Mladen Magdić: Sustav je opet zakazao, sreća da u tom paklu nitko nije stradao!

magdic_nl250712

Autor: Zorana Deljanin

Mi smo iz Zaboka mogli za dva i pol sata biti u Crikvenici, a ne da u medijima gledamo kako im stanovnici pomažu, ne polijevanjem svojih kuća, nego direktno na požarištu. To je nedopustivo, smatra predsjednik Sindikata vatrogasaca Mladen Magdić

nl_logo180810“Nije nam jasno kako se to moglo dopustiti”. Reakcija je to profesionalnih vatrogasaca na pakleni dan na Kvarneru u kojemu je, vele, samo herojstvom gasitelja koji su se od jutra nadljudskim naporima borili s plamenom stihijom izbjegnuta tragedija.

– Sustav je ovdje apsolutno zakazao. Sreća da u tom paklu nitko nije stradao. Jučer u jutro Državni hidrometeorološki zavod je najavio da se bura neće smanjivati do srijede. Znali su da kanaderi neće moći poletjeti. Odmah ujutro, na osnovu tih informacija, trebalo je napraviti plan dizanja snaga koje će biti poslane u pomoć.

Kašnjenje

Pa mi smo iz Zaboka mogli za dva i pol sata biti u Crikvenici, a ne da u medijima gledamo kako im stanovnici pomažu, ne polijevanjem svojih kuća, nego direktno na požarištu. To je nedopustivo. Tko bi odgovarao da se nekome od tih civila nešto desilo? – kritizira Mladen Magdić, predsjednik Sindikata vatrogasaca.

magdic_nl250712_okvirMagdić dodaje da za kašnjenje sa slanjem pomoći ne krivi novog glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića jer je imenovan tek 1. srpnja i odmah je “upao u žarište”, ali je ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje morao odmah reagirati.

– Ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić koordinira svime. On je, k tome, po profesiji vatrogasac. I to iz Zadra. On zna što je bura. Ujutro je odmah trebao biti dignut helikopter MUP-a kako bi iz zraka pratili širenje požara i usmjeravali snage na terenu. Zauzmeš položaje, teškom mehanizacijom rušiš, radiš prosjeke i blokiraš širenje. Mi smo iz Zaboka u 14 sati sami zvali Perinića da šaljemo ljude dolje u pomoć. Nije se javljao, a onda je tek oko 16-17 sati dana zapovjed da se šalje pojačanje iz Zagreba, Karlovca i Zadra. Tada su svi već trebali biti dolje, a ne da stižu tek po noći – ustvrdio je Magdić pitajući se što se mora dogoditi, ako niti Kornatska tragedija nije bila dovoljna, da cijeli sustav konačno profunkcionira kako treba u ovakvim situacijama.

Požar na Kvarneru pratili su vatrogasci iz cijele Hrvatske, a komentari su sa svih strana slični. Šibenski vatrogasci, koji svakodnevno vode bitku sa požarima, ističu da se odmah, čim se vidjelo koliko je jaka bura, trebala poslati sva moguća pomoć.

Nema igranja s burom

– Naprosto nam nije jasno kako se dopustilo da se vatra toliko proširi, da sve padne na leđa 200-ak vatrogasaca koji su tamo bili od jutra umjesto da se odmah reagiralo – kažu šibenski vatrogasci.

Goran Franković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca, pak, veli da je i sam bio na terenu te može govoriti iz prve ruke.

– Požar se širio strahovitom brzinom i nije ga se moglo gasiti. Samo su ga usmjeravali i u tome su uspijevali – rekao je Franković dodavši da su vatrogasci tijekom noći odradili fantastičan posao, a na upit o pravovremenom slanju pojačanja odgovorio je da su snage dizane “u granicama” koje se inače planiraju.