MINISTARSTVO PRAVOSUĐA: Ministar Orsat Miljenić razgovarao s predstavnicima sindikata

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA: Ministar Orsat Miljenić razgovarao s predstavnicima sindikata

OMiljenic_200112_1_390

(SDLSN, 20. siječnja 2011.) Novi ministar pravosuđa mr. sc. Orsat Miljenić i ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Branko Peran razgovarali su danas s predstavnicima sindikata koji djeluju u Ministarstvu pravosuđa i zatvorskom sustavu.

sdlsn_www220Ministar Miljenić je tom prigodom sindikate upoznao s predstojećim preustrojem resora pravosuđa i provedbom od Vlade već najavljene redukcije rukovodećih mjesta u hijerarhijskoj strukturi u kojoj će odjel biti najmanja ustrojstvena jedinica.
“Želja mi je da nakon mog odlaska, jer ministri su prolazni u sustavu državne uprave, Ministarstvo pravosuđa bude profesionalnije, a zalagat ću se i da, u okviru rasterećenja pravosuđa, država ne vodi nepotrebne parnice, posebice sa svojim službenicima”, rekao je ministar Miljenić.
Istaknuo je i problem broja izvršitelja u zatvorskom sustavu koji je specifičan i potkapacitiran.

OMiljenic_200112-2_390

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Boris Pleša upozorio je na potrebu poštivanja socijalnog dijaloga u pitanjima u kojima Vlada kao poslodavac i njezini ministri imaju obvezu konzultiranja sa Sindikatima.

Pleša je dodao da će ga SDLSN dodatno informirati o specifičnim pitanjima vezanim uz isključenje službenika iz pravilnika kojim se uređuju naknade za dežurstva te problemom naknade za sudske ovršitelje u postupcima ovrhe u kojima pri izlasku na teren stranka nad kojom se provodi ovrha nije zatečena.
Glavni tajnik SDLSN Siniša Kuhar istaknuo je potrebu prohodnosti informacija o tijeku i dosezima preustroja na svim razinama, ne samo prema Sindikatima, već i prema službenicima i namještenicima, kako bi se suzbile glasine i neizvjesnost tijekom izrade uredbe o unutarnjem ustroju i sistematizacije.
Kuhar je ukazao i na potrebu rješavanja pitanja protuovrha plaća državnih službenika u hrvatskom Podunavlju te apelirao na rješenje kojim bi se Republika Hrvatska odrekla ovih potraživanja, budući da je njeno pravosuđe tim službenicima priznalo pa poreklo pravo na uvećanje plaće zbog rada na području posebne državne skrbi.
Dodao je i da se u zatvorskom sustavu u procesu ujednačavanja sustava koeficijenata, koje je iniciralo Ministarstvo financija, mora voditi računa o uvjetima rada i dodacima koje temeljem njih ostvaruju pravosudni policajci i drugi službenici. S. Kuhar