Ministarstvo uprave donosi etički kodeks

BAUKOVA UREDBA PRAVILA PONAŠANJA ZA SVE ZAPOSLENIKE KOJI PLAĆU DOBIVANJU IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

Ministarstvo uprave donosi etički kodeks

Jedinstvenim zakonom propisat će se standardi ponašanja službenika u cijelom javnom sektoru

navijacice_nl250812

ZAGREB » Prije dva mjeseca prava se bura digla u javnosti zbog dviju hrvatskih navijačica koje su u poljskom Poznanju na malo slobodniji način podržale hrvatsku reprezentaciju na Euru.

nl_logo180810Jedna od njih, zaposlenica Ministarstva kulture, tada je zaradila i prijavu Etičkom povjerenstvu Ministarstva nakon što su fotografije nje i njezine prijateljice obnaženih grudi obišle svijet. Sankcija na kraju ipak nije bilo, no da je kojim slučajem spomenuta djevojka bila zaposlenica lokalne ili javne, umjesto državne službe, vrlo je vjerojatno da nikakvih prijava protiv nje ne bi moglo ni biti. Naime, lokalne vlasti i javne službe trenutno nisu uopće dužne imati etički kodeks koji bi propisivao kako se njihovi zaposlenici moraju ponašati. Obveza donošenja tog kodeksa propisana je samo za državne službenike, ali Ministarstvo uprave to namjerava promijeniti.
Kako ističu u Ministarstvu, u Hrvatskoj trenutno ne postoji jedinstven zakon kojim bi bili propisani standardi ponašanja službenika i etička načela u cijelom javnom sektoru, odnosno – osim u tijelima državne uprave – i u općinama, gradovima i županijama te javnim ustanovama i službama, poput bolnica ili škola. “Radi unaprjeđenja etičkih standarda na svim razinama, odnosno i na državnoj i lokalnoj razini i u svim javnim ustanovama i službama, Ministarstvo uprave namjerava predložiti Vladi usvajanje prijedloga zakona kojim bi se na jedinstven način propisali osnovni standardi ponašanja službenika i zaposlenika prema građanima i na kojima bi se temeljili etički kodeksi svakog javnog tijela”, potvrdili su nam u resoru ministra Arsena Bauka. Osnovni standardi ponašanja obuhvatili bi, prema njihovim navodima, osobno ponašanje, sukob interesa, primanje darova i slično. I. FRLAN