Ministarstvo uprave donijelo nezakonit plan prijama u državnu službu za 2010. godinu

prijam_hrt250510

Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je da je plan prijma u državnu službu u tijela državne uprave i urede Vlade za 2010. nezakonit. Naime, plan objavljen u Narodnim novinama od 21. svibnja ne sadrži sve Zakonom o državnim službenicima propisane podatke, prenosi Hina.

sdlsn_logo_hrtU skladu s tim zakonom, planom se utvrđuje stvarno stanje popunjenosti radnih mjesta u državnom tijelu, potreban broj državnih službenika na neodređeno vrijeme, planira se broj vježbenika i prijam u državnu službu na određeno vrijeme zbog povećanog opsega posla. Također se utvrđuje popunjenost radnih mjesta pripadnicima nacionalnih manjina i planira njihovo zapošljavanje.

Međutim, jedino što plan sadrži su podaci o broju službenika koje treba zaposliti radi provedbe IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance) programa i izvršavanja obveza prema Europskoj uniji.

Znakovito je i zabrinjavajuće da odredbe Zakona o državnim službenicima ne poštuje upravo središnje tijelo državne uprave mjerodavno za službeničke odnose – Ministarstvo uprave.

prijam_dnHR250510_naslov

Zagreb, 25.05.2010., 14:47 | A.E.

Plan prijama u državnu službu u tijela državne uprave i urede Vlade za 2010. godinu, koji je objavljen u Narodnim novinama od 21. svibnja, nezakonit je jer ne sadrži sve Zakonom o državnim službenicima propisane podatke, upozorio je Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske.

Sukladno tom zakonu, planom se utvrđuje stvarno stanje popunjenosti radnih mjesta u državnom tijelu, potreban broj državnih službenika na neodređeno vrijeme, planira se broj vježbenika i prijam u državnu službu na određeno vrijeme zbog povećanog opsega prijam_dnHR250510_fotoposla. Također se utvrđuje popunjenost radnih mjesta pripadnicima nacionalnih manjina i planira njihovo zapošljavanje, ističe sindikat u priopćenju.

Međutim, jedino što plan sadrži su podaci o broju službenika koje treba zaposliti radi provedbe IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance) programa i izvršavanja obveza prema Europskoj uniji. O važnosti objave podataka o stvarnom broju zaposlenih, u trenutku kad se govori o izradi registra zaposlenih u javnoj upravi i otkazima za pet posto službenika, ne treba posebno govoriti, naglašava sindikat.
Tablica je ove godine po prvi puta trebala obuhvatiti sve zaposlene u državnoj upravi, budući da zbirni podaci o broju zaposlenih u MUP-u više nisu državna tajna, pa bi time postala javni dokument iz kojeg se može utvrditi točan broj zaposlenih u državnoj upravi. Znakovito je i zabrinjavajuće da odredbe Zakona o državnim službenicima ne poštuje upravo središnje tijelo državne uprave nadležno za službeničke odnose – Ministarstvo uprave, kaže se u priopćenju. (Hina)

prijam_dalje250510_final

Sukladno tom zakonu, planom se utvrđuje stvarno stanje popunjenosti radnih mjesta u dalje_comdržavnom tijelu, potreban broj državnih službenika na neodređeno vrijeme, planira se broj vježbenika i prijam u državnu službu na određeno vrijeme zbog povećanog opsega posla. Također se utvrđuje popunjenost radnih mjesta pripadnicima nacionalnih manjina i planira njihovo zapošljavanje, ističe sindikat u priopćenju.

Znakovito i zabrinjavajuće

Međutim, jedino što plan sadrži su podaci o broju službenika koje treba zaposliti radi provedbe IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance) programa i izvršavanja obveza prema Europskoj uniji.

prijam_dalje250510_okvirO važnosti objave podataka o stvarnom broju zaposlenih, u trenutku kad se govori o izradi registra zaposlenih u javnoj upravi i otkazima za pet posto službenika, ne treba posebno govoriti, naglašava sindikat.

Tablica je ove godine po prvi puta trebala obuhvatiti sve zaposlene u državnoj upravi, budući da zbirni podaci o broju zaposlenih u MUP-u više nisu državna tajna, pa bi time postala javni dokument iz kojeg se može utvrditi točan broj zaposlenih u državnoj upravi.

– Znakovito je i zabrinjavajuće da odredbe Zakona o državnim službenicima ne poštuje upravo središnje tijelo državne uprave nadležno za službeničke odnose – Ministarstvo uprave – kaže se u priopćenju.

