MORH: Predstavnici SDLSN ministru Rončeviću uručili peticiju za priznavanje prava državnih službenika – hrvatskih branitelja na uvećanje otpremnine

MORH: Predstavnici SDLSN ministru Rončeviću uručili peticiju za priznavanje prava državnih službenika – hrvatskih branitelja na uvećanje otpremnine

Roncevic190405_peticija

(SDLSN, 19. travnja) Danas prijepodne predstavnici SDLSN sastali su se s ministrom obrane Berislavom Rončevićem kako bi mu uručili peticiju za priznavanje prava državnim službenicima i namještenicima – hrvatskim braniteljima kojima  služba prestane zbog preustroja ili smanjenja snaga na uvećanje otpremnine od 525 kuna za svaki puni mjesec dana sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Roncevic190405_petcija_uruc
Sindikalni povjerenik SDLSN Podružnice 302. logističke brigade Vjekoslav Majnarić predaje peticiju ministru obrane Berislavu Rončeviću

Naime, na tzv. braniteljski dodatak od 525 kuna imaju samo djelatne vojne osobe, iako je i u jednom i udrugom slučaju riječ o hrvatskim braniteljima, od kojih su mnogi, prije negoli su stekli status djelatne vojne osobe ili državnog službenika, dijelili isti rov i ratnu sreću.

Sindikat koji već dugo ukazuje na ovu nepravdu kod bivše ministrice obrane Željke Antunović nije naišao na razumijevanje za rješavanje ovog pitanja, ali je nakon prošlotjednog sastanka predstavnika sindikata koji djeluju u MORH-u s ministrom obrane Berislavom Rončevićem izgleda pronašao sugovornika koji hrvatske branitelje ne želi dijeliti ovisno o njihovom statusu u Ministarstvu obrane.

Ministar Rončević je tom prigodom podržao zahtjeve sindikata u MORH i OSRH za priznavanjem prava državnim službenicima i namještenicima – hrvatskim braniteljima na uvećanje otpremnine za iznos na koji imaju pravo i djelatne vojne osobe.

Kao potporu rješavanju prava na dodatak Podružnica SDLSN 302. logističke brigade iz Osijeka je tijekom mjeseca ožujka potaknula potpisivanje peticije potpore sindikalnom zahtjevu koju je potpisalo 1.560 državnih službenika i namještenika iz cijele Hrvatske, većinom hrvatskih branitelja, ratnih veterana i dragovoljaca, nositelja različitih odličja iz Domovinskog rata.

Roncevic190405_peticija_svi

Predsjednik SDLSN Ivica Ihas zahvalio se ministru Rončeviću na činjenici da je u nepunih desetak dana dva puta primio predstavnike Sindikata, čime je potvrdio spremnost da se o važnim pitanjima razgovara i između dogovorenih jednomjesečnih susreta predstavnika sindikata i čelnika ministarstva.

Sindikalni povjerenik Vjekoslav Majnarić je prigodom uručivanja peticije ministru Rončeviću naglasio težak položaj državnih službenika i namještenika u sustavu obrane u Slavoniji, budući da se radi o području s minimalnom gospodarskom aktivnošću i stoga slabim izgledima za zapošljavanje onih zaposlenika koji zbog preustroja ostanu bez posla.

Radi se uglavnom o populaciji s 20-tak godina radnog staža i 45-50 godina života, od kojih su mnogi nositelji pričuvnih činova zapovjednika ratnih postrojbi“, rekao je Majnarić, dodavši da MORH i Sindikat imaju moralnu obvezu njihovog zbrinjavanja koja proistječe i iz Deklaracije o Domovinskom ratu.

Kao jedan od načina zbrinjavanja, Majnarić je spomenuo omogućavanje službenicima i namještenicima hrvatskim braniteljima, odlazak u mirovinu prema Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba i ovlaštenih službenih osoba.

Majnarić je izrazio bojazan mogućnosti glede mogućnosti zbrinjavanja pričuvnih časnika kroz prevođenje u djelatni vojni sastav zbog visokih godina života i naglasio kako se u Slavoniji sa strahom iščekuje 1. lipnja kao Dan D za početak stavljanja na raspolaganje neraspoređenih državnih službenika.

Ronevic190405_peticija_miniMinistar Rončević naglasio je kako nema ambicije rješavati nepravde u sustavu obrane “od stolječa sedmog”, ali će Vladi jasno reći da Ministarstvo obrane nije započelo reformu samo OSRH već cijelog ministarstva, te da se na MORH danas gleda kao na jednu kuću.

Ako smo donijeli odluku o priznanju dodatka za djelatne vojne osobe, onda ćemo donijeti takvu odluku i za državne službenike i namještenike“, rekao je Rončević, uz napomenu da će ona najvjerojatnije vrijediti tek od dana donošenja.

