Ministrica Opačić donijela nezakonita rješenja o rasporedu službenika

MINISTARSTVO SOCIJALNE POLITIKE I MLADIH
Ministrica Opačić donijela nezakonita rješenja o rasporedu službenika

opacic_mimoza

Donošenje nezakonitih rješenja kojima se odlučuje o statusu državnih službenika alarmantni je primjer nekompetencije i voluntarizma u obnašanju vlasti predstavnika aktualne Vlade, koji bi porezne obveznike mogao skupo stajati

(SDLSN, 23. siječnja 2013.) Potpredsjednica Vlade i ministrica Milanka Opačić, donijela je nezakonita rješenja o rasporedu službenika na radna mjesta u Ministarstvu socijalne politike i mladih, čime je upitan pravni status svih službenika ovog državnog tijela, u kojem je zaposleno oko 250 državnih službenika i namještenika.

sdlsn_www220Nezakonitost rješenja o rasporedu, ali i rješenja o stavljanju na raspolaganje “prekobrojnih” državnih službenica utvrdio je Odbor za državnu službu, kao neovisno tijelo za rješavanje žalbi državnih službenika na rješenja o prijamu u državnu službu, rasporedu na radno mjesto, premještaju, stavljanju na raspolaganje i prestanku državne službe.
Nezakonitost se očituje u formalnom nedostatku rješenja koja “štancaju” u Ministarstvu socijalne politike i mladih, a koja, kako navodi Odbor za državnu službu, u dijelu obrazloženja ne sadrže utvrđeno činjenično stanje, kao ni obrazloženje zbog čega je odlučeno kao u izreci rješenja.
Zbog ovog formalnog nedostatka službenici se u stvari nemaju na što žaliti jer dio rješenja u kojem bi trebalo obrazložiti zbog čega je o njihovom statusu riješeno tako kako je riješeno predstavlja skup kauzalno nepovezanih i za samo rješenje irelevantnih činjenica, tj. manifestaciju zlouporabe političke i diskrecijske (nad)moći odgovornih osoba.

MSPM_raspored_ponistenje

Odbor za državnu službu je stoga, prema podacima Sindikata, u žalbenom postupku poništio više rješenja o rasporedu na radna mjesta službenika i vratio ih na ponovni postupak, uključujući i jedno rješenje o stavljanju na raspolaganje, čime je osporena “špranca” po kojoj su donijeta sva rješenja u ovome ministarstvu.

Za državne službenike čija su rješenja o rasporedu na radno mjesto i stavljanju na raspolaganje poništena to, de facto, znači povrat u status koji je prethodio donošenju rješenja, tj. na bolje plaćena radna mjesta, odnosno u državnu službu, temeljem čega mogu u postupku izvansudske nagodbe ili sudskom postupku tražiti isplatu razlike plaće, odnosno plaće.

MSPM_raspolaganje_ponistenj

No, budući da Odbor za državnu službu postupa isključivo po žalbama državnih službenika, tj. da se većina službenika Ministarstva nije žalila na donijeta rješenja o rasporedu, Sindikat će, nakon saznanja da ova rješenja sadrže formalni nedostatak koji ih čini nezakonitim, od Upravne inspekcije Ministarstva uprave zatražiti upravni nadzor i poništenje nezakonitih rješenja po pravu nadzora.
Podsjećamo, Sindikat je od ministra uprave Arsena Bauka već ranije tražio provedbu upravnog i inspekcijskog nadzora u Ministarstvu socijalne politike i mladih zbog nezakonitog obavljanja poslova iz djelokruga ovog državnog tijela od strane osoba koje u njemu nisu bile zaposlene pa stoga ni ovlaštene obavljati poslove državnih službenika.
Međutim, ovaj posljednji slučaj donošenja nezakonitih rješenja kojima se odlučuje o statusu državnih službenika alarmantni je primjer nekompetencije i voluntarizma u obnašanju vlasti predstavnika aktualne Vlade, koji bi porezne obveznike mogao skupo stajati. S. Kuhar

Pročitajte još…