MINISTARSTVO PRAVOSUĐA ISPRAVLJA ŠIMONOVIĆEVE “GREŠKE”

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA ISPRAVLJA ŠIMONOVIĆEVE “GREŠKE”

Rješavaju se nezakonita imenovanja

tool-belt

ZAGREB Ministarstvo pravosuđa posulo se pepelom te priznalo da je njihov bivši čelnik Ivan Šimonović nezakonito imenovao šest visokih službenika ministarstva – tajnika i pet ravnatelja uprava. Iako je afera pukla proljetos, dok je Šimonović još bio na ministarskoj poziciji, štetu sanira njegov nasljednik Dražen Bošnjaković.

nl_logo180810Prvo je, nekoliko dana nakon stupanja na dužnost, rapisao javni natječaj za ovih šest rukovodećih mjesta, kako to zakon i nalaže, a uskoro će se znati i tko je na njih izabran. U Ministarstvu pravosuđa potvrdili su nam da su kandidati izabrani, ali nisu željeli otkriti njihova imena te je Vladi proslijeđen “prijedlog za imenovanje odabranih kandidata na daljnje postupanje”.

Rukovodeće službenike ministarstva, kako propisuje Zakon o državnim službenicima, imenuje Vlada nakon provedenog javnog natječaja. No, ovu zakonom propisanu proceduru Šimonović nije poštivao te je sam postavio tajnika i v.d. ravnatelja pet uprava – za građansko pravo, za kazneno pravo, za zatvorski sustav, za probaciju te za organizacijsko-kadrovske poslove. (V. R.)