MORH i sindikati potpisali sporazum o isplati pomoći za bolovanje duže od 90 dana

MORH i sindikati potpisali sporazum o isplati pomoći za bolovanje duže od 90 dana

MORH_sporazum2_final
Pomoćnik ministrice obrane za ljudske resurse Krunoslav Mazalin i predstavnici dvaju sindikata koji djeluju u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama potpisuju sporazum o izvansudskoj nagodbi

 

(SDLSN, 16. rujna) MORH, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske i Sindikat vojnih službenika i namještenika potpisali su danas u Ministarstvu obrane Sporazum o isplati pomoći u slučaju bolovanja dužeg od 90 dana. Ovime je na najbolji i za porezne obveznike najjeftiniji način razrješen spor između MORH-a i sindikata nastao zbog neisplate ovoga prava. MORH se sporazumom obvezao isplatiti pomoć za 2002. i 2003. godinu svim službenicima i namještenicima koji ga nisu ostvarili i to u roku od 60 dana. Sindikati su se pak obvezali odustati od daljnjeg podizanja tužbi i vođenja već pokrenutih sudskih postupaka zbog neisplate pomoći.

Pravo na pomoć sukladno Kolektivnom ugovoru ostvaruju svi državni službenici i namještenici u slučaju neprekidnog bolovanja dužeg od 90 dana u visini od jedne proračunske osnovice (3.326,00 kn) i to jedanput godišnje.

Spor MORH-a i sindikata kulminirao je nakon što je Ministarstvo odbilo 2002. isplatiti pomoć službenici oboljeloj od leukemije, od koje je kasnije i umrla, zbog čega je SDLSN uputio oštar prosvjed ministrici obrane. Sindikat će za nju pomoć zatražiti po punomoći njene obitelji. Tekst Sporazuma možete pročitati po opširnije.

MORH_sporazum1

MORH_sporazum3