MLINARIĆ RAZGOVARAO S PREDSTAVNICIMA SINDIKATA

MLINARIĆ RAZGOVARAO S PREDSTAVNICIMA SINDIKATA

mup_110305_374

ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) –  Ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić razgovarao je danas s predstavnicima sindikata koji djeluju u MUP-u o primjeni Kolektivnog ugovora (KU) za državne službenike i namještenike, priopćeno je iz MUP-a.
Sindikalci su izvijestili Mlinarića o neujednačenom postupanju prilikom primjene pojedinih odredbi KU-a, posebice onih koje se odnose na plaćanje prekovremenog rada i tzv. pasivnog dežurstva.

MUP_logooPoručeno im je da će MUP reagirati svaki puta kada se utvrdi da KU nije poštovan, no u tome treba biti krajnje racionalan zbog ograničenja MUP-ova proračuna.
Raspravljano je i o tužbama koje su policijski službenici proteklih godina podizali protiv MUP-a, a obje su se strane složile da treba, gdje je god moguće, dogovoriti rješenja putem nagodbe.
Na upite sindikalaca o novoj sistematizaciji radnih mjesta, prvenstveno u graničnoj policiji, Mlinarić je pojasnio da graničnu policiju treba pojačati.
Budući da u specijalnoj i interventnoj policiji ima viška zaposlenih, najlogičnije je da se iz tih rodova regrutiraju novi ljudi za graničnu policiju, poštujući dosadašnji raspored policijskih službenika po policijskim upravama i mjestu prebivališta. Ministar po tom pitanju očekuje podršku sindikata.
Kroz politiku upravljanja ljudskim resursima MUP želi prvenstveno zaposliti ljude koje školuje, pa u tri do četiri godine planira zaposliti oko 400 kriminalista i diplomiranih kriminalista koji su trenutačno bez posla.
Mlinarić se složio s težnjom sindikalaca da se posebna pažnja posveti policijskim službenicima koji su prethodnih godina ostali bez posla, a još uvijek zadovoljavaju uvjete za aktivnu službu.
U raspravi o vrlo aktualnoj temi novih policijskih odora predstavnici sindikata istaknuli su da bi odora trebala biti jednaka za sve rodove policije, s čime se složio i ministar.
Testirana je nova odora za graničnu policiju što se pokazalo vrlo dobrim i želi se proširiti na cijelu policiju, rekao je Mlinarić, no riječ je o dugotrajnom procesu pa ne treba očekivati promjene preko noći. (Hina) pp/xmd ymd