MINISTARSTVO PRAVOSUĐA Ministar Šimonović s predstavnicima SDLSN o statusu službenika u pravosuđu

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA Ministar Šimonović s predstavnicima SDLSN o statusu službenika u pravosuđu

Ministar Šimonović sa suradnicima, tajnicom ministarstva Mirjanom Vatavuk i državnim tajnikom Zoranom Pičuljanom, u razgovoru s predstavnicima SDLSN
Ministar Šimonović sa suradnicima, tajnicom ministarstva Mirjanom Vatavuk i državnim tajnikom Zoranom Pičuljanom, u razgovoru s predstavnicima SDLSN

(13. svibnja 2009.) Ministar pravosuđa Ivan Šimonović razgovarao je jučer s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika  RH o položaju državnih službenika i namještenika u sustavu pravosuđa i zatvorskom sustavu i mogućnostima za njegovo poboljšanje kroz reformu pravosuđa.
Predsjednik SDLSN Boris Pleša ukazao je na potrebu primjerenog nagrađivanja službenika koji djeluju u okviru uskočkih sudova, a nisu, za razliku od uskočkih sudaca, sdlsn_www220dobili dodatak za posebne uvjete rada te dodao kako se svi državni službenici, a posebice oni u sustavu pravosuđa, nalaze pod pritiskom nekritičke kampanje kojom se državne službe stigmatizira kao otuđeni birokratski aparat koji nije u službi hrvatskih građana.
Većina službenika samozatajno i profesionalno odgovara svoj odgovoran posao, ali se sud o državnom aparatu donosi na temelju ekscesnih slučajeva, smatra Pleša.

Pleša je zatražio da se konačno riješi pitanje naknade za rad na području od posebne državne skbi u hrvatskom Podunavlju, gdje je zbog različite sudske prakse čak došlo do ovrha plaća službenika koji su u sudskom postupku ostvarili pravo na naknadu, ad bi im ono kasnije bilo od države osporeno i dosuđen povrat sredstava uvećan za kamate.
Presdjednik Odbora pravosuđa SDLSN Darko Lesar zatražio je donošenje pravilnika o sudskim službenicima usklađenog sa Zakonom o državnim službenicima, ali i povišicu naknade za izlazak na očevide koja se nije mijenjala od 1999. godine, a potrebno je i utvrditi iznos naknade imenovanih povjerenika za etiku.

Lesar smatra kako treba predvidjeti i dodatak na plaću raspravnim upisničarima za rad sa strankama koje su vrlo često neprijateljski nastrojene i agresivne.
Predsjednica Odbora pravosudne policije SDLSN Jasna Stilinović od ministra Šimonovića je zatražila da poduzme sve kako bi se recesija u što manjoj mjeri odrazila na stanje u zatvorskom sustavu čija sigurnost počiva na ljudskom faktoru, odnosno prekomjernom opterećenju i zalaganju svih zaposlenih.
Cell in AlcatrazStilinović je pozdravila osuvremenjivanje voznog parka, proširenje zatvorskih kapaciteta i predviđeno zapošljavanje novih 150 djelatnika, ali i dodala kako se radi o vatrogasnim mjerama te kako će samo proširenje zatvorskih kapaciteta u Glini gotovo u potpunosti apsorbirati sve novozaposlene kadrove, što znači da do povećanja broja zaposlenih u stvari neće ni doći.
Stilinović je ispred Sindikata zatražila mogućnost utvrđivanja profesionalnog oboljenja u zatvorskom sustavu kako se plaća službenika koji se nalaze na bolovanju kao posljedici rada u zatvoru ne bi umanjila za vrijeme bolovanja te povećanje postotka za posebne uvjete rada ostalih službenika koji svoj posao obavljaju unutar zatvora i kaznionica, u neposrednom kontaktu sa zatvorenicima i za to dobivaju samo 5 posto dodatka, za razliku od zaposlenika sustava socijalne skrbi kojima je zagarantiran dodatak od najmanje 10 posto bez obzira radili s korisnicima ili ne.

Podsjetila je i načinjenicu da se broj radnih mjesta pravosudnih policajaca, a time i mogućnost napredovanja u službeničkoj hijerarhiji, stalno smanjuje.

