MORH Predstavnici sindikata i ministarstva o naknadi prijevoza

MORH Predstavnici sindikata i ministarstva o naknadi prijevoza

sdlsn_www220(SDLSN, 10. lipnja 2009.) Predstavnici tri sindikata koji djeluju u Ministarstvu obrane, Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama i Samostalni sindikat djelatnika u zrakoplovstvu, razgovarali su danas u MORH-u s tajnikom ministarstva Petrom Baračem.
Sastanak je održan na zahtjev SDLSN zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike od strane MORH-a u dijelu koji se odnosi na isplatu naknade prijevoza na posao i s posla, o čemu su predstavnici SDLSN Klement Bakota i SDVDS Rade Delić jučer održali i zajedničku konferenciju za novinare u Splitu.

MORH_logoSpor socijalnih partnera dogodio se zbog prakse MORH-a da službenike i namještenike prisiljava da koriste usluge prijevoza prijevoznika s kojima MORH ima sklopljene ugovore, iako je kolektivnim ugovorom izbor između naknade troškova prijevoza u visini cijene mjesečne karte i korištenja usluga ugovornih prijevoznika prepušten samim službenicima.
Da je tome tako potvrđuje i tumačenje Zajedničke komisije za tumačenje odredaba i praćenje primjene kolektivnog ugovora, koja je na sjednici održanoj 8. svibnja zauzela stajalište u prilog mogućnosti izbora službenika kada je u pitanju naknada za prijevoz.
Zbog toga su na današnjem sastanku predstavnici SDLSN Siniša Kuhar i SDVDS Rade Delić naglasili kako s MORH-om kao poslodavcem o poštivanju kolektivnog ugovora ne mogu pregovarati te da sastanak ima karakter upozorenja pred pokretanje postupaka mirenja i tužbi za isplatu naknade za prijevoz.
Tajnik MORH-a Petar Barač obavijestio ih je da će se Ministarstvo o problemu očitovati u roku osam dana, koliko su sindikalci spremni čekati prije pokretanje sudskih postupaka.
Na sastanku su razmatrana i druga sporna pitanja kao što su pasivno dežurstvo djelatnika remontnih zavoda, onemogućavanje odabira između slobodnih dana i isplate prekovremenog rada, dodaci na posebne uvjete rada za službenike koji rade u kotlovnicama, na radarskim postrojenjima i rukuju minsko-eksplozivnim sredstvima, a dogovoreno je da sindikati budu konzultirani pri finaliziranju preustroja Oružanih snaga i uprava i ureda za obranu.

Pročitajte još…