MORH: Ministar Rončević i sindikati približili stavove o Pleteru

MORH: Ministar Rončević i sindikati približili stavove o Pleteru

Roncevic281206_1

(SDLSN, 28. prosinca) Ministar obrane Berislav Rončević sa suradnicima i predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske i Sindikata vojnih službenika i namještenika ponovno su danas razgovarali o prijedlogu Sporazuma o preuzimanju djelatnika Službe za gospodarenje nekretninama u Trgovačko društvo “Pleter – usluge” d.o.o.

Dvije su strane približile stavove u odnosu na posljednji sastanak održan 18. prosinca, prihvaćanjem sindikalnih zahtjeva da se u Sporazum izrijekom unese obveza isplate plaće i drugih prava iz radnog odnosa u iduće dvije godine sukladno Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, uključujući i rast osnovice za izračun plaće od 6% u 2007. i dodatnih 6% u 2008. godini prema Sporazumu između sindikata državnih službi i Vlade Republike Hrvatske.

Roncevic281206_220Rješavanje prijepora između dviju strana po pitanju isplate “poticajnih” otpremnina uvećanih za 50 i 100% kakve su bile isplaćivane službenicima i namještenicima proglašenih viškom u 2005. godini ministar Rončević je predložio u vidu isplate otpremnina sukladno važećoj odluci ministra obrane o visini otpremnine za državne službenike i namještenike Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske kojima služba prestane zbog preustroja ili smanjenja snaga, kojom se djelatnicima koji ne pristanu na prelazak u Pleter garantira otpremnina u visini jedne prosječne bruto mjesečne plaće isplaćene u zadnja 3 mjeseca prije prestanka službe za svaku godinu provedenu u službi u MORH-u i OSRH.

Takvim službenicima i namještenicima pripada i otpremnina u visini 65% njegove prosječne mjesečne plaće u zadnja tri mjeseca za svaku godinu radnog staža ostvarenog u državnoj službi prije stupanja na službu u MORH i OSRH.

Pleter_sporazum_zakrpa

Dogovoreno je da se novi sastanak održi 3. siječnja iduće godine, na kojem će sindikatima na potpis biti ponuđen Sporazum o preuzimanju s dogovorenim korekcijama, kojima se otklanjaju dvojbe oko zadržavanja stečenih i ugovorenih prava u naredne dvije godine, tijekom koje bi sindikati s Pleterom trebali sklopiti novi kolektivni ugovor na razni ovog trgovačkog društva.

Pročitajte još…

MINISTARSTVO OBRANE I SINDIKATI USUGLAŠAVALI SPORAZUM O PREUZIMANJU DJELATNIKA

hina_logo

ZAGREB, 28. prosinca 2006. (Hina) –  Na današnjem sastanku ministra obrane Berislava Rončevića s predstavnicima Sindikata vojnih službenika i namještenika, Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH te trgovačkog društva Pleter-usluge d.o.o., usuglašavan je tekst Sporazuma o preuzimanju djelatnika.
Navedenim sporazumom Društvo se obvezuje preuzeti državne službenike i namještenike Službe za gospodarenje nekretninama MORH-a te državne službenike i namještenike raspoređene u ustrojstvene jedinice Oružanih snaga RH na poslove koje preuzima Društvo, priopćeno je iz Ministarstva obrane.
communication_breakdownTim sporazumom Ministarstvo obrane osigurava svim preuzetim djelatnicima zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme u trgovačkom društvu Pleter-usluge d.o.o. Tako djelatnicima koji pristanu na prelazak u Društvo prestaje državna služba na temelju pisanog sporazuma uz uvjet sklapanja ugovora o radu na neodređeno vrijeme s Društvom.
Djelatnici koji ne pristanu na prelazak u Društvo i budu stavljeni na raspolaganje, s istekom roka raspolaganja ostvaruju pravo na otpremninu za prestanak državne službe u skladu s odlukom ministra obrane o visini otpremnine za državne službenike i namještenike Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH kojima služba prestane zbog preustroja ili smanjenja snaga.
Pleter-usluge d.o.o. svim će preuzetim djelatnicima u iduće dvije godine od zasnivanja radnog odnosa isplaćivati plaću i priznavati druga prava iz radnog odnosa sukladno Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, najmanje u iznosima koje bi ostvarivali u Ministarstvu obrane, a preuzetim djelatnicima priznaje se kontinuitet radnog odnosa.
Potpisivanje Sporazuma između Ministarstva obrane i trgovačkog društva Pleter-usluge d.o.o. o preuzimanju djelatnika najavljeno je za 3. siječnja, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.

Pleter281206_374

U priopćenju s današnjeg sastanka Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH ističe kako su dvije strane približile stajališta u odnosu na posljednji sastanak, održan 18. prosinca, prihvaćanjem sindikalnih zahtjeva da se u Sporazum izrijekom unese obveza isplate plaće i drugih prava iz radnog odnosa u iduće dvije godine sukladno Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike. To uključuje i rast osnovice za izračun plaće od 6 posto u 2007. i dodatnih 6 posto u 2008. godini prema Sporazumu između sindikata državnih službi i Vlade.
Rješavanje prijepora između dviju strana oko isplate poticajnih otpremnina uvećanih za 50 i 100 posto, kakve su bile isplaćivane službenicima i namještenicima proglašenima viškom u 2005., ministar Rončević je predložio u obliku isplate otpremnina.
One će se isplatiti sukladno odluci ministra obrane o visini otpremnine za državne službenike i namještenike Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH kojima služba prestane zbog preustroja ili smanjenja snaga. Djelatnicima koji ne pristanu na prelazak u Pleter jamči se otpremnina u visini jedne prosječne bruto mjesečne plaće, isplaćene u zadnja tri mjeseca prije prestanka službe, za svaku godinu provedenu u službi u MORH-u i OSRH.
Takvim službenicima i namještenicima pripada i otpremnina u visini 65 posto njihove prosječne mjesečne plaće u zadnja tri mjeseca za svaku godinu radnog staža ostvarenog u državnoj službi prije stupanja na službu u Ministarstvo obrane RH i Oružane snage RH, stoji u priopćenju Sindikata.