MINISTARSTVO PRAVOSUĐA: Vesna Škare-Ožbolt podržala inicijativu SDLSN za izvansudskom nagodbom

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA: Vesna Škare-Ožbolt podržala inicijativu SDLSN za izvansudskom nagodbom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(SDLSN, 9. veljače) Razgovarajući danas u Ministarstvu pravosuđa s predstavnicima Sindikata, ministrica Škare-Ožbolt izrazila je zadovoljstvo što je do sastanka došlo na početku njezina mandata, te dodala da želi pomake u pravosuđu, a naročito u dijelu koji se odnosi na nepotrebne sudske postupke. “Neke stvari potrebno je presiječi. Država ne treba generirati sudske sporove i biti bjesomučni parničar. U takvim sporovima gube sve strane i zato sam zatražila podatke o sudskim sporovima za koje je vrlo vjerojatno da će ih država izgubiti.” izjavila je ministrica Ožbolt, navodeći kako prema prvim procjenama takvih sporova ima oko 50.000 tisuća. “Stoga podržavam inicijativu za postizanjem izvansudske nagodbe” dodala je i od Sindikata zatražila konkretne podatke, kako bi se mogla utvrditi financijska dimenzija potraživanja službenika i namještenika te pokrenuti pregovore o nagodbi i utvrditi dinamika plaćanja.

Ivica Ihas upoznao je ministricu sa 15000 sudskih tužbi članova SDLSN, za koja potraživanja u 75% slučajeva koji su riješeni u prvom stupnju postoje sudske presude u korist Sindikata. Ukazao je na nelogičnost da se usprkos pretežitom presuđivanju u korist službenika neki sudovi odbacuju tužbene zahtjeve i tako stvaraju neujednačenu sudsku praksu, što dovodi u pitanje pravnu sigurnost građana. “Molimo Vas da u Vašim javnim istupima koje pozdravljamo naglasite i ulogu službenika i namještenika koji rade u pravosuđu, jer se bez njihovog doprinosa presude uopće ne bi mogle donositi“, zamolio je Ihas.

Predsjednik sindikalnog Obora pravosudne policije Marijan Brnad ministricu je upoznao s teškim uvjetima rada pravosudnih policajaca u zatvorskom sustavu. Iako su zatvori pretrpani još nije došlo do zapošljavanja neophodnih pravosudnih policajaca, a oni koji se zapošljavaju ne prolaze tjelesnu provjeru, pa se događa da njihovi 20-tak godina stariji kolege na kondicijskim testovima postižu bolje rezultate, naglasio je Brnad. Dodao je kako je oprema pravosudnih policajaca zastarjela, od sustava veza do vozila koja su nepouzdana i sklona kvarovima.

Željko Mlinarić, predsjednik Odbora pravosuđa SDLSN stanje u pravosuđu ne vidi ni boljim ni lošijim nego u drugim sferama društva i ministricu je upozorio da je reforma pravosuđa dugotrajan posao koji zahtijeva konsenzus svih društvenih čimbenika i to na razdoblje duže od četiri godine. Smatra da su dosadašnji reformski napori dvojbeni jer nisu točno određeni rokovi, ni nositelji pojedinih zadataka. Posebno je istaknuo da su kod donošenja zakona i propisa prisutni utjecaji pojedinih struka, odnosno interesnih lobija kojima cilj nije kvalitetan zakon već parcijalni interes. Mlinarić je pohvalio javnost rada u pravosuđu i kao sudac se založio za unaprjeđenje kulture rada kod svih djelatnika suda – sudaca i sudskih službenika i namještenika.

Smatra da su službenici i namještenici zanemareni: “Samo zadovoljan službenik je dobar službenik i dobar suradnik”, zaključio je Mlinarić.

Dragutin Šapirov, sindikalni povjerenik na najvećem općinskom sudu u Europi – onom Zagrebačkom, ukazao je n potrebu profesionalizacije ovršnih službi i predložio konkretan model njihovog samofinanciranja.

Ministrica je na kraju izrazila zadovoljstvo sastankom i najavila da će i dalje imati otvorena vrata uza konstruktivne sindikalne prijedloge, prihvativši sindikalni prijedlog o imenovanju osobe za kontakt sa sindikatima.