Rončević je najavio reviziju postojeće odluke, nakon što se na temelju dosadašnjih iskustava napravi simulacija potrebnih sredstava.

1. lipnja neće biti Dan D ni za koga, već samo rok do kojeg će se oni službenici i namještenici koji ispunjavaju uvjete za raspored na slobodna radna mjesta na takva mjesta i rasporediti“, replicirao je Rončević, naglasivši kao se svaki slučaj razmatra individualno, uz ponudu raspoređivanja na odgovarajuće slobodno radno mjesto, odnosno prekvalifikaciju ako to nije moguće.

Naglasio je i kako za pričuvne časnike koji zadovoljavaju uvjete za prevođenje u djelatni vojni sastav ograničavajući čimbenik nisu toliko godine života, koliko stručna sprema, dodavši kako se mnogo ratnih zapovjednika nakon rata vratilo u poduzeća u kojima su radili do rata, od kojih su mnoge otišle u stečaj.

Dodao je kako će najveći dio postrojbi nakon preustroja biti razmješten u Slavoniji, što bi se trebalo odraziti i na mogućnost raspoređivanja službenika i namještenika kao logističke potpore postrojbama.

Na kraju, Rončević se zahvalio predstavnicima Sindikata, ponovno iskazavši spremnost da se sporna pitanja rješavaju kroz suradnju sa socijalnim partnerima.

SINDIKAT URUČIO RONČEVIĆU PETICIJU ZA PRIZNAVANJE PRAVA NA BRANITELJSKI DODATAK

hina_logo

ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) –  Predstavnici Sindikata državnih službenika i namještenika uručili su danas ministru obrane Berislavu Rončeviću peticiju za priznavanje prava državnim službenicima i namještenicima – hrvatskim braniteljima, kojima služba prestaje zbog preustroja ili smanjenja snaga, na uvećanje otpremnine od 525 kuna za svaki puni mjesec dana sudjelovanja u Domovinskom ratu.
Pravo na tzv. braniteljski dodatak od 525 kuna imaju samo djelatne vojne osobe, iako su i mnogi državni službenici u MORH-u također bili branitelji, ističe sindikat u priopćenju.
Rončević je podržao zahtjeve sindikata u MORH-u i OSRH-u za priznavanjem prava državnim službenicima i namještenicima – hrvatskim braniteljima na uvećanje otpremnine za iznos na koji imaju pravo i djelatne vojne osobe.

Roncevic190405_svi200_peticSindikalni povjerenik Vjekoslav Majnarić upozorio je na težak položaj državnih službenika i namještenika u sustavu obrane u Slavoniji, jer se radi o području s minimalnom gospodarskom aktivnošću i slabim izgledima za zapošljavanje službenika koji zbog preustroja ostanu bez posla.
Radi se uglavnom o populaciji s 20-tak godina radnog staža i 45-50 godina života, od kojih su mnogi nositelji pričuvnih činova zapovjednika ratnih postrojbi.
Majnarić je izrazio bojazan oko mogućnosti zbrinjavanja pričuvnih časnika kroz prevođenje u djelatni vojni sastav zbog visokih godina života te naglasio da se u Slavoniji sa strahom iščekuje 1. lipnja kao “Dan D” za početak stavljanja na raspolaganje neraspoređenih državnih službenika.
Rončević je odgovorio da 1. lipnja neće biti “Dan D” ni za koga, već samo rok do kojeg će se  službenici i namještenici koji ispunjavaju uvjete  rasporediti na slobodna radna mjesta, naglasivši da se svaki slučaj razmatra individualno, uz ponudu raspoređivanja na odgovarajuće slobodno radno mjesto, odnosno prekvalifikaciju.
Naglasio je da za pričuvne časnike koji zadovoljavaju uvjete za prevođenje u djelatni vojni sastav ograničavajući čimbenik nisu toliko godine života, koliko stručna sprema, jer se mnogo ratnih zapovjednika nakon rata vratilo u poduzeća od kojih su mnoga otišla u stečaj.
Dodao je kako će najveći dio postrojbi nakon preustroja biti razmješten u Slavoniji, što bi se trebalo odraziti i na mogućnost raspoređivanja službenika i namještenika kao logističke potpore postrojbama. (Hina) pp/xmd ymd

Branitelji u državnim službama žele otpremnine veće za 525 kuna

101Sindikat državnih službenika i namještenika predao je ministru obrane Berislavu Rončeviću peticiju kojom traži da se braniteljima u državnoj službi u slučaju otkaza otpremnina poveća za 525 kuna za svaki mjesec dana sudjelovanja u ratu.
Na taj dodatak zasad imaju pravo samo djelatne vojne osobe, a sindikalci traže da se to proširi i na ostale državne službenike u MORH-u koji su bili branitelji. Ministar Rončević je podržao taj zahtjev.