Moguće tužbe zbog ukidanja božićnica

Moguće tužbe zbog ukidanja božićnica

Matica hrvatskih sindikata tvrdi da će tužiti Vladu ukoliko radnicima državne službe ukine božićnice, regrese i poklone za djecu.Više od 240.000 zaposlenih u hrvatskom javnom i državnom sektoru mogli bi, prema najavama iz Vlade, ostati bez božićnica, regresa i poklona za djecu.

bozicnice_aljazeera180512

…za gledanje priloga klikni na sliku

Kako je iz Zagreba izvijestila reporterka Al Jazeere Ivana Brkić, u državnim preduzećima, plaće i radna mjesta su pod upitnikom.

aljazeera_logoVlada Zorana Milanovića na taj način želi uštedjeti novac, koji bi preusmjerila u privatni sektor.

Ustraje li na tome, kako doznaje Al Jazeera, suočit će se sa mogućim sindikalnim tužbama.

Obećanja ministara

Siniša Kuhar, sekretar Sindikata državnih i lokalnih službenika, potvrdio je za Al Jazeeru da su sindikati spremni pregovarati s Vladom, iako ne vidi razloga za rezanje prava radnika.

kuhar_aljazeera180512

“Ministar financija Slavko Linić i ministar Branko Grčić rekli su da neće biti diranja materijalnih prava, ukoliko se proračun bude punio zadovoljavajućom dinamikom”, rekao je on.

Kako je izvijestila Brkić, u prva četiri mjeseca Vlada je u budžet skupila 266 miliona eura više nego u istom razdoblju prošle godine.

place_aljazeera180512

“Plaće državnim službenicima ne bi dirala. Ali bi božićnicu i regres, zajedno u iznosu od 334 eura. Uz to, ostali bi i bez 67 eura dara za djecu”, kazala je ona.

Kuhar misli da bi pozicija državnih službi bila jača ako bi pred Vladom sindikati nastupili s javnim službama.

“Inzistirat ćemo da nam se prikažu koje su se to okolnosti u međuvremenu dogodile da sad moramo o tome pregovarati “, rekao je Kuhar.

Prava radnika

“Vlada je zasad službeno na pregovore pozvala samo državne službe. No, iz izjava premijera i ministara jasno je da će se smanjivati prava i javnom sektoru, liječnicima, medicinskim sestrama, učiteljima”, izvijestila je Brkić.

Uštede je nedavno najavio premijer Milanović jer se, kako je rekao, Vlada bori za bilo kakav ovogodišnji privredni rast.

Za Vilima Ribića iz Matice hrvatskih sindikata to je neprihvatljivo. Vladi je poručio da prestane uzimati radnicima i davati krupnom kapitalu.

ribic_aljazeera180512

“Budu li nam dirali naša prava, tužit ćemo ih”, kazao je on. “Budu li nam otkazali naš kolektivni ugovor, opet ćemo ih tužiti. Ne mogu ga otkazati ako nemaju za to specijalne razloge.”

U zajedničku borbu protiv namjera Vlade pozvao je kolege iz državnih službi.

“Naša je štrajkačka moć veća, bilo bi dobro da s nama surađuju, da se ne zalijeću, jer mi možemo bolje obraniti i njihova prava”, rekao je on.