MINISTARSTVO PRAVOSUĐA: Ihas s Lovrin o položaju službenika u pravosudnom i zatvorskom sustavu

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA: Ihas s Lovrin o položaju službenika u pravosudnom i zatvorskom sustavu

(SDLSN, 5. travnja) Predstavnici Sindikata razgovarali su jučer u Ministarstvu pravosuđa s ministricom Anom Lovrin o statusu državnih službenika i namještenika u, poslije MUP-a i MORH-a, najvećem službeničkom sustavu u državnoj upravi s oko 12.000 zaposlenih.

Lovrin040406_svi2

Predsjednik Sindikata Ivica Ihas ovaj je susret nazvao “sastankom nezadovoljstva stanjem u pravosuđu” rekavši kako stanje plaća, dodataka na uvjete rada, nepostojanje sustava nagrađivanja, odnosno materijalni i socijalni položaj zaposlenika u sustavu budi opravdano nezadovoljstvo službenika, koje se najbolje očitovalo najboljim odzivom na štrajk u prosincu prošle i veljači ove godine upravo na sudovima.

Stoga Sindikat od ministrice Lovrin traži da poduzme mjere kako bi se položaj zaposlenih u pravosuđu što prije popravio, te dodao kako je prethodna ministrica stala na povećanju plaća ovlaštenim zemljišnoknjižnim referentima, uzrokujući time nove nelogičnosti u službeničkoj hijerarhiji i nezadovoljstvo ostalih sudskih službenika.

Kao posebno pitanje Ihas je istaknuo nepostojanje dodataka na uvjete rada za sudske službenike koji su često u svom radu izloženi verbalnim i fizičkim prijetnjama, ali i ugrozi života od stranaka.

Ihas je ministricu pozvao da se ugleda na ministra financija Ivana Šukera koji je za, kako on to voli reći “svoje carinike i poreznike”, ali i financijske policajce, stvorio paralelni službenički sustav u kojem se jednim službenicima isplaćuje stimulacija, propisuju veći koeficijenti i plaća športska rekreacija, dok je ta mogućnost ostalima zapriječena.

Ako to može ministar financija“, zapitao se Ihas, “zašto to i Vi ne bi učinili za svoje službenike i namještenike?“.

Tajnik Sindikata Siniša Kuhar dodao je kako jedinstveni službenički sustav faktički više ne postoji, pa se otvara prostor za iskorake po pojedinim resorima.

Sindikat je uvijek bio za principijelna i jedinstvena rješenja, posebice ako se uzme u obzir da je riječ o sindikatu koji jedini djeluje na čitavom području državnih službi, ali u uvjetima iskakanja pojedinih dijelova sustava, Sindikat pristaje i na pragmatična, a ne samo principijelna rješenja.

Predsjednik Sindikata Ihas je ustvrdio kako su službenici na sudovima često izloženi različitim oblicima šikaniranja i mobinngu, a od problema je istaknuo i neplaćanje prekovremenih sati i pasivnog dežurstva.

Istaknuo je primjer Zemljišnoknjižnog odjela na Općinskom sudu u Zagrebu u kojem se na oglasnoj ploči objavljuju imena službenika koji nisu postigli normu.

Kao posebno loš primjer Ihas je naveo slučaj predsjednice Prekršajnog suda u Bjelovaru protiv koje je Sindikat podnio kaznenu prijavu zbog zabrane štrajka, a u međuvremenu je na vidjelo izašla i činjenica da je sutkinja Pavlović-Drmačić osam godina obnašala dužnost sutkinje u sukobu interesa, budući istovremeno i pročelnicom Jedinstvenog upravnog odjela Općine Štefanje.

Usprkos svemu, pa i sumnjama u nezakonit prijam u službu djelatnice koja je bila svjedok u njenu korist u slučaju zabrane štrajka i malverzacijama s putnim troškovima, ona je ovih dana po treći put imenovana predsjednicom prekršajnog suda.

Lovrin040406_stevo220Stevo Hadžamija, predsjednik Odbora pravosuđa Sindikata, smatra da je njenim imenovanjem službenicima u pravosuđu upućena poruka kako za nezakonito ponašanje zapravo slijedi nagrada, a ne kazna i dodao kako u pravosuđu ima slučajeva nezakonitih otkaza, pa čak i sindikalnim povjerenicima.

