MISTERIJE: Nestali prekovremeni sati posade broda “VID” Lučke kapetanije Rijeka

MISTERIJE: Nestali prekovremeni sati posade broda “VID” Lučke kapetanije Rijeka

Nadamo se da posadu broda "VID" odgovorni u MMTPiR ne vide ovako
Nadamo se da posadu broda “VID” odgovorni u MMTPiR ne vide ovako

(SDLSN, 6. rujna) Posada broda Lučke kapetanije Rijeka “VID” već je duže vremena suočena s misterioznim nestankom prekovremenih. Čudo je tim veće što se njihov rad subotom, nedjeljom i blagdanima uredno evidentira u Lučkoj kapetaniji i dostavlja Upravi za proračun i financije Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, ali plaće djelatnika koji svoje vikende ne provode uz obitelji već osiguravaju jedriličarske regate, kontroliraju brodove ili tragaju za utopljenicima, svejedno nisu uvećane za prekovremeni rad, a taj bi trebao biti svaki rad subotom i nedjeljom. Sigurni smo da su oni ponosni na činjenicu da njihova služba ima velik humanitarni značaj, ali se zbog toga nisu odrekli naknade za prekovremeni rad. Kao što smo već rekli, njihovim prekovremenim satima trag se gubi u Upravi za proračun i financije, kojoj je na čelu pomoćnik ministra Željko Grzunov, dužnosnik sklon osebujnom i originalnom tumačenju prava državnih službenika glede naknade za prekovremene sate. Tako je Grzunov 23. srpnja 2004. godine svim upravama Ministarstva pisanim uputstvom objasnio kako se prekovremeni rad ne može odobravati za dane kad je djelatnik bio na službenom putovanju ili se nalazi na terenu, premda je zajednička komisija za tumačenje Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike ne tako davno pojasnila

Pomocnik ministra Željko Grzunov
Pomocnik ministra Željko Grzunov

sljedeće: “Dnevnica nije naknada za rad, odnosno zamjena za plaću, nego služi za pokriće povećanih troškova na službenom putu, te s obzirom da službenik dobiva plaću za svoj rad neovisno o tome da li je taj rad ostvaren u mjestu rada ili na službenom putu, onaj službenik koji je zbog specifičnosti poslova radnog mjesta radio na službenom putu noću, prekovremeno, subotom, nedjeljom, odnosno na blagdane, neradne dane utvrđene zakonom i na Uskrs (npr. vozači, službenici policije i drugi službenici kod obavljanja poslova osiguranja, pratnje, ispomoći i sl.), ima pravo na uvećanje osnovne plaće, odnosno plaće sukladno čl. 39. st. 1., 2. i 3. Kolektivnog ugovora, odnosno može koristiti slobodne radne dane za ostvarene sate prekovremenog rada sukladno st.4. navedenog članka Kolektivnog ugovora.”, kao i “Pravo na uvećanje plaće za prekovremeni rad iz članka 39. Kolektivnog ugovora i pravo na terenski dodatak iz članka 47. Kolektivnog ugovora međusobno se ne isključuju, što znači da službenicima i namještenicima pripada pravo na uvećanje plaće u slučaju ostvarenih prekovremenih sati za vrijeme rada na terenu odnosno za vrijeme rada izvan sjedišta tijela državne vlasti i izvan mjesta stalnog boravka.

Međutim, ono što u cijeloj priči zabrinjava jest to da se prekovremeni sati ne isplaćuju samo posadi broda “VID”, dok se posadama ostalih brodova Lučke kapetanije Rijeka uredno isplaćuje (doduše sukladno nakaradnom tumačenju Uprave za proračun i financije) naknada za prekovremeni rad i dnevnice. Je li posrijedi neko prokletstvo koje prati ovaj brod i njegovu posadu ili netko u Upravi ima nešto protiv njih? Možda je u računalu Uprave za proračun i financije virus koji napada upravo prekovremene sate ostvarene na bodu “VID”, bez najave i tako da im briše svaki pisani trag? Budući da je danas sve moguće, ovim putem želimo odgovorne u Upravi podsjetiti na prekovremene sate ostvarene na brodu “VID” i nadamo se da će djelatnici koji su ih odradili to konačno moći osjetiti na svojoj plaći.