Ministrica Lovrin održala sastanak sa sindikalnim povjerenicima u pravosuđu

Ministrica Lovrin održala sastanak sa sindikalnim povjerenicima u pravosuđu

Lovrin061206_svi

(SDLSN, 7. prosinca) Jučer poslijepodne održan je u Ministarstvu pravosuđa sastanak ministrice pravosuđa Ane Lovrin s najbližim suradnicima i sindikalnih povjerenika SDLSN u pravosuđu.

Sastanak je održan na inicijativu Sindikata kako bi sindikalni povjerenici mogli sa svojom resornom ministricom neposredno razmijeniti informacije o stupnju (ne)zadovoljstva uvjetima rada u sustavu pravosuđa, teškom materijalnom položaju sudskih službenika i namještenika, ali i dobiti odgovore na konkretne upite od prvih dužnosnika ministarstva.

Lovrin061206_siba

Budući da je sastanak održan u prigodi Dana sv. Nikole, sindikalci su ministricu Lovrin darivali šibom i slatkišima, dajući joj do znanja kako će lojalnost i trpeljivost zaposlenika pravosuđa biti na ozbiljnoj kušnji ukoliko se u okviru Zakona o plaćama državnih službenika i priznavanja dodataka na posebne uvjete rada položaj sudskih službenika bitnije ne popravi.

Uvjeti rada u pravosuđu su nezadovoljavajući, a sudski službenici potplaćeni i stoga opravdano očekuju da se njihova resorna ministrica više založi kako bi se stanje popravilo“, rekao je u uvodu predsjednik SDLSN Ivica Ihas, uručivši joj i sindikalnu analizu različitih koeficijenata i dodataka u javnim i državnim službama o kojima sudski službenici zasad mogu samo sanjati. Ihas se ministrici Lovrin i zahvalio što je sindikalnim povjerenicima omogućila susret licem u lice s predstavnicima zaposlenika u pravosuđu.

Lovrin061206_povjerenici

I većina diskusija 30-tak  sindikalnih povjerenika ukazivala je na nesrazmjer između pojačanog radnog napora uslijed reforme pravosuđa i plaća od oko 3.000,00 kuna koliko ima sudski službenik s više od 20 godina staža, zbog koje su prisiljeni “peglati” kreditne kartice i pokrivati minuse po tekućem računu po principu “iz šupljeg u prazno”.

No, nisu samo male plaće ono što muči zaposlene. Smetaju ih neplaćena dežurstva u provedbi Obiteljskog zakona, činjenica da se na nekim sudovima dežurstva službenika plaćaju po pravilniku za suce, premda je naknada za službenike povoljnije riješena Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike.

Lovrin061206_200Od sudskih službenika očekuje se prekovremeni rad koji se honorira nikako ili isključivo slobodnim danima, iako je na službeniku odluka hoće li koristiti slobodne dane ili će radije novčanu naknadu. Ukoliko pak ne pristanu na tako “plaćeni” prekovremeni rad smatra se da ne žele raditi.

Slobodna radna mjesta se ne popunjavaju pa službenici obavljaju poslove više radnih mjesta.

Nažalost, čak i tamo gdje ima dovoljno sudskih službenika, organizacija rada često je provedena na način da posao nije ravnomjerno raspodijeljen.

Ilustrativan je primjer Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu gdje službenici pored činjenice da pokrivaju više radnih mjesta još moraju dežurati na porti zbog manjka pravosudnih policajaca.

Istaknut je problem nedovoljnog osiguranja sudova i izloženosti zaposlenika verbalnom maltretiranju stranaka, pa čak i fizičkim prijetnjama i radu u uvjetima ugroženosti za sigurnost vlastitog života i zdravlja.

