Ministarstvo pravosuđa preispitat će bizarnu odluku Suda u Samoboru

HRVATSKA STVARNOST SLUČAJ OTKAZA SPREMAČICI KOJA SE HTJELA UBITI
Ministarstvo pravosuđa preispitat će bizarnu odluku Suda u Samoboru

Sud u Samoboru trebat će pripremiti još jedno očitovanje i to pučkoj pravobraniteljici. Zbog pokušaja suicida čistačica nije očistila prostorije suda, te je dobila izvanredni otkaz

Gabrijela GALIĆ

z0207n1

(NOVI LIST, 4. srpnja 2014.) ZAGREB » Ministarstvo pravosuđa, kako neslužbeno doznajemo, zatražilo je očitovanje od Darka Župančića, predsjednika Općinskog suda u Samoboru zbog slučaja izvanrednog otkaza namještenici – spremačici – koja je prema mišljenju poslodavca pokušajem samoubojstva “uslijed psihičke rastrojenosti” počinila “osobito tešku povredu obveze iz radnog odnosa”.

nl_logo180810Nesretna žena zbog pokušaja samoubojstva, nije počistila urede Općinskog suda, a neobavljanje radnih zadataka rezultiralo je i “gubitkom povjerenja” poslodavca u radnika. Izvanredni otkaz, odnosno njegovo obrazloženje za koje je teško naći pristojnu riječ, šokirao je sindikate. Komentiraju kako su se svega nagledali, ali se ne sjećaju takve nehumanosti poslodavca.
to je izvanredni otkaz ispisan za vrijeme radnikova bolovanja zakoninjenicu na kojoj se on temelji.
Što će se u slučaju izvanrednog otkaza, jer radnica zbog pokušaja samoubojstva nije obavila radne zadatke, dalje zbivati i hoće li biti kakvih sankcija prema predsjedniku Općinskog suda u Samoboru, ovisit će o očitovanju koje resorno ministarstvo od njega očekuje.

cistacica_nl040714

No, Sud u Samoboru trebat će pripremiti još jedno očitovanje i to pučkoj pravobraniteljici. Ured pučke pravobraniteljice za slučaj izvanrednog otkaza radnici koja zbog pokušaja samoubojstva nije očistila prostorije suda, doznao je iz članka objavljenog u našem listu te je odmah reagirao. “Sukladno našim ovlastima, koje uključuju i djelovanje na vlastitu inicijativu, žurno smo pokrenuli ispitni postupak te zatražili očitovanje Suda u Samoboru”, rečeno nam je u Uredu pučke pravobraniteljice. Hoće li i kada to očitovanje stići uredu pučke pravobraniteljice stići teško je procijeniti s obzirom da nema propisanog roka.

Radnica na liječenju

Nesretna radnica koja je za radnog vremena pokušala počiniti samoubojstvo, te je zadobila teške ozljede, nalazi se na liječenju. Sindikat državnih službenika i namještenika podnio je zahtjev za zaštitu prava radnice, a sljedeći korak najvjerojatnije je sudski postupak i osporavanje izvanredog otkaza.

SKANDALOZAN RAZLOG ZA OTKAZ
MAJKA U ŠOKU “Kako ću kćerki reći da je otpuštena jer, dok se bacala sa zgrade, nije čistila sud?”

Autor: Sandra Bolanča

mama_muhar_jl040714

(JUTARNJI LIST, 4. srpnja 2014.) “Te večeri, 7. travnja, Ivana mi se nije javljala na mobitel. Budući da je pomalo nestabilna, dogovor je bio da se redovito čujemo mobitelom. Njezina popodnevna smjena inače je od 14 do 22 sata, međutim, to poslijepodne nije mi se javljala ni na mobitel ni na fiksni telefon i oko 20 sati odlučila sam prošetati do zgrade Općinskog suda. Kad sam došla, Ivana je ležala je na tlu, sva polomljena. Bacila se s drugog kata, sreća da je pala na zemlju, a ne na beton. Nije nam lako, a sad uz zdravstvene nevolje i taj izvanredni otkaz. Ona je trenutno jako krhka i ne može se boriti za svoja prava, ja to moram učiniti umjesto nje. Moram sada biti jaka i za Ivanu i sebe…”

