Mirenje s Vladom nakon referenduma

POSTIGNUT DOGOVOR PONUĐENA BOLJA RJEŠENJA ZA JUBILARNU NAGRADU I PRIJEVOZ

Mirenje s Vladom nakon referenduma

nl_logo180810(Novi list, 28. kolovoza 2012.) ZAGREB » Sindikati obrazovne vertikalne, odnosno znanosti, srednjeg i osnovnog školstva te strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara provest će referendum među članstvom 13. i 14. rujna o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe. Nakon toga, 15. rujna, nastavit će se postupak mirenja sindikata s Vladom.

Takav je dogovor postignut u jučerašnjem postupku mirenja s četiri sindikata javnih službi, a taj ishod mogao se očekivati s obzirom da je Vlada odugovlačila s primjenom svojih zaključaka o mirenju, kao i raskidu TKU-a.

sindikati240_nl280812Vlada je sindikatima s kojima se miri ponudila Dodatak TKU-u koji sadržajno odgovara onom što su potpisali državni službenici, dakle s nešto boljim rješenjima kada je riječ o jubilarnoj nagradi i prijevozu od onih što su postignuta u pregovorima s javnim službama i na što su četiri od osam sindikata pristala. Što se tiče specifičnosti obrazovanja, Vlada sindikatima nudi da ukinuti dodaci na koeficijente od tri, pet, sedam i devet posto budu vraćeni kroz granske kolektivne ugovore. Kao što je poznato, i sindikatima potpisnicima TKU-a za javne službe Vlada će ponuditi “poboljšani” dodatak, odnosno rješenja ispregovarana s državnim službenicima.

No, četiri sindikata javnih službi, potpisnici izmjena TKU-a, zasigurno će se pobuniti zbog trenutnog razvoja situacije, smatrajući da je vlada izgubila vjerodostojnost odstupajući od svojih stavova. G. Galić