MINISTRICA ŠKARE-OŽBOLT PODRŽALA SINDIKALNU INICIJATIVU ZA IZVANSUDSKOM NAGODBOM

hina_logo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ZAGREB, 9. veljače 2004. (Hina) – Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt podržala je danas inicijativu Sindikata državnih službenika i namještenika za izvansudskom nagodbom u vezi potraživanja članova sindikata zbog kršenja odredbi kolektivnog ugovora, kako bi se izbjegli nepotrebni sudski postupci, priopćio je taj sindikat. Država ne treba generirati sudske sporove i biti bjesomučni parničar. U takvim sporovima gube sve strane i zato sam zatražila podatke o sudskim sporovima za koje je vrlo vjerojatno da će ih država izgubiti, izjavila je Škare-Ožbolt navodeći da, po prvim procjenama, takvih sporova ima oko 50.000. Stoga je podržala inicijativu za postizanjem izvansudske nagodbe te od sindikata zatražila konkretne podatke kako bi se utvrdio iznos potraživanja službenika i namještenika, pokrenuli pregovori o nagodbi i utvrdila dinamika plaćanja. Predsjednika sindikata Ivica Ihas upoznao je ministricu s 15.000 sudskih tužbi članova sindikata. Ukazao je na nelogičnost da usprkos pretežnim presudama u korist službenika neki sudovi odbacuju tužbene zahtjeve i tako stvaraju neujednačenu sudsku praksu, što dovodi u pitanje pravnu sigurnost građana. Predsjednik sindikalnog odbora pravosudne policije Marijan Brnad istaknuo je da su zatvori pretrpani, a još nisu zaposleni neophodni pravosudni policajci. Oni koji se zapošljavaju ne prolaze tjelesnu provjeru, pa se događa da njihovi 20-tak godina stariji kolege na kondicijskim testovima postižu bolje rezultate, naglasio je Brnad. Dodao je kako je oprema pravosudnih policajaca zastarjela, od sustava veza do vozila. Željko Mlinarić, predsjednik odbora za pravosuđe, posebno je istaknuo da su kod donošenja zakona i propisa prisutni utjecaji pojedinih struka, odnosno interesnih lobija kojima cilj nije kvalitetan zakon već parcijalni interes. (Hina) xpp/md ymd

HRT_logo9. veljače – Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt poduprla je inicijativu Sindikata državnih službenika i namještenika za izvansudskom nagodbom u vezi potraživanja članova sindikata zbog kršenja odredbi kolektivnog ugovora, kako bi se izbjegli nepotrebni sudski postupci, priopćio je taj sindikat. Država ne treba generirati sudske sporove i biti bjesomučni parničar. U takvim sporovima gube sve strane i zato sam zatražila podatke o sudskim sporovima za koje je vrlo vjerojatno da će ih država izgubiti, izjavila je Škare-Ožbolt navodeći da, prema prvim procjenama, takvih sporova ima oko 50.000. Stoga je poduprla inicijativu za postizanjem izvansudske nagodbe te od sindikata zatražila konkretne podatke kako bi se utvrdio iznos potraživanja službenika i namještenika, pokrenuli pregovori o nagodbi i utvrdila dinamika plaćanja. Predsjednika sindikata Ivica Ihas upoznao je ministricu s 15.000 sudskih tužbi članova sindikata. Predsjednik sindikalnog odbora pravosudne policije Marijan Brnad istaknuo je da su zatvori pretrpani, a još nisu zaposleni prijeko potrebni pravosudni policajci. Oni koji se zapošljavaju ne prolaze tjelesnu provjeru, pa se događa da njihovi 20-ak godina stariji kolege na kondicijskim testovima postižu bolje rezultate, naglasio je Brnad. Dodao je kako je oprema pravosudnih policajaca zastarjela, od sustava veza do vozila. Željko Mlinarić, predsjednik Odbora za pravosuđe, posebno je istaknuo da su pri donošenju zakona i propisa prisutni utjecaji pojedinih struka, odnosno interesnih lobija kojima cilj nije kvalitetan zakon već parcijalni interes. (H/ia)