jl_logo300512Polako je, otirući znoj s čela, govorila gospođa Ana Muhar, 60-godišnja majka Ivane, čistačice na Općinskom sudu u Samoboru, koja je u travnju ove godine pokušala počiniti samoubojstvo skokom sa zgrade suda. Krhka, nesretna i deprimirana, 28-godišnja Ivana se očito nije znala nositi s teretom života.

Te travanjske večeri popela se na drugi kat suda, ušla u sobu broj 14 i skokom s prozora odlučila je okončati život.

Pad je preživjela, zadobila je 13 fraktura i brojna nagnječenja, uslijedile su operacije na zagrebačkom Rebru, a potom je prebačena u Psihijatrijsku bolnicu Sveti Ivan u Jankomiru.

Njezin slučaj, međutim, vjerojatno bi ostao anoniman da predsjednik Općinskog suda u Samoboru Darko Župančić nije nesretnoj čistačici uputio izvanredni otkaz, i to s gotovo dva mjeseca zakašnjenja (izvanredni otkaz mora se uručiti u roku od 15 dana od dana saznanja za činjenicu zbog koje se dobiva spomenuti otkaz). “Uslijed pokušaja samoubojstva u vrijeme radnog vremena ostao je neizvršen posao koji je preuzela, a to je čišćenje prostorija Općinskog suda u Samoboru”, među ostalim piše u pismenom rješenju predsjednika suda.

“Dopis je stigao 16. lipnja, Ivana je tada bila hospitalizirana, nalazila se u psihijatrijskoj bolnici jer joj treba stručna pomoć. Nisam mogla vjerovati!” uzdahnula je Ivanina majka Ana.

Budući da je Ivana nekidan dobila visoku temperaturu, iz psihijatrijske bolnice Jankomir prebacili su je na intenzivni odjel KBC-a Sestre milosrdnice. Majka Ana posjećuje je svaki dan.

“Nakon Vinogradske, vraća se u psihijatrijsku bolnicu, mora dobiti daljnju terapiju. Ne vjerujem da će neko vrijeme biti radno sposobna, ali valjda ova država vodi računa i o onima kojima treba pomoći”, zabrinuta je majka.

Ne krije da je Ivana imala problema. Po stručnoj spremi slastičarka, na prijašnjem poslu mjesecima nije dobivala plaću. Dala je otkaz i godinu dala bila nezaposlena. Međutim, kada se ukazala prilika za sezonski posao na moru, Ivana je od straha popila tablete i završila na ispumpavanju želuca. Konačno se, u kolovozu 2013., zaposlila na Općinskom sudu u Samoboru. I njezina majka Ana radila je kao spremačica na istom sudu i ondje je zaradila mirovinu. Je li razočarana odlukom bivšeg poslodavca? Oči su joj se napunile suzama.

“Obratila sam se Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, nadam se da će se oni založiti za Ivanino pitanje”, rekla je majka.

Darko Župančić, predsjednik Općinskog suda u Samoboru koji je potpisao izvanredni otkaz nesretnoj ženi, na godišnjem je odmoru, ali je putem mobitela potvrdio da ostaje pri svojoj odluci.

“Moram reći da je spremačica na razgovoru za posao, na koji je primljena lani, prešutjela da je psihički bolesnik. Nije rekla da je već pokušala samoubojstvo”, kaže Župančić. Smatra li ipak da je izvanredni otkaz u ovakvim okolnostima bešćutni potez?

“Probajte razumjeti, ja kao predsjednik suda ne mogu dozvoliti da takva osoba bude zaposlena u takvoj instituciji. Ona bi samoubojstvo mogla ponovno pokušati, navečer ne može sama ostati u zgradi, to je i sigurnosni problem”, kaže Župančić.