MORH-ov cinizam: Od službenika traže da ih mole da im ukinu prava

morh_indexHR130912

(Index.hr, 13. rujna 2012.) SLUŽBENICIMA i namještenicima u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama ovih je dana podijeljen obrazac pod nazivom “prijava promjene činjenica i uvjeta za ostvarivanje prava na naknadu”. Kako se doznaje od Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, u njemu se od zaposlenika traži prijava oblika naknada koje dobivaju te eventualnih novonastalih okolnosti zbog kojih više nemaju pravo na takvu naknadu.

Način je dvojben i ciničan

“Logika poslodavca je jasna i legitimna – utvrditi imaju li zaposleni i nadalje pravo na naknadu koju su dosad primali, jer su se promijenili uvjeti po kojima se ona ostvaruje (kolektivni ugovor), a moguće i prilike samih zaposlenika (stanuju ili rade na novoj adresi, više ne moraju putovati na nekoj relaciji i sl.), ali je način na koji to želi provesti indexHR_logo290612u najmanju ruku dvojben i ciničan”, napominju Sindikati dodajući da je dvojbeno to što je poslodavac uz ovaj obrazac zaposlenima podijelio i vlastito restriktivno tumačenje članka 59. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike kojim je regulirana naknada troškova prijevoza na posao i s posla, kojim mjesni javni prijevoz u Gradu Zagrebu putem ZET-a proglašava prijevozom organiziranim od strane poslodavca te shodno takvom stajalištu tvrdi da službenici i namještenici koji su u mogućnosti koristiti “ugovoreni organizirani javni prijevoz” ZET-om, nemaju pravo na naknadu troškova prijevoza u novčanom iznosu vrijednosti mjesečne karte umanjene za 25 posto, kako je propisano stavkom 2. citiranog članka.

prijevoz_MORH_zamolidba

Naime, činjenica da MORH ima ugovor sa ZET-om o povlaštenoj cijeni karte za svoje zaposlenike, tj. popust na veliki broj korisnika usluga ZET-a, ne znači da se radi o prijevozu organiziranom od strane poslodavca, jer se oni voze postojećim ZET-ovim linijama i vozilima (tramvajima i autobusima) namijenjenim svim korisnicima javnog prijevoza u Gradu Zagrebu, napominju Sindikati

Molim da mi se ukine pravo…

Također je cinično to što se od službenika i namještenika traži da sami zamole poslodavca da im ukine pravo na novčanu naknadu troškova prijevoza na posao i s posla, tj. formulaciju koja glasi: “Na temelju naprijed navedenog, molim da mi se ukine pravo,…”.

“Smanjena prava državnih službenika i namještenika ugovorena Kolektivnim ugovorom, do kojih je došlo zbog teških gospodarskih okolnosti, nitko ne smije dodatno jednostrano smanjivati, a još manje ih ponižavati tako da za to moraju moliti poslodavca. Također, prava iz kolektivnog ugovora ostvaruju se temeljem ispunjenja uvjeta propisanih tim aktom, a ne temeljem zamolbe upućene poslodavcu”, stoji u priopćenju Sindikata u kojem se naglašava kako je traženje od zaposlenika da mole poslodavca kako bi ostvarili pravo koje im pripada po kolektivnom ugovoru predstavlja njegovu povredu zbog koje Sindikat traži hitno povlačenje takvog obrasca i zaustavljanje ponašanja odgovornih u MORH-u po uzoru na “bondage and domination”, jer za takvo što ne postoji konsenzus socijalnih partnera.

morh_poslovnihr130912

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika upozorava na obrazac koji je ovih dana podijeljen službenicima i namještenicima u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama

poslovniHRSlužbenicima i namještenicima u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama ovih je dana podijeljen obrazac pod nazivom “Prijava promjene činjenica i uvjeta za ostvarivanje prava na naknadu” u kojima se od zaposlenika traži prijava oblika naknada koje dobivaju te eventualnih novonastalih okolnosti zbog kojih više nemaju pravo na takvu naknadu. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika upozorava kako je način na koji MORH provjerava imaju li zaposleni pravo na naknadu “dvojben i ciničan”.

Prijevoz ZET-om

U Sindikatu smatraju kako je dvojbeno što je poslodavac uz ovaj obrazac zaposlenima podijelio i vlastito restriktivno tumačenje članka 59. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike kojim je regulirana naknada troškova prijevoza na posao i s posla, kojim mjesni javni prijevoz u Gradu Zagrebu putem ZET-a proglašava prijevozom organiziranim od strane poslodavca te shodno takvom stajalištu tvrdi da službenici i namještenici koji su u mogućnosti koristiti “ugovoreni organizirani javni prijevoz” ZET-om nemaju pravo na naknadu troškova prijevoza u novčanom iznosu vrijednosti mjesečne karte umanjene za 25 posto, kako je propisano stavkom 2. citiranog članka.

