MORH: Ministar Vukelić razgovarao s predstavnicima sindikata u sustavu obrane

MORH: Ministar Vukelić razgovarao s predstavnicima sindikata u sustavu obrane

MORH_Vukelic250108_374

(SDLSN, 25. siječnja 2008.) Ministar obrane Branko Vukelić sa suradnicima održao je danas prvi sastanak s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama i Samostalnog sindikata djelatnika u zrakoplovstvu.

SDLSN_wwwMinistar Vukelić je naglasio kako se radi o nastavku dobre prakse redovitih susreta socijalnih partnera koja je uvedena za vrijeme mandata ministra Rončevića i dodao da je suradnja sa sindikatima dosad bila dobra, ali da ima prostora i za njeno unaprjeđenje.

MORH_Vukelic250108_MORHGovoreći o preustroju sustava obrane koji traje već dulje vrijeme i dosad je provođen, smatra Vukelić, bez većih potresa, socijalnih tenzija i prosvjeda, uz punu suradnju sa sindikatima, novi je ministar obrane naglasio kako ne namjerava biti ministar za otkaze, kako su ga već nazvali u medijima.

Moj je cilj provedba preustroja i modernizacije sustava obrane, podizanje standarda svih koji u njemu rade, neovisno o tome je li riječ o državnim službenicima i namještenicima ili djelatnim vojnim osobama“, naglasio je Vukelić, dodavši kako je za proces preustroja suradnja sa socijalnim partnerima od velike važnosti.

Nastojat ću da se u procesu izdvajanja osoblja nitko ne osjeti ugroženim i bez perspektive, a tu očekujem i punu suradnju sindikata“, rekao je ministar Vukelić.

MORH_Vukelic250108_sindikatZahvaljujući se na promptnom sazivanju sastanka netom po preuzimanju dužnosti, predsjednik SDLSN Boris Pleša istaknuo je potrebu socijalno odgovornog zbrinjavanja viška državnih službenika i namještenika te dodao kako Sindikat u tom dijelu očekuje intenziviranju zajedničke aktivnosti na  pronalaženju što širih mogućnosti zbrinjavanja, posebno istaknuvši potrebu donošenja odluke o poticajnim otpremninama.

Glani tajnik SDLSN Siniša Kuhar naglasio je interes Sindikata da u procesu preustroja bude uključen u proces definiranja statusa tzv. vojnih specijalista.

Ministar Vukelić je sindikatima predložio da se ovakvi sastanci održavaju tromjesečno, a na razini njegovih pomoćnika i mjesečno, kako bi sindikati mogli aktivno sudjelovati u svim procesima važnim za njihovo članstvo u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama.

Odgovarajući na inicijativu SDLSN o potrebi donošenja odgovarajuće odluke o poticajnim otpremninama, ministar Vukelić je najavio početak zajedničkog rada na njenoj izradi.

MORH: VUKELIĆ NAJAVIO IZDVAJANJE ZRAKOPLOVNO-TEHNIČKOG ZAVODA IZ OBRAMBENOG SUSTAVA

ZAGREB, 25. siječnja 2008. (Hina) –  Ministar obrane Branko Vukelić na današnjem sastanku s predstavnicima triju sindikata najavio je izdvajanje Zrakoplovno-tehničkog zavoda iz obrambenog sustava.

hinabannVukelić i čelnici Sindikata državnih službenika i namještenika, Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama te Samostalnog sindikata djelatnika u zrakoplovstvu složili su se će rad Zrakoplovno-tehničkog zavoda na tržišnoj osnovi omogućiti zapošljavanje novih djelatnika, priopćeno je danas iz MORH-a.
MORH_Vukelic250108Na sastanku je najavljeno osiguravanje materijalnih i tehničkih uvjeta za dovršetak procesa izdvajanja pojedinih dijelova sustava koji ulaze u sustav “Pletera”, kao i zajednički rad na donošenju odluke o poticajnim otpremninama, što je Vukelić ocijenio kao dobar model.
Osvrnuvši se na dosadašnji tijek preustroja, Vukelić je ocijenio da je taj proces u obrambenom sustavu kvalitetno proveden. Najavio je nastavak reformi najavivši da se planira podići kvaliteta života i rada ljudi u sustavu, navodi se u priopćenju MORH-a.
Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Boris Pleša istaknuo je potrebu socijalno odgovornog zbrinjavanja viška državnih službenika i namještenika. Sindikat očekuje intenziviranje zajedničkih aktivnosti na  zbrinjavanju, posebno u osiguravanju poticajnih otpremnina.