Ministarstvo pomorstva: Sprema se otkaz naročito uspješnoj inspektorici unutarnjeg nadzora

Ministarstvo pomorstva: Sprema se otkaz naročito uspješnoj inspektorici unutarnjeg nadzora

linc(SDLSN, 24. studenoga) Dok se sav pošten svijet nedjeljom odmara ili, kao što je slučaj s jučerašnjom danom, izlazi na izbore, neimari u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza pišu rješenja o stavljanju na raspolaganje službenika za koje su odlučili da im više ne trebaju. Tako su nakon namještenika koji su ministarstvo održavali, čistili i brinuli se o toplim obrocima na red za otkaze došli i službenici. Znakovito je da se u slučaju o kojem smo obaviješteni radi o nikom drugom do inspektorici unutarnjeg nadzora, za koju, sukladno Pravilniku o unutarnjem redu Ministarstva od 24. rujna 2003.g. ne postoji odgovarajuće mjesto sukladno njenoj stručnoj spremi. Navedenim je pravilnikom propisano da poslove unutarnjeg nadzora obavlja osoba sa VSS i to dva izvršitelja u okviru Kabineta ministra. Kako dosadašnja inspektorica unutarnjeg nadzora ima “samo” VŠS i “svega” 22 godine i 7 mjeseci neprekidnog radnog staža u državnim tijelima u Ministarstvu je ocijenjeno kako za takvu osobu nema potrebe u državnom tijelu, pa makar i na mjestu onog drugog izvršitelja za koje se mogla propisati i manja stručna sprema od VSS.

Rješenje o stavljanju na raspolaganje donijeto je u nedjelju 23. studenoga, a stavljanje na raspolaganje počinje teći od Božića, 25. prosinca. Ministar Žuvanić potpisuje zaista originalne božićne čestitke.
Rješenje o stavljanju na raspolaganje donijeto je u nedjelju 23. studenoga, a stavljanje na raspolaganje počinje teći od Božića, 25. prosinca. Ministar Žuvanić potpisuje zaista originalne božićne čestitke.

Službenica na radnom mjestu inspektora unutarnjeg nadzora tako je dobila rješenje o stavljanju na raspolaganje s nadnevkom 23. studenoga 2003.g., tj. u nedjelju, kojim se gđa Biserka Kolić, VŠ (nije nam poznata ova kratica, ali u Ministarstvu sigurno znaju o čemu se radi) počev od dana 25. prosinca 2003.g., stavlja na raspolaganje Vladi RH. Nema sumnje, ministar Roland Žuvanić požurio se gđi Kolić pod bor staviti prikladan božićni poklon, radi kojeg mu nije bilo teško u ministarstvo doći u izbornu nedjelju potpisati ga. Sitni detalji poput činjenice da je gđa Kolić nakon nepuna dva mjeseca službeno saznala da je neraspoređena odgovorne u Ministarstvu ne smetaju. Ali, možda ih je smetala činjenica da je gđa Kolić kao inspektorica unutarnjeg nadzora uredno obavljala svoj posao za koji je, za razdoblje 1. siječnja do 31. prosinca 2002. godine ocjenjena ocjenom “naročito uspješan” i to, citiramo: “Na temelju pokazanog stručnog znanja, učinkovitosti i poštivanja službene dužnosti“, koju je potpisao opet ministar Žuvanić.

Za službenicu čiji je rad ocijenjen ocjenom "naročito uspješan" u novom Pravilniku o unutarnjem redu Ministarstva pomorstva više nema mjesta
Za službenicu čiji je rad ocijenjen ocjenom “naročito uspješan” u novom Pravilniku o unutarnjem redu Ministarstva pomorstva više nema mjesta

Što se tiče indirektnih pokazatelja njezina rada citirat ćemo i dopis predstojnika Ureda za unutarnji nadzor Vlade RH, Igora Rađenovića, koji konstatira: “Poštovana gđo Kolić, budući da je prenošenje pozitivnih iskustava djelatnika unutarnjeg nadzora na svim razinama državne uprave jedna od temeljnih zadaća Ureda VRH za unutarnji nadzor voljeli bismo nastaviti sa našom suradnjom. Zahvaljujemo Vam na informacijama i podacima, koje ste nam tijekom dosadašnje suradnje dostavili. Ured za unutarnji nadzor se u svom dosadašnjem radu u znatnoj mjeri oslanjao na njih.

Državni ured za reviziju u svom je nalazu poslovanja Ministarstva pomorstva u 2002. godini konstatirao da poslove unutarnjeg nadzora obavlja jedan inspektor što je premalo s obzirom na veličinu i složenost poslova iz nadležnosti Ministarstva, te da dokumentacija o poslovanju nije uvijek dostupna inspektoru čime je otežano njegovo poslovanje. Također, konstatira se da je po izvješćima unutarnjeg nadzora, kojih je u 2002. godini bilo čak 37, o uočenim nepravilnostima Ministarstva tek djelomično postupljeno.

Međutim, iako je Državni ured za reviziju naložio ustrojavanje učinkovite službe unutarnjeg nadzora s detaljno utvrđenim pravima i obvezama inspektora unutarnjeg nadzora, te je, između ostalog, upozorio na važnost postupanja po nalazima unutarnjeg nadzora, iz nalaza se ne može iščitati nalog prema kojem bi postojećem inspektoru trebalo dati otkaz.

Državna revizija upozorila je da je rad inspektora unutarnjeg nadzora otežan. Treba li to shvatiti kao nalog za otkaz?
Državna revizija upozorila je da je rad inspektora unutarnjeg nadzora otežan. Treba li to shvatiti kao nalog za otkaz?

Nažalost, kao i u slučaju čistačica za koje je u istom nalazu zaključeno da ih ima dovoljno te da stoga ne bi trebalo koristiti usluge vanjskih servisa, odgovorni u Ministarstvu odlučili su nalaz Državnog ureda za reviziju tumačiti kako im odgovara pa su tako i čistačicama i inspektorici unutarnjeg nadzora odlučili dati otkaz.

Pravilnikom o proračunskom nadzoru i unutarnjem nadzoru, člankom 9., propisano je da je odgovorna osoba za unutarnji nadzor obvezna redovito jednom mjesečno čelnika organizacijske jedinice sažeto u pisanom obliku izvijestiti o svojim zapažanjima o predmetima unutarnjeg nadzora. Kako je gđa Kolić to u 2002. učinila čak 37 puta, za vjerovati je da je svoj posao obavila sukladno citiranom propisu.

Stoga još jednom postavljamo pitanje odgovornima u Ministarstvu pomorstva, ali i nadležnim inspekcijskim tijelima, dokle će se tolerirati samovolja i bahatost čelnika u Ministarstvu? Je li moralno i zakonito nekoga tko pošteno radi svoj posao baciti na ulicu nakon gotovo 23 godine rada u državnim tijelima? Je li to poruka sadašnjim i budućim službenicima i namještenicima što će im biti nagrada za rad u državnoj službi? Ako jest, onda im budućnost nije sjajna.