[symple_box color=”white” fade_in=”false” float=”right” text_align=”left” width=”35%”]
“Uvjeti rada u pravosuđu su nezadovoljavajući, a sudski službenici potplaćeni i stoga opravdano očekuju da se njihova resorna ministrica više založi kako bi se stanje popravilo”, smatra Ivica Ihas
[/symple_box]Opremljenost sudova također je nezadovoljavajuća. Tako na Općinskom sudu u Karlovcu printeri ne rade, a sudski zapisničari kupuju si daktilo-stolice za svoju neveliku plaću.

Naglašeni su i specifični uvjeti rada sudskih zapisničara u pravosuđu koji slijede tempo rada i normu sudaca i tijekom rasprave vode zapisnik neovisno o tome koliko neprekidno traje rasprava i u kakvom su psihofizičkom stanju, pa ipak nemaju, za razliku od npr. običnih administrativaca u zdravstvu nikakav dodatak za posebne uvjete rada.

Predstavnica Općinskog suda u Zagrebu stanje ovom sudu usporedila je s radom u supermarketu u kojem sudske službenice na kolicima raznose robu u obliku sudskih premeta po katovima ili pak hrpe predmeta nose pridržavajući ih bradom, izložene neminovnom oštećenju kralježnice.

OPsud_zgb

Povjerenike sindikalnih podružnica u sudovima koji bi se trebali ukidati ili spajati s drugim sudovima zanimalo je hoće li službenici tih sudova ostati bez posla i svoje nevelike plaće.

Nije zaobiđen ni mobbing od strane nadređenih, ali i vlastitih kolega pa je službenike zanimalo kome se i na koji način mogu obratiti kako bi se zaštitili.

Lovrin061206_poslodavac

Odgovarajući na postavljena pitanja i primjedbe ministrica Ana Lovrin rekla je kako nema namjeru govoriti ništa što bi netko želio čuti ako to nije provedivo, dodavši kako su proračunska sredstva za Ministarstvo pravosuđa ove godine povećana za iznos od 6 posto povećanja proračunske osnovice za plaće sudskih službenika, ali i za određena kapitalna ulaganja i sanacije, te novo zapošljavanje.

Lovrin je ukazala na činjenicu da Ministarstvo financija nije odobrilo plan zapošljavanja Ministarstva pravosuđa za 2006. godinu zbog toga što za to nisu bila osigurana proračunska sredstva.

Svjesna sam da pojačani rad ima granica i da se tako ne može raditi dugo vremena“, rekla je ministrica Lovrin i rekla kako u slučajevima prekovremenog rada takav rad treba i platiti.

[symple_box color=”white” fade_in=”false” float=”left” text_align=”left” width=”35%”]
“Poručujem službenicima kako u procesu reforme i racionalizacije nitko neće ostati bez posla” (Ana Lovrin na sastanku sa sindikalnim povjerenicima u pravosuđu)
[/symple_box]Ministrica je naglasila kako i Ministarstvo pravosuđa ima velika očekivanja od Zakona o plaćama državnih službenika u pogledu odgovarajućeg vrednovanja rada i posebnih uvjeta zaposlenika u pravosuđu, te da će se Ministarstvo angažirati kako bi se to doista i dogodilo.

U pogledu konkretnih upita, Lovrin je pozvala sindikalne povjerenike da se obraćaju njoj i njenim najbližim suradnicima, te da će se svaki slučaj pomno razmotriti i istovremeno dobiti uvid u stanje na terenu.

Poručujem službenicima kako u procesu reforme i racionalizacije nitko neće ostati bez posla“, rekla je Lovrin i dodala kako će se eventualni višak kadrova rješavati kroz prirodni odljev, a racionalizacija će značiti preraspodjelu kadrova u cilju bolje i učinkovitijeg rada.

O problemu nedostatnog osiguranja sudova govorio ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ivan Damjanović. “Svjesni smo da s 200 pravosudnih policajaca ne možemo osigurati sve sudove“, rekao je Damjanović i dodao kako osim ljudskih resursa nedostaje i opreme, prije svega detektora za metal i opreme za video nadzor, ali će se i taj problem početi rješavati u narednoj proračunskoj godini.