Ministarstvo skandala: na mobing se žali 21 diplomat

mvpei_SD020309

Sredinom ožujka istječe rok u kojem šef diplomacije Gordan Jandroković treba ispitati i riješiti sve pojedinačne slučajeve mobinga, kršenja radnih prava i profesionalnih promaknuća diplomata, na koja ga je upozorila podružnica Sindikata državnih službenika i namještenika u MVPEI-ju.

mvpei_SD020309_okvirU posljednjem broju sindikalnog biltena do kojega je došla Slobodna Dalmacija, stoji, među ostalim, da je povjerenica sindikata Tuga Tarle upoznala ministra Jandrokovića s konkretnim problemima na koje nailaze djelatnici službe vanjskih poslova, a koji su zatražili pomoć sindikata u rješavanju tih problema.

Tarle je Jandrokoviću dostavila dokumentaciju dvadeset i jednog djelatnika MVPEI-ja koji su zatražili posredovanje sindikata, a njihove su predstavke vezane uz različite probleme, od mobinga do raznih prepreka u ostvarivanju radnih i profesionalnih prava.

U svome posljednjem biltenu, kao i u prethodnim brojevima, sindikat ponovno poziva sve djelatnike koji su “bili izloženi na poslu nekom od oblika mobinga, povredi ljudskog dostojanstva ili kojima su uskraćivana prava iz radnog odnosa, koje se ucjenjivalo lošim ocjenama bez pokrića ili pak nisu bili promaknuti pet i više godina usprkos svim stečenim uvjetima” – da se slobodno, bez straha, jave sindikatu.

Kriterij podobnosti
Sindikat državnih službenika pri MVPEI-ju posebno ističe problem samovolje prigodom promaknuća diplomata, gdje su se u praksi potpuno izgubili kriteriji utvrđeni Pravilnikom, odnosno ti su kriteriji postali mrtvo slovo na papiru.

Nerijetko, viša diplomatska zvanja dobivaju kadrovi koji su u bliskim odnosima s onima koji imaju moć odlučivanja, a cijeli se postupak odvija “u tajnosti”, odnosno bez interne obavijesti na temelju koje bi svi djelatnici ravnopravno podnosili zahtjeve na temelju kriterija utvrđenih Pravilnikom o unutarnjem redu.

– Jasno smo dali do znanja da nećemo tolerirati ovakve pojave – stoji u poruci s posljednjeg sindikalnog biltena MVPEI-ja.