Tajnik Sindikata Siniša Kuhar ukazao je na sudsku praksu u kojoj pojedini suci ne priznaju ili nedovoljno vrednuju kolektivni ugovor i ponovio sindikalnu inicijativu organiziranja edukacije na akademskoj i međunarodnoj razini kako bi se sudska praksa ujednačila.

Kuhar je rekao kako je Sindikat posebice razočaran činjenicom da je za vrijeme štrajka količina nezakonitosti u sustavu pravosuđa bila jednaka ili čak veća od one u ostalim državnim tijelima.

Naime, pored činjenice nezakonitog donošenja odluke o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka, odnosno njihovom donošenju u opsegu kojim je onemogućeno ili bitno ograničeno pravo službenika na štrajk, pri uskrati dnevnica zaposlenicima nisu izdavana rješenja s poukom o pravnom lijeku ili je pri uskrati dnevnice došlo do zabranjenog slučaja prijeboja, budući da nije pribavljena suglasnost zaposlenika.

Zbog svega toga Sindikat očekuje novi val tužbi, možda jednak onome za božićnice i dar za djecu iz 2000. godine.

Iva Bolanča iz pravne službe Sindikata ukazala je na činjenicu neujednačenosti sudske prakse u vremenu i prostoru, budući da se sudska praksa kad su u pitanju prava iz kolektivnih ugovora razlikuje ne samo od suda do suda, već i pojedini sudovi, pa i sami suci donose kontradiktorne presude.

Sindikat je stoga, budući da nema instance kojoj se može obratiti kako bi se sudska praksa ujednačila, zatražio da se to na odgovarajući način regulira izmjenama Zakona o parničnom postupku i traži uvid u zakonski prijedlog prije njegova donošenja.

Jasna Stilinović je ispred Odbora pravosudne policije Sindikata ukazala na probleme u zatvorskom sustavu, rekavši kako se ministri u pravosuđu često mijenjaju, a kad se prihvate posla prvo nešto naprave u sustavu pravosuđa, nakon čega više nema ni energije ni novca za značajnije pomake u zatvorskom sustavu.

Stilinović je ponovila općepoznatu konstataciju o prekapacitirnosti zatvorskog sustava od 180%, u kojem su zbog toga uvjeti nehumani ne samo za zatvorenike već i za zatvorske službenike.

Pa ipak, sigurnosno stanje u zatvorskom sustavu je, s obzirom na uvjete, odlično što je rezultat pojačanog radnog napora službenika, smatra Stilinović.

Sustavu hitno treba odgovarajući vozni park, jer prijevoz zatvorenika u specijalizirane liječničke ustanove u tehnički neispravnim vozilima predstavlja sigurnosnu ugrozu za sve, pravosudne policajce, zatvorenike, ali i građane.

Potrebno je i ulaganje u video nadzor i sustav veze, ali i što hitnije zapošljavanje novih kadrova, budući da trenutno nedostaje gotovo 500 službenika.

Zbog nedovoljnog broja zaposlenih ima slučajeva da u prepratu zatvorenika idu i pomoćni odgajatelji, koji time rade poslove pravosudne policije za koje nisu ovlašteni.

Stilinović je još istaknula problem neplaćenih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje temeljem ovršnih presuda za razliku plaće.

Zbog svega toga Sindikat predlaže hitnu korekciju koeficijenata zaposlenih u zatvorskom sustavu, možda čak i kroz posebnu uredbu, kako bi se pojačani radni napor zbog nedovoljnog broja zaposlenika vrednovao kroz plaću.

Što se ostalih organizacijskih i životnih problema tiče Sindikat ima dobru suradnju s Upravom za zatvorski sustav i ravnateljem Damjanovićem.

Ministrica Lovrin založila se za principijelna, za razliku od pragmatičnih rješenja kakva primjenjuje ministar Šuker. Od kojih će službenici imati više koristi?
Ministrica Lovrin založila se za principijelna, za razliku od pragmatičnih rješenja kakva primjenjuje ministar Šuker. Od kojih će službenici imati više koristi?

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin pozdravila je dijalog između Sindikata i Ministarstva i rekla kako o mnogim stvarima koje su iznijete i sama ima saznanja, ali su neke i za nju novina, poput navoda o mobbingu u pravosuđu.

Ne želim da se ljudi u sustavu boje“, rekla je Lovrin, ali i dodala kako s druge strane postoji objektivni problem da su neradnici i lijenčine u sustavu zaštićeni jer ne postoje objektivni kriteriji za vrednovanje njihovog nerada.

