MINISTARSTVO PRAVOSUĐA Predstavnici Sindikata s državnim tajnikom Bošnjakovićem o reformi pravosuđa

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA Predstavnici Sindikata s državnim tajnikom Bošnjakovićem o reformi pravosuđa

Bosnjakovic390

(SDLSN, 30. siječnja 2009.) Jučer je u Ministarstvu pravosuđa održan sastanak kojem su predstavnika Sindikata i Ministarstva pravosuđa.
Predsjednik Sindikata Boris Pleša i predsjednik Odbora pravosuđa SDLSN Darko Lesar s državnim tajnikom Draženom Bošnjakovićem razgovarali su o provedbi reforme pravosuđa i drugim pitanjima važnim za gospodarski i socijalni položaj službenika i namještenika u sustavu pravosuđa.

sdlsn_www220Državni tajnik pojasnio je što u praksi znači reforma pravosuđa te koji su zadaci pred Ministarstvom i ujedno zatražio podršku sindikata u naporima da se poboljša učinkovitost pravosuđa.
Sindikalni predstavnici načelno su podržali reformu, ali i naglasili potrebu ispunjavanja kriterija iz Pravilnika o utvrđivanju rokova za osiguranje radnih, prostornih, tehničkih i drugih uvjeta u sjedištima sudova nastalih spajanjem te zadržavanja radnih mjesta službenika i namještenika.
Predsjednik Sindikata Boris Pleša upoznao je Državnog tajnika sa zahtjevom Sindikata za prijam kod ministra Šimonovića, sukladno odredbi 95. Kolektivnog ugovora.
Pleša se osvrnuo i na Zakon o plaćama koji je ušao u redovnu proceduru donošenja i moguće negativne posljedice budućeg sustava plaća koji bi se, prema prijedlogu Vlade, trebao temeljiti isključivo na ocjeni rada i učinkovitosti, uz ukidanje instituta minulog rada.
Predsjednik Odbora pravosuđa SDLSN Darko Lesar upoznao je državnog tajnika s problemima nedonošenja Pravilnika o sudskim službenicima, kao i o naknadi za rad povjerenika za etiku.
Lesar je upozorio i činjenicu da službenici koji će raditi u uskočkim sudovima neće povećanu odgovornost osjetiti i na plaći, za razliku od sudaca uskočkih sudova, što, prema mišljenju Sindikata, ima obilježja diskriminacije prema staležu, odnosno društvenom položaju.

Odbor_pravosudja290109_390

Nakon ovog sastanka održan je sastanak Odbora pravosuđa SDLSN, koji je, nakon rasprave, predložio sljedeća pitanja za razgovor s ministrom pravosuđa:

  1. Provedba reforme pravosuđa;
  2. Rok izrade Pravilnika o sudskim službenicima, bez kojeg se ne može donijeti novi Pravilnik o unutarnjem redu, usklađen sa Zakonom o državnim službenicima;
  3. Naknada za rad povjerenika za etiku;
  4. Dodatak za posebne uvjete rada državnih službenika koji rade u uskočkim sudovima;
  5. Povišica naknada za izlazak na očevide koje se nisu mijenjale od 1999. godine;
  6. Omogućavanje državnim službenicima pohađanja državne škole za stjecanje potrebne ili više stručne spreme.