MOBBING Održan trening za sindikalne povjerenike i povjerljive savjetnike

MOBBING Održan trening za sindikalne povjerenike i povjerljive savjetnike

Mobing_seminar1_390

(SDLSN, 29. ožujka 2011.) Jučer i danas održana su dva jednodnevna treninga anti-mobbing savjetnika u Centru za ljudska prava u Zagrebu, a u sklopu projekta “Mreža za zdravlje i sigurnost na radu” (IPA 2008 CIVIL SOCIETY FACILITY). Projekt je u većem dijelu (80%) financiran od strane Europske unije, a nositelj projekta je Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga sa sjedištem u Zagrebu.

sdlsn_www220Udruga provodi projekt u suradnji sa sindikatima financijskih institucija Makedonije, Srbije, Crne Gore, a partner je i IBG institut iz Austrije.
Teme treninga bile su definiranje i prepoznavanje mobbinga, rizici njegova nastanka, zdravstvene i gospodarske posljedice, načini prevencije mobbinga te pravna regulativa i pravna praksa.
Također se govorilo i o Etičkom kodeksu državnih službenika, kojim su uvedene institucije povjerenika za etiku i Etičkog povjerenstva, kao i o praksi etičkih povjerenika prilikom susretanja s problematikom psihičkog zlostavljanja na radnom mjestu.
O problematici su govorile pravnice koje su prošle četverodnevni trening namijenjen budućim edukatorima na području sprječavanja i ublažavanja posljedica mobbinga, Zlatica Štulić (SSSH), Milica Jovanović (NHS), Marija Dill Bračić (SDLSN) te Štefica Knezović (MINGORP).
Cilj ovih treninga bio je educirati sindikalne povjerenike o cjelokupnoj problematici mobbinga kao multidisciplinarnog fenomena (medicinskog, pravnog, socijalnog) kako bi oni sami mogli pomoći žrtvama mobbinga, ali istovremeno djelovati na prevenciju i prepoznavanje rizika nastanka mobbinga.

Mobing_seminar2_390

Sami sindikalni povjerenici iskazali su veliki interes za trening anti-mobbing savjetnika s obzirom da se i sami sve češće susreću s ovim problemom u svojim radnim sredinama, a najviše ih je zanimalo kako razlikovati mobbing od “klasičnih” povreda iz radnog odnosa, kako prevenirati ovu neželjenu pojavu i koje su njene posljedice za psihičko zdravlje radnika te na koji način pružiti pravnu zaštitu svojim članovima.
Ispred Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH treningu su nazočili sindikalni povjerenici SDLSN u Ministarstvu unutarnjih poslova, a na inicijativu Sindikata MUP je, kao poslodavac svjestan važnosti ovog pitanja u radnoj sredini, sudjelovanje na treningu omogućio i povjerljivim savjetnicima, odnosno ovlaštenim osobama za primanje i rješavanje pritužbi vezanih za zaštitu dostojanstva.