Odgovarajući na navode Sindikata u slučaju bjelovarske sutkinje Lovrin je rekla kako se radilo o jednom od dvjestotinjak imenovanja, te da u tom trenutku nije raspolagala informacijama koje je Sindikat iznio, ali će se one pozorno razmotriti.

Što se tiče teškog materijalnog položaja zaposlenika u pravosuđu Lovrin je za principijelno rješavanje statusa državnih službenika i namještenika i Sindikatu je zamjerila nedosljednost zbog traženja da se njihov položaj rješava u okviru sustava.

Zalagat ću se da se sve unutar sustava odvija po zakonu i kolektivnom ugovoru“, rekla je Lovrin, a Sindikat uputila da konkretne slučajeve nezakonitog postupanja konkretizira kako bi mogla poduzeti odgovarajuće mjere.

Lovrin040406_svi

Državna tajnica Snježana Bagić na sastanku se založila da ministrica Lovrin svojim autoritetom utječe na rješavanje iz kolektivnog ugovora za 2000. godinu, budući da su u sudskim postupcima za božićnicu i dar za djecu sudovi po istoj činjeničnoj pravnoj situaciji donosili različite presude.

Ovo nije ni pravno korektno ni pravično, a zabog male vrijednosti spora nema ni mogućnosti za reviziju sudskih postupaka“, kazala je Bagić, zbog čega treba nastaviti s ratgovorima sa Sindikatom kako bi se ovo pitanje riješilo nagodbom za oko 2500 slučajeva koji su završili pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Nakon dvosatnog sastanka dvije su se strane razišle bez konkretnog dogovora, ali spremne na daljnje razgovore.

Hoće li to biti dovoljno zaposlenicima u sustavu pravosuđa?

Pročitajte još…

SINDIKAT S MINISTRICOM LOVRIN O POLOŽAJU SLUŽBENIKA U PRAVOSUDNOM I ZATVORSKOM SUSTAVU

hina_logo

ZAGREB, 5. travnja 2006. (Hina) –  Predstavnici Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske razgovarali su s ministricom pravosuđa Anom Lovrin o statusu državnih službenika i namještenika u pravosudnom i zatvorskom sustavu, koji obuhvaća oko 12.000 zaposlenih, priopćeno je danas iz tog sindikata.
Lovrin040406_ministrica220_Predsjednik sindikata Ivica Ihas od ministrice je  zatražio poboljšanje njihova položaja istaknuvši da je prethodna ministrica stala na povećanju plaća ovlaštenim zemljišno-knjižnim referentima, uzrokujući time nove nelogičnosti u hijerarhiji i nezadovoljstvo ostalih sudskih službenika.
Službenici na sudovima često su izloženi šikaniranju, mobingu, verbalnim i fizičkim prijetnjama, ne plaćaju im se prekovremeni sati i pasivna dežurstva, niti primaju dodatak na uvjete rada, rekao je Ihas.
Ukazao je na sudsku praksu da pojedini suci ne priznaju ili nedovoljno vrednuju kolektivni ugovor, kao i neujednačenu praksu u vezi prava iz kolektivnih ugovora. Sindikat traži da se to regulira izmjenama Zakona o parničnom postupku.
Upozoreno je i na prekapacitiranost zatvorskog sustava, te je predložena hitna korekciju koeficijenata zaposlenih u zatvorskom sustavu.
Spomenut je i slučaj predsjednice bjelovarskog Prekršajnog suda Ružice Pavlović Drmačić, protiv koje je sindikat podnio kaznenu prijavu zbog zabrane štrajka.
Ta je sutkinja, koja je nedavno po treći puta imenovana predsjednicom Prekršajnog suda, osam godina obnašala dužnost sutkinje u sukobu interesa, jer je istovremeno bila pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela štefanjske Općine, a sumnjalo se u nezakonit prijam u službu djelatnice koja je bila svjedok u njezinu korist u zabrani štrajka.
Na tvrdnje sindikata Lovrin je odgovorila da se radilo o jednom od dvjestotinjak imenovanja, a u tom trenutku nije raspolagala sindikalnim informacijama, ali će ih pozorno razmotriti.
Zalagat ću se da se sve unutar sustava odvija po zakonu i kolektivnom ugovoru, rekla je Lovrin.
(Hina) pp/xkt ymd

Lovrin050406_HRT