MORH O PROSVJEDU SINDIKATA VEZANOG ZA PONIŠTENJE ODLUKE O POVEĆANJU PLAĆA

MORH O PROSVJEDU SINDIKATA VEZANOG ZA PONIŠTENJE ODLUKE O POVEĆANJU PLAĆA

hina_logo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ZAGREB, 30. siječnja 2004. (Hina) –  U povodu prosvjeda tri sindikata u vezi sa stavljanjem izvan snage odluke o povećanju plaća službenika i namještenika u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH, zamjenik načelnika Službe za odnose s javnošću i informiranja MORH-a pukovnik Zoran Komar izjavio je danas da je odluka povučena prije nego je stupila na snagu jer Ministarstvo obrane funkcionira po privremenom obračunu.
Kad se donose novi državni proračun moći će se nastaviti pregovori sa sindikatima o politici plaća, rekao je Komar. Naveo je da će se osnovati i zajednička stručna radna skupina koja će definirati koja radna mjesta imaju pravo na posebne dodatke na plaću. Po Zakonu o obrani i službi u Oružanim snagama MORH je dužan definirati koja su službenička i namještenička mjesta s otežanim uvjetima rada i s pravom na posebni dodatak na plaću. Ta povećanja plaća ne mogu ići linearno, već selektivno, ovisno o težini radnog mjesta, naveo je Komar. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, Samostalni sindikat djelatnika u zrakoplovstvu i Sindikat vojnih službenika i namještenika uputili su priopćenje u kojem oštro prosvjeduju protiv odluke ministra obrane o stavljanju izvan snage odluke o 15 postotnom povećanju plaće za službenike i namještenike u MORH-u i OSRH-u.

“Smatramo da je sa stajališta pravne države neprihvatljivo i neozbiljno poništavanje odluka čije je donošenje bila zakonska obveza ministra obrane”, ističu sindikati. Također navode da su o poništenju odluke upoznati na nedavnom sastanku s ministrom Rončevićem uz obrazloženje da je ta odluka izazvala negodovanje zaposlenih u drugim državnim službama.
(Hina) aš/pp sšh

SINDIKATI PROSVJEDUJU PROTIV PONIŠTENJA ODLUKE O POVEĆANJU PLAĆA ZAPOSLENIMA U MORH-U I OSRH-U

hina_logo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ZAGREB, 30. siječnja 2004. (Hina) –  Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, Samostalni sindikat djelatnika u zrakoplovstvu i Sindikat vojnih službenika i namještenika uputili su priopćenje u kojem oštro prosvjeduju protiv odluke ministra obrane o stavljanju izvan snage odluke o 15 postotnom povećanju plaće za službenike i namještenike u MORH-u i OSRH-u. Sindikati tvrde da je odluka kojom je poništeno povećanje plaća donesena samo dan nakon objavljivanje odluke o povećanju plaća u Narodnim novinama, a najavljuju da će izvršenje spornih odluka zatražiti sudskim putem.

“Smatramo da je sa stajališta pravne države neprihvatljivo i neozbiljno poništavanje odluka čije je donošenje bila zakonska obveza ministra obrane temeljem Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanom snagama”, ističu sindikati.
Sindikati navode da su odluke rezultat rada stručnog povjerenstva Ministarstva obrane i sindikata državnih službi koje je postiglo suglasnost o njihovom sadržaju, a potpisale su ih bivša ministrica obrane Željka Antunović i ministar obrane Berislav Rončević uz obavezu primjene od 1. siječnja ove godine. Kako navode, sindikati su upoznati s odlukom o poništenju odluke o povećanju plaća na nedavnom sastanku s ministrom Rončevićem uz obrazloženje da je to izazvalo negodovanje zaposlenih u drugim državnim službama.
Naglašavaju da su svjesni razloga nezadovoljstva s plaćama ostalih državnih službenika i namještenika, no upozoravaju da zaposlenici u MORH-u i OSRH-u pored obaveza koje im nalaže Zakon o državnim službenicima i namještenicima imaju i posebne dodatne odgovornosti ali s daleko manjim primanjima i beneficijama. Nezadovoljni poništenjem odluke, sindikati navode da krivicu zato ne svaljuju na aktualnog ministra već na njegove stručne službe koje su mu, kako kažu, na samom početku mandata priredile situaciju u kojoj je njegov autoritet ministra doveden u pitanje. (Hina) mvr/pp az