Ministarstvo traži obustavu skeniranja prsta

otisci_GI310511

Prikupljanja podataka o početku i završetku radnog dana državnih službenika biometrijskom metodom – skeniranjem kažiprsta, koje se provodi u nekim državnim i lokalnim tijelima, protivno je Zakonu o radu, utvrdilo je u utorak Ministarstvo gospodarstva.

gi_240Skeniranje se kao način kontrole prisutnosti na radnom mjestu može uvesti samo ako je pravilnikom o radu određeno “koji će se podaci u tu svrhu prikupljati”, objašnjavaju u Popijačevu ministarstvu. Skeniranje se provodi trenutačno u Poreznoj upravi, na Trgovačkom sudu u Zagrebu te u Općini Medulin.

MINGORP-ovo očitovanje stiglo je kao odgovor na nedavni zahtjev Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN), u kojem je upozoreno na vjerojatnu protuzakonitost metode skeniranja te na problematičnost odluka državnih institucija koje su, bez konzultacija o zakonskim odredbama, potrošile golem novac za kupnju skenera prstiju.

Skeniranje bi nakon najnovije MINGORP-ove odluke trebalo biti odmah obustavljeno, što znači da će skupi skeneri postati suvišni. (V. R./Novi list)

otisci_tportal310511

Ministarstvo gospodarstva zatražilo je od državnih institucija koje evidentiraju dolazak službenika na posao skeniranjem kažiprsta da obustave takvu provjeru, smatrajući da je ona, ukoliko nije regulirana pravilnikom, u suprotnosti sa Zakonom o radu

tportal_noviPopijačevo ministarstvo očitovalo se na zahtjev Sindikata državnih službenika, procijenivši da je prikupljanje osobnih podataka putem skeniranja kažiprsta kakvo se provodi u Poreznoj upravi, Trgovačkom sudu u Zagrebu i Općini Medulin protivno članku 34. Zakona o radu “jer poslodavac nije unaprijed pravilnikom o radu odredio koje će podatke u tu svrhu prikupljati”, pa se od tih poslodavaca traži da se obustavi takva kontrola dolazaka i odlazaka s posla.

Sada Sindikat državnih službenika traži od Agencije za zaštitu podataka da još jednom razmotri stajalište o tome je li prikupljanje osobnih podataka skeniranjem kažiprsta, radi evidentiranja dolaska na posao i odlaska s posla, prekomjerno i neprimjereno prikupljanje osobnih podataka, pa čak i ukoliko je zaposlenik za to dao privolu, odnosno ukoliko je to regulirano sukladno članku 34. Zakona o radu.

“Kod poslodavca kod kojeg se dolazak na posao evidentira biometrijskom metodom, kao oblikom prikupljanja osobnih podataka zaposlenika, kod kojeg se dio zaposlenika izjasnio da ne želi u tu svrhu dati svoje osobne podatke, poslodavac je evidentiranje omogućio magnetnom karticom ili na drugi odgovarajući način. Iz toga je razvidno da se dolazak na posao u radnoj sredini može evidentirati na način kojim se ne zadire u privatnost radnika, odnosno tako da se od njega u tu svrhu ne prikupljaju osobni podaci”, stoji u dopisu sindikata kojeg potpisuje Siniša Kuhar, koji je u nedavnom razgovoru za tportal utvrdio da postoje puno humaniji načini provjere dolazaka na posao, kao što je jutarnja kava sa zaposlenicima.

U Sindikatu državnih službenika kažu da su kod takvih poslodavaca radnici stavljeni u neravnopravan položaj jer se od jednih za istu svrhu prikupljaju osobni podaci, a od drugih ne.

Također, smatraju da upravo neradnici zbog kojih se eventualno uvodi takav oblik evidentiranja nazočnosti na poslu, neće dati privolu za evidentiranje njihove nazočnosti na radu putem skenera kažiprsta. Upozoravaju na moguće zlouporabe od strane poslodavca, “koji novu tehnologiju želi uvesti zlorabeći svoj položaj i radi moguće provizije koju očekuje od dobavljača takve opreme ili ju je s njom dogovorio”: Da se ne radi o nemogućim situacijama, dokazuju brojni primjeri koruptivnog ponašanja čelnika u državnoj i lokalnoj samoupravi, kojih smo svjedoci kroz medije i sudske postupke koji se vode s ciljem iskorjenjivanja korupcije”.

Pročitajte još…