Ministarstvo uprave postalo vanjski pružatelj usluga za potrebe MRMS

KOMENTAR

Ministarstvo uprave postalo vanjski pružatelj usluga za potrebe MRMS

HDZ-ova Vlada, koja je 2009. osnovala Ministarstvo uprave, prihvatila je obrazac Vlade Zorana Milanovića, koja je procese reforme državne uprave iz resora uprave izmjestila u resor rada i mirovinskoga sustava i tako dovela u pitanje svrhu i postojanje ministarstva koje je osnovala s ciljem preuzimanja vodeće uloge u reformi javne uprave

(SDLSN, 28. rujna 2017.) Kada je 2009. godine osnovano Ministarstvo uprave, koji resor je od 2004. godine bio u nadležnosti središnjeg državnog ureda, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH pozdravio je njegovo osnivanje i podsjetio na to kako je državni tajnik Središnjeg državnog ureda bio osoba bez pravih ovlasti i političke snage u odnosu na resorne ministre, bez mogućnosti sudjelovanja u radu Vlade, iako je upravo reforma državne i javne uprave u svim političkima kampanjama i strateškim dokumentima bila točka oko koje nije bilo prijepora između bilo koje političke opcije.

Međutim, Ministarstvo uprave danas se nalazi na margini događaja kada je u pitanju državna uprava, a njegove ingerencije sve više preuzima Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

Da je tako potvrđuje i činjenica da je nekadašnji Središnji državni ured za upravu, kao drugorazredno državno tijelo u odnosu na ministarstvo i premda pod budnim okom Ministarstva financija, imao poziciju voditelja radne skupine za izradu zakona o plaćama u državnoj službi i voditelja pregovaračkog odbora Vlade za državnu službu.

Središnji državni ured za upravu svoju je zadaću izrade Zakona o plaćama državnih službenika i izvršio, zakon je prošao i prvo čitanje u Saboru, ali ga u drugo čitanje nitko nije uputio.

Ministarstvo uprave danas nema vodeću ulogu u izradi Zakona o plaćama državnih službenika i pregovorima za Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, već je njegovu ulogu preuzelo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, a uloga Ministarstva uprave svedena je na razinu vanjskog pružatelja usluga za potrebe MRMS.

Doduše, predstavnik Ministarstva uprave nominalno sudjeluje u pregovorima koje Vlada vodi sa svojim službenicima, ali o važnosti njegove uloge u pregovorima najbolje svjedoči činjenica da od pet savjetnika Pregovaračkog odbora Vlade ni jedan ne dolazi iz Ministarstva uprave, tijela nadležnog za radnopravni položaj zaposlenih u državnoj upravi, suradnju i kolektivno pregovaranje sa sindikatima državnih službenika i namještenika i sjedišta zajedničke komisije za tumačenje kolektivnog ugoovra.

Da bi apsurd bio veći, HDZ-ova Vlada, koja je 2009. osnovala Ministarstvo uprave, prihvatila je obrazac Vlade Zorana Milanovića, koja je procese reforme državne uprave iz resora uprave izmjestila u resor rada i mirovinskoga sustava i tako dovela u pitanje svrhu i postojanje ministarstva koje je osnovala s ciljem preuzimanja vodeće uloge u reformi javne uprave. S. Kuhar