MINISTRICA PRAVOSUĐA ANA LOVRIN U POSJETU KAZNIONICI U POŽEGI

MINISTRICA PRAVOSUĐA ANA LOVRIN U POSJETU KAZNIONICI U POŽEGI

hina_logo

POŽEGA, 7. travnja 2006. (Hina) –  Ministrica pravosuđa Ana Lovrin današnjim posjetom Kaznionici u Požegi počela je obilazak zatvorskog sustava u Hrvatskoj kako bi se upoznala sa stanjem na terenu te mjerama koje se moraju poduzeti u cilju rješavanja problema pretrpanosti te osuvremenjivanja zatvorskih objekata.
Svjesna sam svih problema, no isto tako svi moramo biti svjesni da proračunski novac nije dovoljan kako bi se sve odmah napravilo. U sustavu nedostaje ljudi i zatvori su pretrpani. Zato ćemo nastojati iznaći alternativna rješenja. Najteže je stanje u potpuno zatvorenim sustavima koji zahtijevaju najveća osiguranja, a koja ujedno imaju i najveći broj zatvorenika“, izjavila je ministrica Lovrin. Podsjetila je kako je Vlada inicirala projekt javno-privatnog partnerstva te da Ministarstvo tražiti partnere za izgradnju zatvorskih sustava, bilo kroz investicijske fondove ili slobodni kapital.

Lovrin040406_ministrica220Na to ih, dodala je, ohrabruju i dobra iskustva iz Velike Britanije.
Javno-privatno partnerstvo nije čarobni štapić, ali će omogućiti da se brže dobije više objekata koji će se plaćati kroz najam ili leasing 20-ak ili više godina nakon čega bi objekt u konačnici prešao u vlasništvo države. Mi imamo lokacije gdje su za to zainteresirani – u Šibeniku i Imotskom“, rekla je ministrica.
Kako je rekla, ovoga trenutka nedostaje 500 mjesta za zatvorene uvjete smještaja zatvorenika, ali, uzimajući u obzir trend porasta broja zatvorenika, treba planirati i za vrijeme koje dolazi.
Ivan Damjanović, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav, rekao je da stopa zatvorenika na 100 tisuća stanovnika u Hrvatskoj iznosi 78, te da je u hrvatskom okruženju i dvostruko veća.
Moramo toga biti svjesni jer će i kod nas doći do značajnijeg porasta broja zatvorenika i na to se treba pripremiti“, rekao je podsjećajući kako je primjerice u Mađarskoj ta stopa 150 zatvorenika, u Slovačkoj 170, a u Estoniji, primjerice, 330.
Ministricu pravosuđa sa stanjem u požeškoj Kaznionici upoznao je v.d. upravitelja Slavko Orešković.
Kaznionica u Požegi u svom sustavu ima tri odjela u kojima kazne izdržavaju žene, muškarci i maloljetnici, njih ukupno 160. Naše su potrebe dosta velike, a trebalo bi sanirati oštećene krovove, instalacije, vanjski zid te druge stvari, za što držimo da nam treba do 2 milijuna kuna“, rekao je Orešković.
Ocjenjujući stanje u požeškoj Kaznionici primjerenim, ministrica je istaknula da će za one najveće probleme i interventne popravke u toj te u drugim kaznionicama Ministarstvo ipak iznaći novac. (Hina) xvreb yvkn