MINISTARSTVO PRAVOSUĐA: Ihas s ministricom Ožbolt o situaciji u pravosuđu

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA: Ihas s ministricom Ožbolt o situaciji u pravosuđu

Ozbolt040105_3

(SDLSN, 4. siječnja) Današnjim sastankom između ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt i njezinih suradnika s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH nastavljena je dobra praksa otvorenih vrata Ministarstva pravosuđa i sindikata državnih službi.

Početak sastanka prošao u povišenom tonu zbog toga što je Sindikat u medijima prozvao Ministarstvo zbog kašnjenja isplate dara za djecu i božićnice u sustavu pravosuđa, do koje je došlo tek 30. prosinca.

Ministrica Ožbolt, naime, smatra da je Ministarstvo pravosuđa sa svoje strane učinilo sve što je potrebno da službenicima i namještenicima u njezinom resoru budu isplaćena ova prava iz kolektivnog ugovora i zamjerila je Sindikatu zbog, po njenom mišljenju, neutemeljenog prozivanja u medijima.

Replicirajući, Ivica Ihas je naglasio kako je Sindikat u javnost iznio samo informacije do kojih je došao u službenim kontaktima s predstavnicima Ministarstva financija, kao i da do ministrice nije mogao doći zbog njezine trenutne nedostupnosti. Ipak, Ihas smatra da je u svemu najvažnija činjenica da zaposlenicima u pravosuđu dar za djecu i božićnica nisu isplaćeni do 30. prosinca, te da činjenice da je Ministarstvu financija sve upućeno na vrijeme njima malo znači.

Ozbolt040105_1

Ihas je u nastavku ministrici skrenuo pozornost na izrazito loš materijalni položaj službenika i namještenika u  pravosuđu spomenuvši, primjerice, kako je plaća službenika sa SSS u prosjeku između 2.800 i 2.900 kuna, odnosno oko 65% prosječne plaće u Republici Hrvatskoj. S time u svezi Ihas je ministrici Ožbolt predao sindikalni prijedlog povećanja koeficijenta složenosti poslova u državnoj službi kojim su obuhvaćeni i djelatnici u pravosuđu, a koji je sindikalna strana dostavila na razmatranje predstavnicima Vlade u zajedničkoj radnoj skupini za razmatranje pitanja uređenih uredbama o koeficijentima, posebnim uvjetima rada i nagrađivanju. On je od ministrice zatražio podršku zahtjevu Sindikata da se povećanje plaća u državnim službama rješava kroz reviziju koeficijenata, budući da bi linearno povećanje osnovice samo produbilo zaostajanje plaća u državnim službama u odnosu na javne. Socijalni kapital koji predstavljaju službenici i namještenici najveća su vrijednost svake državne uprave, ali da bi se on sačuvao potrebno je ljudima omogućiti barem pristojne plaće, karijeru i napredovanje u službi, zaključio je Ihas.

Državna tajnica Snježana Bagić postala je "časnik za vezu" sa sindikatima u Ministarstvu
Državna tajnica Snježana Bagić postala je “časnik za vezu” sa sindikatima u Ministarstvu

Sindikalni predstavnici upozorili su na neujednačenu sudsku praksu po pitanju dara za djecu i božićnice za 2000. godinu. Naime, pored činjenice da je veći dio sudova potraživanja službenika rješavao u njihovu korist, a manji dio sudova negativno, neujednačenost sudske prakse naročito je došla do izražaja nakon odbijanja ustavne tužbe Sindikata zbog negativne presude Županijskog suda u Bjelovaru. Počelo se dešavati da su sudovi koji su dosad potvrđivali presude općinskih sudova u korist službenika, sada počeli preinačavati njihove presude u negativne. Sindikat je istaknuo primjer Županijskog suda u Karlovcu gdje je isti predsjednik sudskog vijeća prvo potvrđivao pozitivne presude Općinskog suda u Karlovcu, a sada ih preinačava u negativne.

Ministrica je upoznata i s lošom praksom nekih predsjednika općinskih sudova koji ignoriraju obveze iz kolektivnog ugovora glede suradnje sa Sindikatom, a posebno je istaknut primjer Općinskog suda u Metkoviću gdje je dvoje službenika proglašeno viškom dobilo otkaz, da bi se sada temeljem natječaja ponovo popunjavala njihova radna mjesta.

Ožbolt je odgovorila kako je za nju kvaliteta rada na prvome mjestu, te da već započetu reformu pravosuđa mogu provesti samo kvalitetni kadrovi. Stoga je naglasila kako će Sindikat po tom pitanju uvijek biti dobrodošao sugovornik.

Što se tiče neujednačene sudske prakse ministrica Ožbolt je od Sindikata zatražila konkretan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o parničnom postupku, kako bi se omogućila revizija u slučajevima nejednake sudske prakse, koja je sada zapriječena zbog male vrijednosti sudskih sporova o kojima se radi.

Za buduće kontakte sa sindikatima ministrica je odredila državnu tajnicu Snježanu Bagić kojoj će se Sindikat moći obratiti u svim slučajevima koji zahtijevaju izravnu komunikaciju s Ministarstvom pravosuđa.