MORH DEMANTIRA TVRDNJE O UMIROVLJENJU STOTINA CIVILNIH DJELATNIKA

MORH DEMANTIRA TVRDNJE O UMIROVLJENJU STOTINA CIVILNIH DJELATNIKA

ZAGREB, 14. veljače 2007. (Hina) – Iz Ministarstva obrane RH danas su odbacili kao netočne tvrdnje objavljene u jednom tjedniku da je više stotina civilnih djelatnika, starijih od 35 godina, ostvarilo pravo na beneficiranu mirovinu zbog “jednog formalnog dana provedenog u djelatnom vojnom sastavu” i da se tako prekršio Zakon o službi u Oružanim snagama.
Nije riječ o civilima koji su bez čina primljeni u djelatnu vojnu službu, nego o pričuvnim časnicima i dočasnicima, koji su bili djelatne vojne osobe i koji su svoje činove stekli sudjelovanjem u Domovinskom ratu, a nakon rata su nastavili službu kao državni službenici i namještenici u MORH-u i Oružanim snagama, navode iz MORH-a.

hina_logo

U priopćenju dalje naglašavaju kako se njihova vojna služba u MORH-u ne svodi na jedan dan, kako se to implicira u članku, već da su ti djelatnici ostvarili minimalno 20 godina staža osiguranja što je, prema Zakonu o pravima djelatnih vojnih osoba iz mirovinskog osiguranja, minimalni uvjet da se nakon prestanka službe ostvari pravo na mirovinu.
“Iz toga proizlazi da su navedeni djelatnici, navršivši 20 godina staža osiguranja, iskoristili svoju zakonsku mogućnost promjene statusa iz pričuve u djelatne vojne osobe i na vlastiti zahtjev otišle u mirovinu po Zakonu o službi u Oružanim snagama”, stoji u priopćenju iz MORH-a.
IZ MORH-a također podsjećaju kako je promjena statusa iz pričuvnika u djelatne vojne osobe omogućena izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama iz 2003. Time je, navode, propisano da tijekom preustroja Oružanih snaga RH, a najdulje do 31. prosinca 2006., pričuvni dočasnici i pričuvni časnici mogu biti primljeni u djelatnu vojnu službu kao djelatni dočasnici odnosno djelatni časnici istog čina, ako udovoljavaju propisanim standardima profesionalnog razvoja odnosno ako se utvrdi mogućnost njihovog daljnjeg profesionalnog razvoja. Standardi profesionalnog razvoja ovisni su o činu i godinama života pa su tako poručnici u standardu ako su mlađi od 36 godina, bojnici ako su mlađi od 50 godina, a brigadiri od 55 godina.
U priopćenju MORH-a napominju i kako navedeni iznos otpremnina od 150 tisuća kuna ne odgovara istini budući da je visina otpremnine za djelatne vojne osobe, koje se umirovljuju na temelju utvrđene nemogućnosti daljnjeg profesionalnog razvoja, određena Odlukom ministra obrane u visini šest plaća osobnog čina, uvećana za 525 kuna za svaki mjesec proveden u Domovinskom ratu i prosječno iznosi 75 tisuća kuna.