Mogu li državna tijela manipulirati informacijama i obmanjivati javnost?

MORH priopćenjem reagirao na navode SDLSN o obvezi sudjelovanja na misi
Mogu li državna tijela manipulirati informacijama i obmanjivati javnost?

Sindikat postavlja pitanje zašto državna tijela angažiraju novinarske profesionalce, ako se od njih ne traži da pišu objektivno i istinito, kako bi novinari trebali, već da svoj profesionalni integritet stave u službu interesa poslodavca

sdlsn_www220(SDLSN, 31. svibnja 2012.) Članak o obvezi sudjelovanja državnih službenika i namještenika na misi zadušnici za poginule hrvatske branitelje objavljen na web stranicama SDLSN ponukao je Ministarstvo obrane na reagiranje u kojem su Sindikat optužili za interpretiranje zapovijedi brigadnog generala Slavena Zdilara “na neprimjeren i neistinit način, insinuirajući kršenje vjerskih sloboda i prava građana, pa tako i pripadnika OS RH i službenika i namještenika u OS RH”.

misa_morh300512MORH u svom priopćenju navodi i kako “u zapovijedi koja se spominje, konkretno u točki 10. istaknuto je da će se dana 28. svibnja 2012. održati misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu s početkom u 10,30 sati a što nedvojbeno predstavlja prvenstveno obavijest o održavanju iste, a ne obvezu sudjelovanja. Čelnici ustrojstvenih jedinica HVU “Petar Zrinski” bili su obvezni voditi brigu, te ujedno odgovarati za organizaciju i prijevoz osoba koje će sudjelovati na misi zadušnici za poginule hrvatske branitelje, te svečanoj akademiji u KD “Vatroslav Lisinski”. Iz svega navedenog razvidno je da nije bilo utvrđivanja odgovornosti zbog ne sudjelovanja na spomenutoj misi“.
I doista, točka 10. zapovijedi doista predstavlja obavijest o održavanju mise zadušnice, ali pisac priopćenja ne spominje točke 13. i 14. zapovijedi koje glase:
“13. Polazak autobusa iz vojarne Ilica 256b sa pripadnicima HVU iz Priloga 4 ove Zapovijedi na misu i svečanu akademiju u KD “Vatroslav Lisinski” je 28. svibnja 2012. u 09.30 sati ispred objekta broj 24.
14. Čelnici ustrojstvenih jedinica HVU odgovorni su za sudjelovanje na misi zadušnici za sve poginule Hrvatske branitelje u crkvi Sv. Mati Slobode na Jarunu i svečanoj akademiji u KD “Vatroslav Lisinski.”.
Naime, ove točke, koje MORH prešućuje, impliciraju obvezu sudjelovanja na misi svih 198 osoba navedenih u Prilogu broj 4 ove zapovijedi, a izrijekom govore o odgovornost čelnika ustrojstvenih jedinica HVU za sudjelovanje na misi i svečanoj akademiji.
Prema informacijama Sindikata s terena, putnici u autobusu trebali su se potpisati na listu, odnosno Prilog broj 4., a od onih koji se nisu potpisali tražilo se pisano izvješće.
Nakon svega, postavlja se pitanje uloge i odgovornosti službi za odnose s javnošću državnih tijela u ovakvim situacijama, tj. pitanje je li njihova uloga doista informiranje ili dezinformiranje javnosti, odnosno služe li one kako bi se eventualne pogreške u postupanju državnih tijela zataškale ili o njima javno i (samo) kritički progovorilo s namjerom da se takve situacije ubuduće izbjegnu.
Da bi stvar bila gora, MORH je nedavno za glasnogovornika angažirao novinarskog profesionalca, bivšeg urednika Nacionala Mislava Šimatovića, koji je, ukoliko ga je on pisao, svojim priopćenjem relativizirao profesionalnu novinarsku etiku kojom se morao rukovoditi u svojoj novinarskoj karijeri.
Iako je Sindikat u Hrvatskom novinarskom društvu dobio informaciju kako novinari koji postanu glasnogovornici u državnim tijelima automatski zamrzavaju svoj novinarski status, postavlja se pitanje zašto ih se onda uopće angažira, ako se od njih ne traži da pišu objektivno i istinito, kako bi novinari trebali, već da svoj profesionalni integritet stave u službu interesa poslodavca.
Usprkos svemu Sindikat se nada da će građani Hrvatske jednom doživjeti situaciju da državno tijelo koje je pogrešno postupilo prizna svoju pogrešku ili barem prizna da se u svom postupanju nije na dovoljno jasan način ogradilo od mogućih krivih i dvosmislenih interpretacija takvog postupanja te da se oni koji ukazuju na nezakonitu ili pogrešnu praksu neće automatski diskreditirati i optužiti za zlonamjerno i neistinito interpretiranje njihovog postupanja.
Zbog svega toga Sindikat objavljuje priopćenje MORH-a i cjelovitu tekst zapovijedi i odgovornima i javnosti pruža priliku da sami prosude tko je informaciju o sudjelovanju na misi “interpretirao na neprimjeren i neistinit način”.

Priopćenje MORH i zapovijed generala Zdilara možete pročitati pod “Pročitajte još”…

Pročitajte još…