Tako su četiri radna mjesta – mlađi pravosudni policajac, pravosudni policajac, stariji pravosudni policajac i mlađi nadzornik za vrijeme koalicije Vlade reducirana na tri radna mjesta, a danas na samo dva – pravosudni policajac i stariji pravosudni policajac, što je neprihvatljivo i čime se narušavaju stečena službenička prava, jer se za svako ovo radno mjesto morao polagati i poseban stručni ispit, smatra Stilinović.
Glavni tajnik SDLSN Siniša Kuhar od Šimonovića je zatražio da fiskalne (ne)mogućnosti pravosuđa i zatvorskog sustava razmatra u kontekstu dodataka na “posebne uvjete rada” koji se isplaćuju u javnim službama i to na način da se čitave djelatnosti proglašavaju djelatnostima s posebnim uvjetima rada.
Kako objasniti zaposleniku zatvorskog sustava da za rad u okruženju s ubojicama, silovateljima i razbijačima, od kojih su neki ljudske tempirane bombe, ima pravo na dodatak od 5 posto, dok njegov kolega u socijalnoj skrbi samo zato jer radi u sustavu i bez obzira radi li s korisnicima ili ne ima zagarantiran dodatak od najmanje 10 posto, rekao je Kuhar, a radi se o sustavima koji premašuju broj zaposlenih u pravosuđu i zatvorskom sustavu za više od 60.000 (zdravstvo i socijalna skrb = 70.000 zaposlenih).
Kuhar je od Šimonovića zatražio i podršku nastojanjima SDLSN da se u Zakonu o plaćama državnih službenika odgovarajuće vrednuje radno iskustvo kao kriterij promicanja u plaći. Sadašnji je prijedlog zakona arbitraran i Vladi omogućuje izravno upravljanje masom sredstava za plaće državnih službenika kroz sustav ocjenjivanja, kao i mogućnost zlouporabe ocjena kao sredstva discipliniranja nepoćudnih službenika u uvjetima nedostatne pravne zaštite od neargumentiranih i proizvoljnih ocjena koje daju nadređeni službenici.
Ministar Ivan Šimonović je naglasio kako je cilj reforme dići ugled i poštovanje hrvatskog pravosuđa.
Međutim, nagativnu percepciju ne želimo mijenjati na način da gradimo potemkinova sela već kroz poboljšanje učinkovitosti sustava, rekao je Šimonović.
Važne sastavnice reforme jesu i stvaranje tzv. uskočke vertikale i promoviranje sustava probacije kao načina za poboljšanje preopterećenosti zatvorskog sustava, ali i samog penalnog sustava, smatra Šimonović.
Razmatrali smo mogućnost priznavanja dodataka za sve koji sudjeluju u uskočkoj vertikali, ali je to u sadašnjoj situaciji neprihvatljivo visok trošak.
Na kraju, Šimonović je pozdravio konstruktivnu razmjenu mišljenja te dodao kako i ubuduće namjerava iskustva i prijedloge sindikalno organiziranih zaposlenika sustava koristiti u svom radu.

Šimonović je dodao i kako se osobno založio da se naknada za rad na područjima od posebne državne skrbi isplati svima te da država preuzme odgovornost za to i ne igra na kartu zastare potraživanja.

BORBA PROTIV KORUPCIJE
Predstavnici SDLSN ministra Šimonovića su upoznali sa slučajem namještanja poslova u državnoj upravi, točnije bivšem Ministarstvu pomorstva, prometa i veza, koji do danas nije odgovarajuće procesuiran od nadležnih inspekcijskih tijela.
Glavni tajnik SDLSN Siniša Kuhar ukazao je kako je u postupku privatizacije pomoćno-tehničkih poslova proveden natječaj u suprotnosti sa Zakonom o javnoj nabavi te da odabrani ponuditelj nije dostavio dokaze o kadrovskoj sposobnosti za obavljanje posla koji mu je povjeren temeljem takvog nezakonitog natječaja.
Navodi Sindikata potvrđeni su u tri nalaza Državne revizije, koja je zaključila kako nabavu treba poništiti i provesti sukladno Zakonu o javnoj nabavi, ali se ništa od toga nije dogodilo.

korupcija_vlada

Međutim iako je SDLSN na to upozorio nadležna inspekcijska tijela, MUP i Državno odvjetništvo, pravna država je reagirala na način da Uprava za nabavu Ministarstva financija u postupku nabave nije našla razloge za pobojnost postupka, a Državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu SDLSN pozvavši se na mišljenje Uprave za nabavu i iskaze članova povjerenstva za odabir najpovoljnije ponude, premda su njihovi iskazi bili suprotni zapisniku koji su potpisali.
No, čak ni činjenica da je i Ured za javnu nabavu Vlade RH naknadno utvrdio da je postupak javne nabave ipak bio nezakonit, USKOK-u i drugim inspekcijskim tijelima nije bio dovoljan da ispitaju moguću korupciju.
SDLSN će stoga Državnom odvjetništvu, ali i samom ministru Šimonoviću, ponovno dostaviti dokaze o cijelom slučaju, kako bi očigledne mutne poslove kojima je “odabranom” ponuditelju omogućena protupravna imovinska korist i pogodovanjem narušena fer tržišna utakmica još jednom pogledali kroz svoje “antikorupcijske” naočale, izoštrene procesom pristupanja EU.

Pročitajte još…