MORH: Održan sastanak predstavnika SDLSN, MORH-a i djelatnika Službe za gospodarenje nekretninama

MORH: Održan sastanak predstavnika SDLSN, MORH-a i djelatnika Službe za gospodarenje nekretninama

Djelatnike Službe za gospodarenje zanimalo je sve: otpremnine, uvjeti kod promjene statusa službe, tekući rad službi, mogućnost dobivanja koncesije za pružanje određenih usluga...
Djelatnike Službe za gospodarenje zanimalo je sve: otpremnine, uvjeti kod promjene statusa službe, tekući rad službi, mogućnost dobivanja koncesije za pružanje određenih usluga…

MORH_251005_svi_lijevo

(SDLSN, 25. listopada) Na inicijativu Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH održan je danas u Ministarstvu obrane sastanak predstavnika SDLSN, Ministarstva obrane i djelatnika Službe za gospodarenje nekretninama.

Pomoćnik ministra za financije Josip Budimir i načelnik personalne službe MORH-a Nenad Smolčec odgovarali su na brojna pitanja djelatnika službe za koju je tijekom 2006. godine predviđeno izdvajanje iz MORH-a.

MORH_251005_Budimir_374

Pomoćnik ministra Budimir je istaknuo kako djelovanje Službe za gospodarenje nekretninama u okviru MORH-a predstavlja recidiv prošlosti, te da je uslijed nelogičnosti da se uprava bavi gospodarskom djelatnošću od Ekonomskog instituta naručena studija, koja bi trebala biti stručna podloga za njeno izdvajanje iz Ministarstva obrane.

Jedan od uvjeta za izradu studije bio je taj da ponuđena rješenja u najvećoj mogućoj mjeri uvažavaju sigurnost zaposlenja postojećih djelatnika, ali i da omoguće stvaranje organizacijskih oblika svojstvenih poslovnim subjektima.

Prvotno je zamišljeno da poslovi službe budu zadržani unutar novoformiranog državnog poduzeća, a da se zatečenim djelatnicima omogući prijelaz u takvo poduzeće uz zadržavanje stečenih prava iz radnog odnosa.

U kasnijoj bi se fazi poslovi, odnosno usluge koje su potrebne sustavu obrane, prepustili privatnim poduzetnicima uz izbor najboljeg ponuditelja na javnom natječaju, ali također uz garantiranje zaposlenja preuzetim djelatnicima.

MORH_251005_Roncevic_220Sastanku se priključio i ministar obrane Berislav Rončević, koji je, za razliku od njegovih prethodnika koji su sa zaposlenicima komunicirali putem priopćenja i medija, više od sat vremena odgovarao na pitanja djelatnika.

On je  okupljenima pojasnio kako potrebe MORH-a za uslugama koje danas pruža Služba za gospodarenje nekretninama neće prestati, ali je dodao i kako nije realno očekivati da smanjeni broja pripadnika OSRH opslužuju nesrazmjerno kapacitirane prateće službe.

Priprema obroka, usluge čišćenja i održavanje i dalje će biti potrebni“, rekao je Rončević i dodao kako se takve usluge, jednake kvalitete ili još bolje, mogu na tržištu dobiti za istu ili čak manju cijenu.

Rončević je istaknuo kako je analizom rada službe evidentirana razlika između prihoda i rashoda od 55 milijuna kuna, rakavši kako minus puta minus daju plus samo u matematici, ali ne i u novčaniku, te da se takvo stanje više ne može tolerirati.

Na kraju, ministar Rončević dodao je kako će se onima koji se odluče za dragovoljni izlazak iz sustava sukladno odluci o uvećanim otpremninama, to i omogućiti.

MORH_251005_Ihas_200Josip Budimir dodao je kako će se osobno zauzeti da se onim zaposlenicima kojima se neće moći osigurati zaposlenje nakon izdvajanja službe omogući odlazak iz službe pod istim uvjetima kao i službenicima koji su se nakon stavljanja na raspolaganje odlučili za dragovoljan prestanak službe uz uvećanje otpremnine od 100%.

Prezentirana je i inicijativa SDLSN da se određenom broju djelatnika, točnije za njih 52-je, koji su u studiji identificirani kao potencijalni kandidati za zbrinjavanje kroz programe dokupa mirovine, omogući izlazak iz službe uz dokup mirovine koji kao izvorni hrvatski proizvod nudi Royal mirovinsko osiguranje.

Zaključivši sastanak, predsjednik SDLSN Ivica Ihas zahvalio se ministru Rončeviću i njegovim suradnicima na pruženim informacijama i ukazao na činjenicu koja je na vidjelo izašla tijekom diskusije, da postojeći sustav informiranja djelatnika o pitanjima važnim za njihov gospodarski i socijalni položaj nije dovoljno učinkovit.