“Naime, činjenica da MORH ima ugovor sa ZET-om o povlaštenoj cijeni karte za svoje zaposlenike, tj. popust na veliki broj korisnika usluga ZET-a, ne znači da se radi o prijevozu organiziranom od strane poslodavca, jer se oni voze postojećim ZET-ovim linijama i vozilima (tramvajima i autobusima) namijenjenim svim korisnicima javnog prijevoza u Gradu Zagrebu”, ističu u Sindikatu.

Povreda prava

Na dnu spornog obrasca nalazi se formulacija “Na temelju naprijed navedenog, molim da mi se a) ponovno odobri pravo u skladu s novonastalim činjenicama i okolnostima, b) ukine pravo na___”. U Sindikatu smatraju da je cinično i ponižavajuće što MORH od svojih zaposlenika traži da ga sami zamole da im ukine pravo na novčanu nagradu.

“Prava iz kolektivnog ugovora ostvaruju se temeljem ispunjenja uvjeta propisanih tim aktom, a ne temeljem zamolbe upućene poslodavcu. Stoga traženje od zaposlenika da mole poslodavca kako bi ostvarili pravo koje im pripada po kolektivnom ugovoru predstavlja njegovu povredu zbog koje Sindikat traži hitno povlačenje takvog obrasca i zaustavljanje ponašanja odgovornih u MORH-u po uzoru na “bondage and domination”, jer za takvo što ne postoji konsenzus socijalnih partnera”, stoji u priopćenju Sindikata.

MORH-ov cinizam: Od službenika traže da ih mole da im ukinu prava

deal-with-devil2

(SDLSN, 13. rujna 2012.) Službenicima i namještenicima u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama ovih je dana podijeljen obrazac pod nazivom “prijava promjene činjenica i uvjeta za ostvarivanje prava na naknadu”.

sdlsn_www220U njemu se od zaposlenika traži prijava oblika naknada koje dobivaju te eventualnih novonastalih okolnosti zbog kojih više nemaju pravo na takvu naknadu.
Logika poslodavca je jasna i legitimna – utvrditi imaju li zaposleni i nadalje pravo na naknadu koju su dosad primali, jer su se promijenili uvjeti po kojima se ona ostvaruje (kolektivni ugovor), a moguće i prilike samih zaposlenika (stanuju ili rade na novoj adresi, više ne moraju putovati na nekoj relaciji i sl.), ali je način na koji to želi provesti u najmanju ruku dvojben i ciničan.
Dvojbeno je to što je poslodavac uz ovaj obrazac zaposlenima podijelio i vlastito restriktivno tumačenje članka 59. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike kojim je regulirana naknada troškova prijevoza na posao i s posla, kojim mjesni javni prijevoz u Gradu Zagrebu putem ZET-a proglašava prijevozom organiziranim od strane poslodavca te shodno takvom stajalištu tvrdi da službenici i namještenici koji su u mogućnosti koristiti “ugovoreni organizirani javni prijevoz” ZET-om, nemaju pravo na naknadu troškova prijevoza u novčanom iznosu vrijednosti mjesečne karte umanjene za 25 posto, kako je propisano stavkom 2. citiranog članka.
Naime, činjenica da MORH ima ugovor sa ZET-om o povlaštenoj cijeni karte za svoje zaposlenike, tj. popust na veliki broj korisnika usluga ZET-a, ne znači da se radi o prijevozu organiziranom od strane poslodavca, jer se oni voze postojećim ZET-ovim linijama i vozilima (tramvajima i autobusima) namijenjenim svim korisnicima javnog prijevoza u Gradu Zagrebu.

prijevoz_MORH_zamolidba

Da bi Vam MORH priznao ili ukinuo neko pravo morate reči čarobnu riječ “molim”

Cinično je pak to što se od službenika i namještenika traži da sami zamole poslodavca da im ukine pravo na novčanu naknadu troškova prijevoza na posao i s posla, tj. formulaciju koja glasi: “Na temelju naprijed navedenog, molim da mi se ukine pravo,…”.

Smanjena prava državnih službenika i namještenika ugovorena Kolektivnim ugovorom, do kojih je došlo zbog teških gospodarskih okolnosti, nitko ne smije dodatno jednostrano smanjivati, a još manje ih ponižavati tako da za to moraju moliti poslodavca.

Također, prava iz kolektivnog ugovora ostvaruju se temeljem ispunjenja uvjeta propisanih tim aktom, a ne temeljem zamolbe upućene poslodavcu.

Stoga traženje od zaposlenika da mole poslodavca kako bi ostvarili pravo koje im pripada po kolektivnom ugovoru predstavlja njegovu povredu zbog koje Sindikat traži hitno povlačenje takvog obrasca i zaustavljanje ponašanja odgovornih u MORH-u po uzoru na “bondage and domination”, jer za takvo što ne postoji konsenzus socijalnih partnera.
S. Kuhar