Ministarstvo pravosuđa SAD-a više neće koristiti privatne zatvore

“OUTSOURCING” U ZATVORSKOM SUSTAVU
Ministarstvo pravosuđa SAD-a više neće koristiti privatne zatvore

Ova odluka Obamine administracije uslijedila je nakon istrage koja je pokazala da privatni zatvori jednostavno ne pružaju jednaku razinu rehabilitacije, programa i resursa kao javne ustanove, ali zato “osiguravaju” višu razinu nasilja

zatvori_sad

(SDLSN, 20. kolovoza 2016.) Ministarstvo pavosuđa odnosno federalna vlada SAD-a više neće koristiti “usluge” 14 privatnih zatvora, nakon istrage koja je pokazala kako su takve ustanove dramatično manje sigurne od onih koje se osnivaju kao javne ustanove.

sdlsn_www220Kako javlja The Guardian, zamjenica glavnog državnog odvjetnika Sally Yates najavila je odluku u dopisu ravnatelju federalnog zatvorskog sustava, koji je objavljen na mrežnim stranicama Ministarstva pravosuđa.
“Tražim vašu pomoć kako bi zapoćeli proces smanjenja i, na kraju, prestanka korištenja privatno vođenih zatvora”, napisala je Yeats.
Službene vlasti dobile su direktivu da ne obnavljaju ili znantno smanje broj ugovora s privatnim zatvorima.
U dopisu se navodi kako se pokazalo da privatni zatvori jednostavno ne pružaju istu razinu rehabilitacije, programa i resursa, kao i da se njihovim korištenjem ne postiže bitno smanjenje troškova.
Pokazalo se kako se vladini edukacijski i trening programi namijenjeni zatvorenicima ne mogu ponoviti i “outsourcirati” u privatni sektor, smatra Yeats.
Ova najava uslijedila je dan nakon što je glavni inspektor Ministarstva pravosuđa objavio optužujuće izvješće o stanju u privatnim zatvorima, u kojem je ustnovljeno da su napadi zatvorenika na zatvorenike 28 posto češći u ugovornim – privatnim zatvorima nego u onima koje vode vlasti te da se u privatnim ustanovama krijumčarenje mobitela događa osam posto češće.
Zatvorenici u privatnim zatvorima devet su posto češće zaključavani nego oni u federalnim zatvorima i mnogo su češće bili predmetom arbitrarnih odluka o zatavranju u samnicu, a takve su mjere izricane i u svrhu smanjenja prenapučenosti, a ne samo zbog disciplinskih razloga.
Privatni zatvori, njih 14, s koliko federalne vlasti imaju potpisane ugovore, uglavnom zbrinjavaju zatvorenike označene kao nisko rizične, koji su osuđeni zbog imigracijskih prekršaja. Radi se o oko 22 tisuće osoba čije utamničenje godišnje predstavlja trošak od 600 milijuna dolara.
Planom koji je najavljen predviđa se njihovo smanjenje na 14.200 zatvorenika do svibnja 2017. godine.
Privatnim zatvorskim ustanovama koje su angažirane od strane federalnih vlasti upravljaju tri tvtrke: GEO Group, Corrections Corporation of America (CCA) i Management and Trining Corporation.

zatvori_sad2

Vrijednost dionica najveće od tri tvrtke – CCA, sa zaradom od 3,2 milijarde dolara, sat nakon objave vijesti o prekidu suradnje s privtnim zatvorskim ustanovama pala je za 52 posto odbnosno s 27 na 13 dolara.
Međunarodna federacija sindikata javnih službi (Public Services Internationl) objavila je izjavu Lee Saundersa, predsjednika Američke udruge zaposlenika u tijelima državnih i lokalnih vlasti, kako “privatni zatvori odavno predstavljaju mrlju na našem pravosudnom sustavu, a zatvori kojima upravljaju privatne tvrtke profitiraju na patnji društvene zajednice i vode ka porastu zatvoreničke populacije”, dok je glavna tajnica PSI Rosa Pavanelli izjavila kako se “ovom odlukom spušta zavjesa na pokušaj korupcije pravosudnog sustava od strane privatnog interesa” i dodaje kako se rado “velikoj pobjedi socijalne pravde u SAD”.

zatvori_maric_sd

U hrvatskoj se zaštitarska tvrtka SOKOL MARIĆ 2014. godine javno zalagala za privatizaciju zatvorskog sustava po uzoru na SAD, no nadamo se da nakon fijaska privatnih zatvora u SAD-u tako nešto više nikome neće pasti napamet. S.Kuhar

Pročitajte još…