Sindikat: plan prijama u državnu službu za 2010. je nezakonit

prijam_ilustracija

ZAGREB, 25. svibnja 2010. (Hina) – Plan prijama u državnu službu u tijela državne uprave i urede Vlade za 2010. godinu, koji je objavljen u Narodnim novinama od 21. svibnja, nezakonit je jer ne sadrži sve Zakonom o državnim službenicima propisane podatke, upozorio je danas Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske.

hina_print_logoSukladno tom zakonu, planom se utvrđuje stvarno stanje popunjenosti radnih mjesta u državnom tijelu, potreban broj državnih službenika na neodređeno vrijeme, planira se broj vježbenika i prijam u državnu službu na određeno vrijeme zbog povećanog opsega posla. Također se utvrđuje popunjenost radnih mjesta pripadnicima nacionalnih manjina i planira njihovo zapošljavanje, ističe sindikat u priopćenju.

Međutim, jedino što plan sadrži su podaci o broju službenika koje treba zaposliti radi provedbe IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance) programa i izvršavanja obveza prema Europskoj uniji.

O važnosti objave podataka o stvarnom broju zaposlenih, u trenutku kad se govori o izradi registra zaposlenih u javnoj upravi i otkazima za pet posto službenika, ne treba posebno govoriti, naglašava sindikat.

Tablica je ove godine po prvi puta trebala obuhvatiti sve zaposlene u državnoj upravi, budući da zbirni podaci o broju zaposlenih u MUP-u više nisu državna tajna, pa bi time postala javni dokument iz kojeg se može utvrditi točan broj zaposlenih u državnoj upravi.

Znakovito je i zabrinjavajuće da odredbe Zakona o državnim službenicima ne poštuje upravo središnje tijelo državne uprave nadležno za službeničke odnose – Ministarstvo uprave, kaže se u priopćenju.

Ministarstvo uprave donijelo nezakonit plan prijama u državnu službu za 2010. godinu

sdlsn_www220(SDLSN, 25. svibnja 2010.) Plan prijama u državnu službu u tijela državne uprave i urede Vlade Republike Hrvatske za 2010. godinu objavljen u Narodnim novinama broj 62 od 21. svibnja 2010. godine nezakonit je jer ne sadrži sve Zakonom o državnim službenicima propisane podatke.
Sukladno ovom zakonu, planom prijma utvrđuje se stvarno stanje popunjenosti radnih mjesta u državnom tijelu, potreban broj državnih službenika na neodređeno vrijeme, planira se broj vježbenika i prijam u državnu službu na određeno vrijeme zbog povećanog opsega posla.
Planom se utvrđuje i popunjenost radnih mjesta u državnom tijelu pripadnicima nacionalnih manjina i planira njihovo zapošljavanje.

prijam_cl42

Međutim, jedino što plan sadrži jesu podaci o broju službenika koje treba zaposliti radi provedbe IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance) programa i izvršavanja obveza prema Europskoj uniji.
O važnosti objave podataka u planu prijma koji se odnose na stvarnu popunjenost radnih mjesta u državnim tijelima, odnosno broj zaposlenih, u trenutku kad se govori o izradi registra zaposlenih u javnoj upravi i otkazima za pet posto službenika ne treba posebno govoriti.

prijam_tablica2008_velika

Klikni na tablicu za uvećanje…

Tablica je ove godine po prvi puta trebala obuhvatiti sve zaposlene u državnoj upravi, budući da zbirni podaci o broju zaposlenih u MUP-u više nisu državna tajna i predstavljati javni dokument iz kojeg se mogao utvrditi točan broj zaposlenih u državnoj upravi.
Znakovito je i zabrinjavajuće da odredbe Zakona o državnim službenicima koje se odnose na plan prijma u državnu službu ne poštuje upravo središnje tijelo državne uprave nadležno za službeničke odnose – Ministarstvo uprave.
Radi se o tijelu koje obavlja upravni i inspekcijski nadzor nad tijelima državne uprave i nadzire provedbu zakona i drugih propisa te zakonitost rada i postupanja tijela državne uprave, koje ovakvim postupanjem diskreditira vlastitu ulogu u sustavu državne uprave.
Kako nad Ministarstvom uprave nema tko provesti upravni nadzor, ostaje jedino mogućnost da Vlada Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sustavu državne uprave, raspravi stanje u tom državnom tijelu, ali je tako nešto malo vjerojatno pa i u budućnosti možemo očekivati da Ministarstvo uprave poštuje odredbe Zakon o državnim službenicima u mjeri koju će proizvoljno odrediti.

Pročitajte još i usporedite…