MORH: Dok službenici i namještenici strahuju od otkaza zbog preustroja u Oružanim snagama se zapošljavaju brigadirske kćeri

MORH: Dok službenici i namještenici strahuju od otkaza zbog preustroja u Oružanim snagama se zapošljavaju brigadirske kćeri

(SDLSN, 13. svibnja) Administrativna referentica Nedjeljka Jurjević, jedna od 600-tinjak državnih službenika i namještenika Ministarstva obrane koji su zbog preustroja Oružanih snaga RH i ukidanja njihovih radnih mjesta ostali neraspoređeni, odahnula je nakon što joj je 28. srpnja 2004. godine predloženo raspoređivanje na radno mjesto knjižničara u Dočasničkoj školi u Jastrebarskom.

Nedjeljka je ponuđeno mjesto prihvatila, što je potvrđeno i njenom pisanom izjavom. Nakon toga je počela s radom na novom radnom mjestu, na kojem se i danas nalazi.

Međutim, rješenje o rasporedu na ovo radno mjesto gđa Jurjević do danas nije dobila, a kako stvari stoje, izgleda da ni neće.

Naime, na radno mjesto knjižničara na kojem radi 4. travnja ove godine zaposlena je i to na neodređeno vrijeme Maja Tihomirović, kćer brigadira HV Đure Tihomirovića.

Prema rješenju starog brigadira kći zaposlena je na "slobodno" radno mjesto knjižničara na kojem i danas radi Nedjeljka Jurjević
Prema rješenju starog brigadira kći zaposlena je na “slobodno” radno mjesto knjižničara na kojem i danas radi Nedjeljka Jurjević

Brigadira starog kćer dotad je u Oružanim snagama radila na određeno vrijeme, a na radnom mjestu za koje je primljena u državnu službu nije radila ni jedan dan, budući da je temeljem zapovijedi bojnika Ivana Magića “privremeno izmještena na rad u Visokoškolsku knjižnicu Zapovjedništva ZzliO HKoV-a”.

Tatina Maja zaposlena je na radno mjesto knjižničara i odmah "izmještena" na drugo radno mjesto
Tatina Maja zaposlena je na radno mjesto knjižničara i odmah “izmještena” na drugo radno mjesto

Nesretna Nedjeljka i dalje obavlja posao knjižničara za koje je rješenje umjesto nje dobila Maja Tihomirović, a dokle će imati posao neizvjesno je.

Načelnik Glavnog stožera Lucić zabranio je rješavanje statusa službenika zapovijedima. Odnosi li se to i na kćeri njegovih pravnih savjetnika?
Načelnik Glavnog stožera Lucić zabranio je rješavanje statusa službenika zapovijedima. Odnosi li se to i na kćeri njegovih pravnih savjetnika?

U cijeloj je priči posebno zanimljivo to što je o statusu Nedjeljke Jurjević i Maje Vjesnik140505_tihomirovicTihomirović rješavano donošenjem interne zapovijedi, a ne rješenja o rasporedu na radno mjesto kako to nalaže Zakon o državnim službenicima i namještenicima. Za podsjetiti je kako je  načelnik glavnog stožera OSRH Josip Lucić 3. studenoga 2004. godine zabranio izdavanje internih zapovijedi u sustavu personalnog upravljanja svih organizacijskih cjelina OSRH, kojima se status državnih službenika i namještenika u OSRH rješava na drugačiji način od onoga koji je utvrđen upravnim aktima – rješenjima, sukladno Zakonu o državnim službenicima i namještenicima i prekršiteljima zaprijetio stegovnim i mogućim kaznenim sankcijama.

Stvar je još gora kad se zna da je zapovijed generala Lucića prekršena upravo u slučaju zapošljavanja kćeri brigadira Đure Tihomirovića koji je, ni manje ni više nego pravni savjetnik načelnika Glavnog stožera, tj. tog istog generala Lucića.

Zbog činjenice da se u Ministarstvu obrane, u uvjetima otpuštanja većeg broja državnih službenika i namještenika, odobrava novo zapošljavanje, a posebice stoga što se ne radi o zapošljavanju deficitarnih kadrova ni u pogledu stručne spreme (i Maja i Nedjeljka imaju SSS), Sindikat se obratio ministru obrane Rončeviću sa zahtjevom za žurno postupanje i rješavanje statusa gđe Nedjeljke Jurjević.

No kako je pojam “žurno” u Ministarstvu obrane relativna kategorija, dosad smo od Ministarstva jedino primili na znanje obavijest da je naša predstavka  proslijeđena Glavnom stožeru OSRH.

Sindikat od odgovornih u Ministarstvu obrane očekuje konkretan odgovor i podatke o poduzetom u ovom slučaju koji ima sva obilježja nepotizma i djelovanja suprotnog načelu subordinacije i “uspravnice” u OSRH.

O tome je li moralno otpuštati jedne da bi se zaposlili drugi i očevom srcu draži državni službenici i namještenici već imamo svoje mišljenje. A vi?