MORH: Dogovorena izrada pravilnika o dodacima na plaću za državne službenike i namještenike u MORH i OSRH

MORH: Dogovorena izrada pravilnika o dodacima na plaću za državne službenike i namještenike u MORH i OSRH

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(SDLSN, 1. ožujka) Predstavnici sindikata državnih službi koji djeluju u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama susreli su se danas s predstavnicima MORH kako bi se dogovorili o nastavku pregovora u svezi s donošenjem pravilnika o dodacima na plaću za državne službenike i namještenike u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama. Sindikalna strana još je jednom naglasila kako se radi o zakonskoj obvezi koja je neupitna, ponovivši sindikalni stav kako se odluke o uvećanju plaća trebalo braniti, budući da službenici i namještenici u sustavu obrane ne mogu ostvarivati dodatke na plaću zbog posebnih uvjeta rada kao ostali zaposlenici u državnoj upravi – temeljem Uredbe o poslovima s posebnim uvjetima rada u državnoj službi. Također, istaknuto je kako su sindikati bili i više nego susretljivi, ne inzistirajući na isplati uvećanja po isteku roka u kojem je trebalo donijeti odluke, tj. petnaest mjeseci unazad.

Tajništvo MORH-a i tajnicu Višnju Tafra sindikati su okrivili za lošu pripremu poništenih odluka. Hoće li dogovoreni pravilnik imati bolju sudbinu?
Tajništvo MORH-a i tajnicu Višnju Tafra sindikati su okrivili za lošu pripremu poništenih odluka. Hoće li dogovoreni pravilnik imati bolju sudbinu?

Tajnica ministarstva Višnja Tafra izjavila je da je novac u proračunu namijenjen uvećanju zasad nepoznat, a pomoćnik ministra za financije Josip Budimir da sukladno predviđenom iznosu u proračunu treba prilagoditi i postotke uvećanja.

Dogovoreno je da Ministarstvo obrane do 10. travnja izradi prijedlog pravilnika i uputi ga na očitovanje sindikatima. Iako su sindikati inzistirali da jedan od zaključaka sastanka bude i taj da će se uvećanje primjenjivati od 1. siječnja, Tafra i Budimir izjavili su kako oni ne mogu dati takvo obećanje, ali da će prijedlog ići u tom smjeru, a na ministru je odluka o tome od kad će se uvećanje primjenjivati.

Tajnica Tafra je glede sindikalnih zahtjeva za isplatom uvećanja osnovne plaće po osnovi spornih odluka za siječanj 2004. izjavila kako su odluke poništene, pa se tako poništavaju i svi njihovi pravni učinci, s čime se sindikalna strana nije složila.

S time u svezi SDLSN će nastaviti s prikupljanjem dokumentacije potrebne za pokretanje postupka mirenja, odnosno podizanje tužbi za isplatu uvećanja plaće za siječanj 2004. godine.

SINDIKATI DRŽAVNIH SLUŽBI RAZGOVARALI U MORH-U O ISPLATI DODATAKA NA PLAĆU

hina_logo

ZAGREB, 1. ožujka 2004. (Hina) – Predstavnici sindikata državnih službi koji djeluju u Ministarstvu obrane (MORH) i Oružanim snagama (OSRH) razgovarali su danas s predstavnicima MORH-a o nastavku pregovora u vezi donošenja pravilnika o dodacima na plaću za državne službenike i namještenike u MORH-u i OSRH-u, priopćeno je iz sindikata. Sindikalna strana još je jednom naglasila kako se radi o neupitnoj zakonskoj obvezi, ponovivši da službenici i namještenici u sustavu obrane ne mogu ostvarivati dodatke na plaću zbog posebnih uvjeta rada kao ostali zaposlenici u državnoj upravi ? temeljem Uredbe o poslovima s posebnim uvjetima rada u državnoj službi. Tajnica MORH-a Višnja Tafra izjavila je kako je novac u proračunu namijenjen uvećanju zasad nepoznat, a pomoćnik ministra za financije Josip Budimir da sukladno predviđenom iznosu u proračunu treba prilagoditi i postotke uvećanja. Dogovoreno je da MORH do 10. travnja izradi prijedlog pravilnika i uputi ga na očitovanje sindikatima. Iako su sindikati inzistirali na zaključku da će se uvećanje primjenjivati od 1. siječnja, Tafra i Budimir izjavili su kako oni ne mogu dati takvo obećanje, ali će prijedlog ići u tom smjeru, a na ministru obrane je odluka od kada će se uvećanje primjenjivati. Tafra je u vezi sindikalnih zahtjeva za isplatom uvećanja osnovne plaće po osnovi spornih odluka za siječanj 2004. izjavila kako su odluke poništene, pa se tako poništavaju i svi njihovi pravni učinci, s  čime se sindikalna strana nije složila. S time u svezi sindikat će nastaviti s prikupljanjem dokumentacije potrebne za pokretanje postupka mirenja, odnosno podizanje tužbi za isplatu uvećanja plaće za siječanj 2004. godine, kaže se u priopćenju. (Hina) pp/xmd ymd