MINISTARSTVO PRAVOSUĐA: Predstavnici SDLSN razgovarali s ministricom Lovrin o položaju pravosudnih službenika

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA: Predstavnici SDLSN razgovarali s ministricom Lovrin o položaju pravosudnih službenika

Lovrin020507-1

(SDLSN, 2. svibnja) Predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH razgovarali su danas u Ministarstvu pravosuđa s ministricom pravosuđa Anom Lovrin i suradnicima o položaju zaposlenih u sustavu pravosuđa.

SDLSN_wwwDo sastanka je došlo nakon što je Sindikat 23. travnja zatražio hitan prijam svojih predstavnika u svezi sa Zakonom o plaćama državnih službenika i Uredbom o klasifikaciji radnih mjesta u državnoj službi.

Sindikat je ministrici zamjerio nedovoljno prepoznavanje specifičnih radnih mjesta pravosudnih službenika sa SSS, koja su podvedena pod opću kategoriju viših referenata i referenata, za razliku od radnih mjesta u drugim državnim tijelima u kojima su specifična radna mjesta prepoznatljiva i po nazivlju, ali što je još važnije i po višim početnim pozicijama u novom sustavu platnih razreda.

Predsjednik Sindikata Ivica Ihas upozorio je kako je nelogično da se unutar sustava pravosuđa koriste specifični nazivi radnih mjesta samo do kategorije viših referenata, budući da se službenicima sa SSS tako šalje poruka kako se o njima ne vodi odgovarajuća briga.

Lovrin020507-3Dodao je i kako su se u nekim drugim državnim tijelima, kao npr. u Ministarstvu financija, pobrinuli za bolje startne pozicije svojih službenika prilikom prevođenja u novi platni sustav.

Tajnik Sindikata Siniša Kuhar naglasio je kako u pravosuđu u kojem radi 10.000 službenika i namještenika postoji potreba razlikovanja specifičnih radnih mjesta kako unutar klasifikacije radnih mjesta u državnoj službi, tako i kroz mogućnosti izrade posebne klasifikacije za sustav pravosuđa.

Predsjednik Ihas je ministricu izvijestio i o tijeku pregovora sindikata državnih službi s Vladom RH i sindikalnom napuštanju pregovora zbog nesuglasja oko početnih koeficijenata državnih službenika, zamjerivši pri tome na činjenici da na posljednjem sastanku pregovaračkih odbora nije bio nazočan predstavnik Ministarstva pravosuđa.

Sindikat je od ministrice zatražio i informaciju o posljedicama spajanja pojedinih sudova u sklopu reforme pravosuđa po sigurnost radnih mjesta službenika.

Upozoreno je i na činjenicu da pitanje dežurstava sudskih službenika temeljem Obiteljskog zakona još uvijek nije regulirano odgovarajućim pravilnikom Ministarstva pravosuđa, niti se plaća po Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, a skrenuta je pozornost i na teške uvjete rada u pravosuđu i sve češće agresivno ponašanje stranaka, za koje sudski službenici ne ostvaruju nikakve dodatke za posebne uvjete rada, za razliku od sustava zdravstva i socijalne skrbi u kojima svi zaposlenici ostvaruju dodatke po osnovi uvjeta rada od najmanje 5 odnosno 3 posto.

Zatraženo je i da se kroz sustav obrazovanja i usavršavanja državnih službenika predvide posebni programi namijenjeni zaposlenima u pravosuđu te pravosudnim službenicima i kroz edukaciju omogući promicanje u karijeri i plaći.

Također, sindikalci su upozorili na potrebu vođenja računa o zemljišnoknjižnim referentima koji su angažirani na projektu sređivanja zemljišnih knjiga putem FINA-e prilikom izrade godišnjeg plana prijma službenika ili popunjavanja upražnjenih radnih mjesta.

Predsjednik Ihas je na kraju od ministrice zatražio i da se, bez obzira što je tema sastanka bio položaj službenika u pravosuđu, na razini Ministarstva vodi odgovarajuća briga i o službenicima zatvorskog sutava, koji već dugi niz godina rade u prekapacitiranom sustavu.

Lovrin020507-2

Odgovarajući na navode Sindikata ministrica Lovrin naglasila je kako je Ministarstvo pravosuđa u suradnji sa Središnjim državnim uredom za upravu vodilo računa o svim pravosudnim službenicima i omogućilo im kroz pozicioniranje unutar nove klasifikacije radnih mjesta ne samo zadržavanje postojeće razine plaća, već i njihovo povećanje, o čemu će se Sindikatu predočiti i odgovarajuća dokumentacija.

Pri tome je ministrica Lovrin uvažila načelnu primjedbu Sindikata za distinkcijom specifičnih radnih mjesta pravosudnih službenika unutar Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta u državnoj službi, kao i potrebu izrade posebne klasifikacije radnih mjesta za sustav pravosuđa, za koju je dogovoreno da će se izraditi u suradnji sa Sindikatom.

Lovrin je Sindikat upoznala s činjenicom da je u tijeku donošenje pravilnika kojim će se regulirati naknada za dežurstvo sudskih službenika po Obiteljskom zakonu, napomenuvši kako će se on odnositi samo na suce, a ne i na sudske službenike kojima će naknada biti isplaćivana po Kolektivnom ugovoru.

Ministrica Lovrin je od sindikalne strane zatražila i konkretne podatke o neisplaćenom pasivnom i aktivnom dežurstvu sudskih službenika, kako bi se u dogovoru sa Sindikatom i u skladu s mogućnostima Ministarstva dogovorila sporazumna isplata zaostalih naknada za dežurstva.

Na kraju, Lovrin je ponovno istaknula, kao i tijekom zadnjeg susreta s predstavnicima Sindikata, kako spajanje pojedinih sudova za sudske službenike neće za posljedicu imati prestanak državne službe.

“Višak službenika nastao spajanjem sudova zaposlit će se na rješavanju zaostalih sudskih predmeta, a racionalizacija sudova vršit će se primarno kroz prirodni odljev”, naglasila je Lovrin i dodala kako će se i u slučaju zemljišnoknjižnih referenata koji rade na projektu sređivanja zemljišnih knjiga voditi računa o potrebama sustava.

“Bilo bi suludo da se zapošljavaju novi službenici, kad sustav ima na raspolaganju već dokazane zemljišnoknjižne referente”, zaključila je Lovrin.

Pročitajte još…