog neopravdanog plaćanja vanjskih usluga čiščenja s obzirom na broj zaposlenih čistačica u Ministarstvu su “pročitali” kao nalog da ih otpuste

Što se tiče restorana društvene prehrane revizija je imala samo primjedbe na nabavku robe koja nije provedena sukladno Zakonu o nabavi roba i usluga, o čemu odluku sigurno nisu donijele kuharice i servirke koje tamo rade.

Liči li ovo na nalog za privatizaciju restorana?
Liči li ovo na nalog za privatizaciju restorana?

Međutim, revizija je imala primjedbi na brojne druge akvizicije Ministarstva pomorstva, a posebice postavljanje zaštitnih folija na ostakljene površine “Kockice”, čak i na ona mjesta do kojih sunce gotovo nikada ne dopire. Za ovaj je “posao” vrijedan oko 350.000,00 kuna revizija predložila i utvrđivanje odgovornosti zbog nesvrsishodnog trošenja proračunskog novca.

Stoga je u najmanju ruku čudno kako su odgovorni u Ministarstvu promptno reagirali suprotno nalazima i nalozima Državne revizije, a da istovremeno nitko nije odgovarao zbog krajnje upitnog trošenja državnog novca. Možda su odgovorni u Ministarstvu htjeli “kockicu” preseliti na more, pa su je prije toga folijom htjeli zaštiti od pretjeranog utjecaja sunca, ili je samo riječ o osobnoj posveti u stilu ministra Lužavca koji je kao najdublji trag svojeg postojanja u Ministarstvu dao na “kockici” izraditi prozor koji se može otvoriti, narugavši se tako arhitektonskom rješenju zgrade i svojim službenicima koji o svježem zraku mogu samo sanjati.

Nažalost, po svemu sudeći, odluka o “konačnom rješenju” pitanja namještenika u državnim službama donijeta je na mnogo višem mjestu, a nemušti tajnici ministarstava samo je loše provode.

Zbog svega ovoga Sindikat će poduzeti odgovarajuće korake s ciljem utvrđivanja odgovornosti čelnika državnih tijela zbog diskriminacije namještenika na temelju njihova društvenog položaja, odnosno statusa. Uporište za to Sindikat nalazi u stavu tajnika Ministarstva pomorstva da će se “zahvaljujući” privatizaciji namješteničkih poslova u Ministarstvu moći zaposliti 10-tak stručnih djelatnika. Tajnik je i prigodom sastanka u Uredu za socijalno partnerstvo s predstavnicima Sindikata ponovio ovaj stav ministarstva, dodavši kako čistačice, domari i kuharice ne predstavljaju “core business” (iliti osnovnu djelatnost po hrvatski s kojim se tajnik nerado služi kad je u pitanju biznis), pa im stoga nema ni mjesta u Ministarstvu. Činjenica da su djelatnici službi koje se privatiziraju i više nego kompetentni i kvalificirani za poslove koje obavljaju, te da potreba za obavljanjem tih poslova neće nestati ukidanjem njihovih radnih mjesta (kao ni troškovi), ne tiče se odgovornih u Ministarstvu, pa oni i dalje nastavljaju sa svojom nakanom da se pošto-poto riješe neželjenih i prezrenih namještenika.

Možda je riječ o još jednom od “nepostoječih” aranžmana sa međunarodnim monetarnim institucijama koje dodatna sredstva za provedbu “socijalnih reformi” uvjetuju stvaranjem novih socijalnih slučajeva. Upitno je, međutim, zbog čega aktualna vlast u ovo predizborno vrijeme šalje poruku namještenicima u državnim i javnim službama da će se najave o otpuštanju 60.000 namještenika u sklopu reforme državne uprave obistiniti, odnosno da se već i provode. Kako je to slikovito na sastanku u Uredu za socijalno partnerstvo opisao tajnik Šarić: “Odluka je donijeta i ma što Sindikat činio ona se neće promijeniti!”. Namještenici su poruku uoči izbora dobili, na njima je da odluče za koga će glasovati. Sindikat se nada da će im netko ponuditi rješenje statusa kojim će se sačuvati njihova radna mjesta, a njihovi poslovi organizirati na najracionalniji mogući način, kroz organizaciju jedinstvene opće službe za namješteničke poslove unutar državne uprave. Pod opširnije možete pogledati izvorne skenirane dokumente, koji nisu prilagođeni širini ove kolumne…

MPPiV_dok1

MPPiV_dok2

MPPiV_dok5

MPPiV_dok6