MINISTARSTVO UPRAVE: Naputak za nastup u medijima MVPEI uskladiti s Etičkim kodeksom

MINISTARSTVO UPRAVE Naputak za nastup u medijima MVPEI uskladiti s Etičkim kodeksom

dragun_mario

Glasnogovornik MVPEI Mario Dragun u društvu Biance Matković

(SDLSN, 27. siječnja 2011.) Iako je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija reagiranje Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH na Naputak za nastup u medijima okvalificiralo kao “krivo interpretirane i netočno iznesene činjenice” te, pri tome, naglasilo kako je Naputak u potpunosti usklađen s Etičkim kodeksom državnih službenika, izgleda da s Naputkom nešto ipak ne štima.
sdlsn_www220Tako, naime, proizlazi iz mišljenja Ministarstva uprave, koje se na traženje SDLSN očitovalo o Naputku MVPEI.
Ministarstvo uprave, između ostalog, smatra da je “Privatne nastupe u medijima iz glave III. Naputka potrebno uskladiti s odredbama članka 14. stavka 2. Etičkog kodeksa državnih službenika,…, gdje je propisano da službenik ističe da iznosi osobne stavove samo u onim javnim nastupima koji su tematski povezani s državnom službom i u kojima ne predstavlja državno tijelo, a ne u svim javnim nastupima;“.
Nadalje, stručnjake u MVPEI upućuje se na konzultiranje Uredbe o uredskom poslovanju pri izradi ovakvih akata, odnosno ponavljanje službeničke abecede.
Sindikat pri tome podsjeća da se glasnogovornik MVPEI Mario Dragun u razgovoru s novinarkom Večernjeg lista “grohotom nasmijao” na reagiranje SDLSN uz komentar “Tko tako tumači pravilnik ne poznaje pravni jezik“.
Nažalost, izgleda da pravni jezik, ali ni Uredbu o uredskom poslovanju, ne poznaju upravo u MVPEI, a u Sindikatu se pitamo je li posao glasnogovornika MVPEI korektno informiranje ili dezinformiranje javnosti te je li njegov “grohot” u duhu Etičkog kodeksa državnih službenika…

Pročitajte još…