Ministarstvo šalje ljude na magisterij, pa ga ne priznaje

SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA UPOZORAVA NA NELOGIČNOSTI KOD STIPENDISTA NA ZRINJEVCU
Ministarstvo šalje ljude na magisterij, pa ga ne priznaje

U Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike stoji da se sa znanstvenim stupnjem magistra znanosti plaća može povećati za osam posto, ali stipendije MVPEI-a omogućuju stjecanje titule magistra struke, koje ne nose nikakvo povećanje

mvp_nl140109ZAGREB – Državni zaposlenici, koje Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija već godinama šalje na stručno usavršavanje po elitnim europskim sveučilištima, rijetko kada uspijevaju ostvariti pravo na povećanje osnovne plaće, usprkos tituli koju su stekli. Naime, u Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike stoji da se službenicima plaća može povećati za osam posto, ukoliko imaju znanstveni stupanj magistra znanosti. Međutim, gotovo svi studijski programi koje stipendira MVPEI omogućuje polaznicima da steknu titulu magistra struke, zbog čega se nakon povratka u Hrvatsku zaposlenici obično nađu u čudu jer sa svojim magisterijem ne uspijevaju ostvariti nikakva dodatna prava. U Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika kažu da su na ovu nelogičnost već upozoravali.

 

Ni četiri posto nije prošlo
novilist_logo– Kada smo pregovarali s Vladom, bilo nam je jasno da se ovakvim ugovorom zapravo ne priznaje rad i trud što su ga pojedinci uložili kako bi se usavršili i još bolje radili svoj posao te smo željeli da njime budu obuhvaćeni magisterij znanosti, ali i magisterij struke. Kada smo vidjeli da na to Vlada neće pristati, predložili smo da se zaposlenicima koji imaju magisterij struke daje dodatak od četiri posto na plaću, no poslodavac ni na to nije pristao, kaže Siniša Kuhar, glavni tajnik skuhar_nl140109Sindikata te dodaje da su u Vladi imali zanimljivo objašnjenje – ukoliko pristanu na takve uvjete, imat će problema zbog nezadovoljstva i neravnopravnosti koje se na ovaj način stvara među zaposlenicima.
– Cijela je priča zapravo pomalo licemjerna jer stalno slušamo da gradimo društvo znanja, da cijenimo znanje i potičemo cjeloživotno učenje, da moramo privući mlade, sposobne i kreativne ljude koji će svojim znanjima i vještinama raditi na unaprijeđenju šire zajednice. Ali kada se na konkretnim primjerima treba nešto poduzeti, onda odjednom nastaje muk, kaže Kuhar.

Nepoznata prava i obveze
magisterij_nl140109U MVPEI-ju kažu da Ministarstvo nije nadležna institucija za priznavanje inozemnih kvalifikacija, a niti za kreiranje Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju. Za stručno, kao i akademsko, priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija u Republici Hrvatskoj, dodaju u MVPEI-ju, nadležna je Agencija za znanstveno i visoko obrazovanje, koja provodi postupak verifikacije inozemnih kvalifikacija nakon što joj stipendist dostavi svu potrebnu dokumentaciju. Svi kandidati koji su ostvarili pravo na stipendiju upućivali su se na stručne, a ne na znanstvene poslijediplomske studije. Uostalom, ističu u Ministarstvu, svi kandidati koji su se prijavljivali na natječaj za stipendije pravovremeno su bili obaviješteni o svom statusu i obvezama koje ih čekaju po završetku studija, kao i samom karakteru studija te proizlazećim pravima.
To se, međutim, ne podudara s tvrdnjama nekih izvora bliskih samom Ministarstvu, koji kažu da se kandidatima, koji se prijavljuju na stipendije, ništa ne pojasni, a pogotovo ne njihova prava i obveze. Sam ugovor o stipendiranju kandidati navodno prvi put vide na sam dan njegova potpisivanja, zbog čega najčešće niti znaju, niti mogu pravovremeno reagirati.
Hrvoje KREŠIĆ