MINISTRI U VLADI TVRDI PREGOVARAČI, A ŠIROKIH RUKU U “SVOM” RESORU

MINISTRI U VLADI TVRDI PREGOVARAČI, A ŠIROKIH RUKU U “SVOM” RESORU

Rad u prosvjeti težak je i odgovoran, a plaće male. Treba li ih povećavati na račun državnih službi?
Rad u prosvjeti težak je i odgovoran, a plaće male. Treba li ih povećavati na račun državnih službi?

(SDLSN,  28. travnja) Vijest o početku pregovora za Kolektivni ugovor za srednje školstvo dobra je prigoda za otvaranje diskusije o zaostajanju plaća i materijalnih prava državnih službenika i namještenika za onima njihovih kolega u javnim službama. Naime, iako su Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama i Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike uglavnom usklađeni u pogledu materijalnih prava, kolektivnim ugovorima za pojedine djelatnosti u pravilu se ugovaraju dodatne povoljnosti i uvećanja osnovne plaće po osnovi uvjeta rada i godina staža. Ova uvećanja najčešće se odnose na sve zaposlene u javnim službama određene djelatnosti za koju se zaključuje KU i ne predstavljaju ništa drugo do li prešutno povećanje plaća i izigravanje sustava koeficijenata. Tako i vrijedeći kolektivni ugovor za srednje školstvo ima ugrađen mehanizam uvećanja plaće s obzirom na godine radnog staža, kako slijedi:

“Članak 12

(1) Pravo na postotno povećanje vrijednosti koeficijenta složenosti poslova imaju profesori, odgajatelji, stručni učitelji, suradnici u nastavi i stručni suradnici, kao i ravnatelji, ovisno o ukupnom broju godina radnog staža provedenog na poslovima učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u djelatnosti osnovnog, srednjeg višeg i visokoškolskog sustava odnosno u ustanovama koje su obavljale ili obavljaju osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje odraslih, kao i u ustanovama koje su obavljale ili obavljaju osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje za učenike s teškoćama u razvoju i to:

– od 20 do 29 godina radnog staža za 4%,
– od 30 do 34 godina radnog staža za 8%.
– od 35 i više godina radnog staža za 10%.”

ŠUTI I RADI ILI ĆEMO TE DATI PRIVATNIKU PA ONDA TRAŽI PRAVA IZ KOLEKTIVNOG UGOVORA I PLAĆU ZA RAD NEDJELJOM!!!
ŠUTI I RADI ILI ĆEMO TE DATI PRIVATNIKU PA ONDA TRAŽI PRAVA IZ KOLEKTIVNOG UGOVORA I PLAĆU ZA RAD NEDJELJOM!!!

Međutim, državni službenici i namještenici takvo pravo dosad nisu uživali uz objašnjenje kako za to nema sredstava. Kako je onda moguće da takva prava uživaju njihovi kolege iz javnih službi u djelatnosti socijalne skrbi, osnovnog ili srednješkolskog obrazovanja? Ilustrativan je i primjer KU za znanost i visoko obrazovanje u kojem je resorni ministar stavio potpis na iznos božićnice u visini jedne prosječne plaće u RH istovremeno dok je Vlada čiji je član bio odbijala isplatiti božićnicu i državnim i javnim službenicima. Naprotiv, dugogodišnjim je službenicima i namještenicima dosad jedina nagrada za vjernost poslodavcu bila jubilarna nagrada, a u nerijetkim slučajevima i otkaz državne službe, kao npr. u bivšem Ministarstvu pomorstva, prometa i veza u kojem su kao nepotrebne proglasili namještenike koji su radili na poslovima čišćenja, održavanja i pripreme toplih obroka, da bi potom za iste “nepotrebne” usluge angažirali podobne privatne tvrtke. Ista sudbina vrlo vjerojatno očekuje i brojne policijske službenike koji su se pozivu služenja Domovini odazvali u vrijeme Domovinskog rata. Sada ih Domovina više ne treba, jer nemaju odgovarajuću stručnu spremu i kao takvi ne mogu udovoljiti EU standardima. To što EU nije Bog zna što učinila da se Hrvatska obrani od agresije (ako tu ne ubrojimo dobro plaćene “sladoledare”), za razliku od danas nepoželjnih policajaca ili profesionalnih vojnika, neće im mnogo pomoći. Možda tako i treba biti, jer svako vrijeme traži svoje heroje, ali nadamo se da će im se barem omogućiti častan odlazak iz državne službe uz prihvatljive programe novog zapošljavanja.

Nadamo se i da nova vlada neće imati dvostruka mjerila za javne i državne službe, te da će i državni službenici i namještenici moći uživati približna prava koja imaju njihovi kolege u javnim službama. Valjda ministri pojedinih resora neće biti šparni i dosljedni kad djeluju kao Vlada, a široke ruke kad ugovaraju prava u “svojoj” djelatnosti.